Cine vor fi cei chemați să păzească legea în urbanismul din Cluj-Napoca
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 24, 2017 2 4985
De peste 8 ani aceeași comisie de urbanism, condusă de primarii din Cluj, Apostu și Boc, a girat pentru modul de construire în oraș. Acum, comisia de reînnoiește pentru că legea cere ca din aceasta să facă parte specialiști care să nu fie în conflict de interese și să aibă contracte cu administrația locală. Organizațiile profesionale au făcut propuneri, la fel și noul arhitect-șef interimar. Cert este că noua comisie de urbanism de la Primărie nu va mai fi condusă de primar și nici nu îi va mai avea în componență pe cei doi viceprimari, așa cum nelegal s-a procedat de opt ani încoace în Cluj-Napoca. Noua Comisie Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) urmează să fie validată de către forul local la ședința ordinară din 28 februarie. Față de vechea comisie, etern rămâne arhitectul Adrian Iancu care de altfel s-a și autopropus pentru a face parte din noua comisie, în ciuda faptul că este proiectant în cadrul unui proiect al primăriei, însă nefinalizat.
Noua legislație privind urbanismul – Ordonanţa de urgenţă nr. 100/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, precum şi a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în vigoare din 27 decembrie 2016 cere comisii consultative de urbanism, cu membri propuși de asociaţiile profesionale din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, construcţiilor, instituţiilor de învăţământ superior şi arhitectul-şef/urbanistul-şef. În plus, stipulează ca, „pentru evitarea conflictelor de interese, la începerea mandatului, membrii comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care se obligă ca, pe perioada exercitării mandatului, să nu încheie sau să nu execute contracte de achiziţii publice cu autoritatea publică locală/judeţeană din a cărei comisie fac parte şi să se abţină de la vot în cadrul procedurilor de avizare în cazul în care au participat la elaborarea unei documentaţii depuse spre avizare la comisia din care fac parte”. Mandatul comisiei trebuie să fie de 4 ani, iar membrii nu pot fi nominalizați mai mult de două mandate.
Vechea comisie
La nivelul Primăriei clujene a funcționat aceeași CTATU din 2008. Componeța sa a fost aprobată prin Hotărârea Consiliul Local nr.249/2008. Comisia a fost limitată la 9 membri cu drept de vot și doi secretari fără drept de vot. Mai precis, din comisia inițială făceau parte:
Președinte: primarul Emil Boc, apoi a fost primaurl Apostu, după care Boc a revenit
Vicepreședinte: viceprimar Radu Moisin, apoi Gheorghe Șurubaru, apoi Dan Tarcea
Vicepreședinte – viceprimar Laszo Attila, Anna Horvath
Membri.
Arh șef/Director executiv Direcția de Urbanism și Dezvoltare Urbană – ing. Corina Ciuban
Reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România : Arh. Șerban Țigănaș și Arh. Eugen Pănescu
Reprezentanți ai Facultății de Arhitectură și Urbabism și UTCN Cluj: Conf. dr. arh. Mihaela Agachi
și Conf dr. arh. Adrian Iancu
Reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții: Arh. Ligia Subțirică. Din 2009 a fost promovată arhitect-șef al municipiului prin transfer, iar în 2014 a fost angajată definitiv în cadrul primăriei pe un post la Poliția Locală, cu mențiunea că are aviz de la Agenția Națională pentru Funcționari Publici să exercite funcția de arhitect-șef în primăria Cluj-Napoca.
Secretar: Doina Zaharia și Doina Tripon din cadrul Direcției de Urbanism a primăriei
Comisia a fost păstrată în această componență din 2008 încoace, fără a fi revizuită, deși existau sesizări multiple că ea este folosită ca o tribună de politicienii care conduc orașul. În plus, Ligia Subțitică a devenit arhitect-șef al municipiului. Ușile comisiei de urbanism de la Cluj au fost deschise, primăria fiind felicitată la nivel național pentru transpareanță, însă nu o dată primarul din Cluj a tunat și a fulgerat și a făcut legea fără justă măsură de la masa acestei comisii. Nelegal, comisia de urbanism a primăriei a fost condusă timp de mai bine de opt ani de zile de către oameni politici (primarul și viceprimarii din Cluj-Napoca). Arhitecții care au făcut parte din această comisie au acceptat compromisul de a face parte din această comisie atipică pentru că, altfel, lucurile ar fi fost decise de alții fără expertiză.
În 2012, Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR-T), Registrul Urbaniştilor din România (RUR), Uniunea Arhitecţilor din România (UAR) şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (FAU) din Cluj au semnat un cadru de colaborare prin care au stabilit şi iniţiative legate de reprezentarea specialiştilor în comisiile care decid soarta proiectelor propuse la nivel de oraş şi judeţ. Reprezentanţii organizaţiilor de specialitate au militat pentru o reprezentare mai mare a urbaniştilor în comisiile de urbanism. Au făcut chiar nominalizări pentru comisiile de la primăriile din Regiunea Nord-Vest, printre care și pentru cea din Cluj-Napoca. Numele avansate au fost Eugen Pănescu și Sorin Scripcariu. Pănescu făcea parte din comisie, însă Scripcariu n-a fost niciodată racolat în aceasta. Organizațiile profesionale au militat chiar pentru ca membrii comisie să fie remunerați, însă și această temă a rămas tabu.
Noua comisie. Ce propuneri s-au făcut
Niciunul din membrii din vechea comisie care nu aparțin aparatului de specialitate al primăriei nu se mai regăsec printre propunerile făcute de organizațiile profesionale. În afară de unul. Șerban Țigănaș are contract cu primăria Cluj-Napoca pentru proiectarea extinderii de la sala polivalentă. Eugen Pănescu are contract de proiectare pentru modernizarea pieței Unirii (pietonalizarea laturii de vest). Mihaela Agachi, potrivit surselor Actualdecluj.ro era demult depășită în privința expertizării proiectelor urbanistice din Cluj-Napoca.
Au făcut propuneri pentru noua comisie de urbanism: OAR-Filiala Transilvania, UAR, RUR, UNivesitatea Tehnică, FAU Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai, dar și noul arhitect-șef al municipiului, Daniel Claudius Pop.
Amintim că tot legea nouă privind urbanismul a impus administrațiilor care nu au arhitect-șef cu concurs să organizeze în maxim 6 luni acest concurs. Până atunci, interimatul putând fi asigurat de un funcționar arhitect din cadrul Direcției de Urbanism. Așa că, la Cluj-Napoca, Ligia Subțirică, cea care a fost circa 7 ani arhitect-șef fără concurs, s-a retras fiind propus Daniel Pop, fiul unui angajat cu state vechi din primărie Cluj, de la Direcția Tehnică. Ligia Subțirică a rămas în primărie ca arhitect expert, cu mențiune făcută de primar că aceasta s-a pensionat, dar a acceptat totuși să își pună în continuare expertiza în slujba orașului.
Revenind la propuneri. OAR-T i-a propus pe arhitecții Vlad Negru și Voicu Bozac, ambii atestați și ca urbaniști. Ca supleant a fost nominalizată Daniela Maier, cea care a coordonează și inițiativa Scena Urbană.
RUR i-a desemnat pe arhitecții Vlad Negru (deja nominalizat) și Romulus Zamfir.
UAR i-a nominalizat pe Marcel Crișan (atestat și ca urbanist), dar și pe tânărul arhitect Mihai Racu, care predă și la Facultatea de Arhitectură.
UBB l-a propus pe Norbert Petrovici, lector universitar și specialist în sociologie urbană.
UTCN l-a desemnat pe Nicolae Burnete, președintele senatului universitar și profesor în cadrul departamentului de autovehicule rutiere și transporturi.
FAU i-a propus pe decanul Adrian Iancu și pe arhitectul Vlad Rusu (șed lucări la departamentul urbanism)
Arhitectul-șef al municipiului, Danie Pop, i-a propus pe ahitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, pe inginerul Corina Ciuban care conduce Direcția de Urbanism a Primăriei, pe directorul tehnic Virgil Poruțiu, pe Alina Rus de la Direcția Juridică, pe Mirela Mărincean șeful Serviciului de siguranța circulației, dar și pe Ligia Subțirică care se pare că are și calitatea de expert judiciar în specialitatea arhitetcură.
„Unicul” Iancu s-a autopropus în ciuda „bubelor” din trecut
Dintre vechii membri ai CTATU, arhitectul Adrian Iancu, a fost singurul care s-a autopropus pentru a face parte din noua comisie de urbanism, uzând de calitatea pe care o deține în prezent, cea de decan al FAU Cluj. Din partea FAU l-a mai propus pe arhitectul Vlad Rusu (care se bucură de o largă apreciere în rândul colegilor, având și expertiză pe urbanism). Acesta nu poate însă face parte din noua comisie întrucât tocmai a câștigat un concurs de soluții organizat de primăria Cluj, implicit contractul de proiectare pentru modernizarea Turnului Pompierilor din Cluj.
Iancu a fost arhitect şef al municipiului din august 2004 până în noiembrie 2006, din care un an prin concurs şi este membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul primăriei municipiului din august 2004. În ciuda nemulţumirilor pe care le-a iscat chiar între colegii de breaslă, Iancu a reuşit să rămână mai mulţi ani unul dintre cei care decid soarta urbanismului clujean. El a fost anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie sub acuzaţii de abuz în serviciu şi corupţie care ar fi fost comise în perioada mandatului de arhitect şef, dar Iancu a ţinut să precizeze, chiar la o şedinţă CTATU că dosarul său s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale. A prestat și contracte pentru primăria Cluj-Napoca printre care PUZ-ul controversat pentru stadion-polivalentă și, ceea ce este interesant, este că a proiectat și Centrul pentru Industrii Creative din Dealul Lomb, pornit pe o finanțare europeană, dar încă nefinalizat de municipalitate. Teoretic, un contract de proiectare e încheiat abia după ce proiectul este terminat și recepționat. Deci Iancu ar fi și incompatibil.
Cu referire la el, Iancu se recomanda în 2013 ca „unicul” ținând să anunțe public cu prilejul unei ședințe de urbanism că a devenit expert tehnic judiciar pe două specializări: Arhitectură, respectiv Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, titluri pe care le-a obţinut din mai 2011, funcţiile fiind de altfel introduse și în nomenclatorul de meserii. El a fost cel care a făcut și spectacol public și scrisori către Consiliul Local împotriva noul PUG, după ce s-a supărat pe șeful de echipă, arhitectul Adrian Borda care ar fi refuzat să modifice anumite prevederi înainte de aprobarea de către Consiliul Local (decembrie 2014).
Cum arată comisia de pe masa Consiliul Local
Trebuie menționat că, chiar dacă legislația nu prevedea, vechea comisie de urbanism funcționa în plen și în două comisii: operativă și de estetică urbană. Fostul arhitect șef Ligia Subțirică explica că e un drept al său de a-și organiza structuri consultative pentru creșterea performanțelor la capitolul urbanism. La fel ca avizul comisiei mari, avizele celor două subcomisii sunt consultative. Această modalalitate de lucru a fost păstrată și pentru noua comisie.
Noua componență a CTATU și regulamentul de funcționare vor fi supuse spre dezbatere și aprobare la ședința Consiliul Local din 28 februarie. Regulamentul arată că CTATU va fi condusă de arhitetctul-șef, însă lasă loc politicului să țină măcar frâiele comisiei, chiar dacă nu va mai avea drept de vot. Regulamentul arată că, dacă primarul sau viceprimarul participă la ședințele CTATU, aceștia vor conduce ședința.
Coponența rezultată în urma evaluării propunerilor făcute primăriei este următoarea:
AICI, regulamentul comisiei de urbanism:
„sursele” actualdecluj ( nu cumva autoarea articolului?) sunt malitioase. Doamna Aghachi promoveaza urbanismul de bun simt si are cea mai inalta atestare in urbanism, cu mult peste cei propusi. Vom vedea cum va functiona o comisie in care din 15 membri, doar 6 sunt atestati in urbanism. In rest, multi oameni din subordinea primarului.
arhitectul Adrian Iancu, daca are contract cu primaria, cum se spune in articol, n-ar trebui votat de consiliu local in 28, ca e incompatibil, chiar daca a fost propus de Facultatea de Arhitectura , ce cu siguranta stia de prevederea legata de conflictele de interese din ordonanta de urgenta.