Închide

Platinia de Calea Turzii, dar fără locuințe, avizată la urbanism/ Vecinii nemulțumiți de la case au obținut reducerea nivelului de înălțime, inițial cu 2 metri, apoi cu unul

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 16, 2025 1 4094

Aflat deja la a patra prezență în Comisia de Urbanism a Primăriei proiectul imobiliar propus pe Calea Turzii nr. 192 a primit avizul verbal al arhitectului-șef al municipiului, Daniel Pop. Acesta a condiționat chiar avizarea de reducerea regimului de înălțime a clădirii propuse cu 2 metri, de la 16 metri la 14 metri. Ca să îi împace pe vecinii nemulțumiți de la case, dar și pe avocații care au fost lăsați să pledeze pentru ei în cadrul ședinței, mai ales că primarul Boc le-a dat dreptate, șmecherește, cât a fost prezent la discuții. Ulterior, după ce proiectanții au invocat chestiuni tehnice, s-a agreat ca regimul de înălțime să fie redus cu doar un metru, de la 16,5 la 15 metri, având în vedere că proiectanții documentației, biroul Arhimar, au invocat faptul că nu vor putea realiza etaje cu o înălțime decentă, mai ales că imobilul are și spații comerciale.

Proiectul imobiliar a fost contestat de vecinii care stau la duplexurile din vecinătate. La ședința precedentă din decembrie 2024 la care a fost discutat, proiectanții au primit ca temă să reducă regimul de înălțime și să renunțe la funcțiunea hotelieră (apart hotel) având în vedere că aceasta va aduce mai mult deranj pentru vecinătăți. Dezvoltator este DMA Development.

Discuțiile din comisia de urbanism s-au purtat, atâta timp cât Emil Boc a condus ședința ca într-o sală de judecată. Vecinii au prezentat argumente împotriva proiectului, fiind reprezentați de avocați – Hotațiu Brisc sau Camelia Isac. Șmecherește, primarul Boc le-a dat și dreptate în cadrul ședinței privind admiterea serviciilor hoteliere în cadrul funcțiunilor clădirii, deși la ședința precedentă s-a cerut, expres, renunțarea la acestea.  Același lucru s-a stabilit și în cazul funcțiunii culturale/de evenimente propuse. „Nu au ce căuta când am stabilit ceva, nu mai punem altceva. Avocații au deptate. Ascultând argumentele lor este clar că avizul de oportunitate a dat o direcție pentru această zonă. Dacă nu îl respectăm, de ce îl mai dăm”, a spus primarul în cadrul ultimei ședințe de urbanism cu prezenta componenta aprobată de Consiliul Local.

În schimb, atunci când vecinii au pus în discuție regimul de înălțime propus, lucrurile nu au fost la fel de simple. Primarul a plecat din comisie și s-a făcut că îi lasă pe specialiști să ajugă la cea mai bună variantă a proiectului. Prin avocați, vecinii au invocat faptul că proiectanții vin cu o înălțime mult mai mare a clădirii, 16,5 metri, față și de varianta din decembrie, când clădirea propusă era de 16,2 metri. În cadrul ședinței, arhitectul Valentin Moldovan, le-a reproșat avocaților și vecinilor că vorbesc prostii și a argumentat că s-a renunțat la bonusul de Coeficient de Utilizare a Terenului din regulament și că există niște standarde nZEB (clădiri cu un consum foarte scăzut de energie) impune o izolație care explică diferența invocată.

După discuții pe care viceprimarul Dan Tarcea, cel care a preluat conducerea comisiei, le-a calificat că se învârt în cerc, arhitectul-șef, Daniel Pop a propus reducerea nivelului de înălțime a clădirii la 14 metri mai ales că proiectanții au și avantajul terenului în pantă pe care se propune proiectul. 14 metri are duplexul din vecinătate.

Proiectanții de la Arhimar au intervenit arătând că vor fi nevoiți să reducă înălțimea etajelor și nu se vor putea încadra în înălțimea cerută de arhitectul-șef al municipiului. Specialiști din comisiei cum ar fi Vlad Negru sau Adrian Iancu le-a amintit vecinilor că și-au asumat să se mute și să își cumpere case construite în această zonă, în condițiile în care știau că PUG-ul permite dezvoltarea unor clădiri chiar mai înalte în această zonă. Chiar o înălțime de 22 de metri este permisă, a spus arhitectul Vlad Negru. 

În final, s-a convenit reducerea nivelului de înălțime, la 15 metri. Propunerea i-a nemulțumit pe vecini. Ionuț Miclăuș, unul dintre vecinii afectați, a amenințat la finalul ședinței că va sesiza DNA, învocând dubla măsură cu care lucrează Comisia de Urbanism a Primăriei, El a arătat că, în calitate de dezvoltator al unui proiect propus la intersecția străzilor Argeș și Paris, comisia de urbanism a Primăriei i-a cerut să reducă drastic înălțimea și să renunțe la jumătate dintre etaje, în timp ce acestor investitori li se permite mai mult.

Ulterior, primarul s-a întors în cadrul ședinței de urbanism la un alt punct de pe ordinea de zi și a fost informat asupra soluției adoptate, neavând nimic de obiectat. Deja, se glumește că firma Arhimar a revenit din nou în grațiile Primăriei fiind numită firma președintelui României, având în vedere că una dintre fiicele lui Ilie Bolojan (președintele interimar al Senatului care a preluat funcția de președinte interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis) este arhitectă și lucrează la Arhimar.

Ce se propune prin proiect

Restructurarea unei parcele de 6000 de metri pătrați și construirea unei clădiri cu regim de înălțime de trei niveluri de subsol, parter și trei etaje (1-3S+P+3E). Imobilul propus va avea suprafața construită totală de 957,85 metri pătrați, iar suprafața construită desfășurată totală de 5029 metri pătrați. Viitoarea clădire urmează să aibă ca funcțiuni admise: comerț de tip supermarket, hypermarket, comerț și servicii organizate în sistem mall, showroom, birouri, servicii financiar-bancare, de sănătate, profesionale.

Un comentariu

  1. Inca odata se vede cum “primarul” Boc isi bate joc de cetatenii lui si aproba proiectele in functie de “sacosa” primita!
    A iesit din sedinta la momentul perfect ca ceilalti sa continuie piesa de teatru! mr Tarcea si compania. (Arhitectul orasului un alt pamflet!)
    Sper sa ne ajute Dumnezeu si in 4 ani sa scapam orasul de acesti ticalosi!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.