Închide

Ce calități ar trebui să aibă noua comisie de urbanism a Primăriei Cluj

ActualitateAdministrațieOpinieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 24, 2017 0 747

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se înnoiește.

Asta e foarte bine, pentru că structura comisiei actuale, care a lucrat până în prezent din 2008, nu respecta nici prevederile legii 350, a urbanismului și nici logica funcționarii ei. Comisia a avut în componenșă primarul și viceprimarii și a fost condusă de primar în toți acești ani, deși este o comisie consultativă pe lângă arhitectul șef și trebuie condusă de acesta. În plus concepția după care a fost construită în lege este aceea de comisie de specialiști, de experți în profesie și nu de politicieni sau persoane cu responsabilități administrative, la vârf. Din păcate Consiliul local nu a sesizat niciodată în toti acești ani faptul că la Cluj-Napoca funcționează o comisie tehnică atipică.

Este deci un pas spre normalitate și legalitate.

Porblema care se pune acum este a calității noii comisii, care rezultă din calitatea profesională și experiența membrilor săi.

Organizațiile profesionale și universitatea sunt îndreptățite să facă propuneri pentru această comisie. Problema este că viitorii membri trebuie să facă un dublu sacrificiu, conform legii și practicilor: nu vor fi remunerați, deci vor lucra multe ore pe lună pentru a procesa toate planurile urbanistice și proiectele publice fără a beneficia de vreo resursă pentru acest efort; nu vor putea avea contracte cu primăria, fiind, după noua OU 100 în incompatibilitate și vor semna o declarație pentru evitarea conflictelor de interese în acest sens. Din primul sacrificiu rezultă ca cei care vor lucra în comisie ar trebui să fie oameni generoși, cu câștiguri bune, care își permit să ofere orașului experiența lor. Din a doua cerință rezultă că dacă vreunul dintre ei are la acest moment un contract cu primăria este incompatibil, deci neeligibil și că pe viitor nu va putea oferta, licita, contracta sau participa la concursurile de arhitectură și urbanism pe care le pregătește municipiul.

Dincolo de aceste aspecte vreau să sper că atât organizațiile cât și Consiliul local se vor gândi la oameni cu experiență în urbanism, cu multe planuri urbanistice de calitate realizate, mai ales la Cluj și cu realizări teoretice, cercetare, articole tematice publicate, sau altfel spus notorii în urbanism. Nu ar fi rău să primim în această comisie profesioniști care au câștigat premii de arhitectură și urbanism, recunoscuți de profesie. Ar fi primul criteriu pe care l-aș analiza. E nevoie de un profil profesional și moral serios pentru misiunea aceasta. Mai mult, ar fi foarte bine ca cei propuși de organizații să beneficieze de sprijinul larg al celor care îi propun, deci să beneficieze de încrederea membrilor acestor organizații, care sa îi recunoască și să le acorde un astfel de mandat. Astfel ar trebui ca OAR, UAR și RUR să comunice propunerile lor către membri organizației, dând posibilitatea acestora să reacționeze prin susținere, sau din contra, dacă, din păcate ar fi cazul. Universitatea ar trebui de asemenea să își susțină candidații prin decizia consiliului profesoral și, de ce nu a rectoratului universității, pentru ca cei propuși să beneficieze de greutatea suportului instituțiilor din care provin. Personal sunt de părere că și UBB ar trebui să facă propuneri, chiar dacă nu are facultate de arhitectură și urbanism, dar are specialiști în geografie, economie, administrație, si mai ales sociologie, toate specialități care fac parte din domeniul urbanismului și planificării spațiale.

În speranța că propunerile care vor fi făcute sunt cele mai bune și că vor exista profesioniști care să renunțe la contracte publice și să își dedice eforturile unei construcții foarte importante pe lângă arhitectul șef al municipiului, atrag atenția atât opiniei publice cât mai ales primăriei și consiliului local că a audia aceste persoane și a le observa reputația, notorietatea și mai ales realizările este fundamental. În caz contrar vom avea o comisie care fie va fi dominată de cei experimentați și nu va fi o adevărată întâlnire de puncte de vedere fundamentate, fie va consta dintr-o perioada de stagiatură pentru cei care se vor întâlni în premieră cu problemele total nelipsite de dificultate ale tranziției urbane și implementării strategiilor de dezvoltare și gestiune urbană.

*Acest text a fost scris de președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, la provocarea Actualdelcuj.ro, înainte ca noua componență a CTATU să ajungă pe masa Consiliul Local Cluj-Napoca. Țigănaș a mai spus că nu dorește să comenteze propunerile făcute de organzațiile profesionale, însă a apreciat că multe dintre le nu sunt strălucite mai ales că mulți dintre cei nominalizați nu au experiență și în domeniul urbanismului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu