Închide

Vin întăriri la comisia de urbanism a primarului Boc. Doi arhitecți din comisia județului, o tânără speranță formată la biroul Dico și Tigănaș sau domnul fost președinte de la monumente

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 16, 2021 1 1650

Schimbări în Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism au fost operate de către municipalitate. În comisie au fost acceptați și alți patru arhitecți. Doi dintre aceștia au deja contracte cu Primăria din Cluj. De asemenea, s-au făcut și modificări ale comisiilor mici în care se discută proiectele de urbanism, comisia operativă și comisia de estetică urbană. Noua componență a comisiei de urbanism, cu cei patru arhitecți urbaniști noi, urmează să fie discutată de Consiliul Local la ședința din 22 februarie.

În ultima perioadă Boc a fost critic la adresa arhitecților din comisia de urbanism, pentru că, spre exemplu, nu fac voia universităților clujene sau pentru că își tot schimbă punctele de vedere de la o ședință la alta. Ba a descris și un mod în care comisia trebuie să se comporte: „fără echivoc” să îi susțină proiectele, mai ales pe cele ale univestităților clujene.

Cluj-Napoca este printre singurele autorități locale din România care ține ședințele de urbanism cu ușile deschise. În ultima perioada ele se organizează online având în vedere condițiile impuse de pandemia de coronavirus.

Potrivit proiectului de hotărâre care se va dezbate la ședința Consiliul Local din 22 februarie, noua componență stabilită pentru Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a Primăriei va fi formată din vechea comisie la care se vor adăuga încă patru arhitecți. Plus vor ieși câțiva membri, reprezentanți ai universităților sau arhitectul Romulus Zamfir.

În comisie va intra arhitectul Sorin Scripcariu, fost președinte al Comsiei de Monumente care nu a fost acceptat până acum la masa mare a deciziilor în urbanismul clujean, deși a mai fost propus să facă parte din această comisie de urbanism a Primăriei. Scripcariu a făcut pentru Primărie proiectele de extindere la cele patru școli aflate în prezent în șantier de modernizare cu bani europeni. El era invitat la masa mare de ședințe, de formă, atunci când era președinte la Monumente și când nu se organizau ședințele online. El apare ca propunere din partea Direcției de Cultură din Cluj, alături de Ligia Subțirică, fostul ahritect șef al orașului, acum pensionară.

(Sorin Scripcariu, sursa foto: Ziua de Cluj)

Din comisie vor mai face parte arhitecții Dan Domșan, membru și în comisia de urbanism a Județului, propunere din partea Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, dar și arhitectul Octav Olănescu, coleg de comisie cu Domșa și profesor la facultatea de arhitectură. Olănescu lucrează prin firma sa, Studio 82 cu Primăria din Cluj și a făcut studii pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană sau pentru centrul cartierului Mănăștur. În echipă cu arhitectul Vlad Rusu are și proiecte câștigate prin concursuri de soluții pentru Masterplanul cartierului Sopor, Turnul Pompierilor sau parcul Feroviarilor.

(Dan Domșa, sursa Facebook)

(Octav Olanescu, sursa http://szabadsag.ro/)

Al patrulea arhitect propus în comisie este Cristian Urcan, tânără speranță formată la biroul Dico și Țigănaș (care a făcut parte din echipa care a lucrat la proiectul stadionului Cluj Arena, parte din biroul SQM Arhitectură și premiat alături de colegii din acest birou la ultima bienală de arhitectură organizată de OAR-Transilvania. Chiar unul dintre colegii săi au fost implicați activ în partea de organizare a evenimentului. SQM Arhitectură  a ieșit recent cu proiecte de școli verzi gândite pro bono (după cum au indicați oficialii de acolo) pentru Primăria din Florești.

(Cristian Urcan)

Din CTATU ies Norbert  Petrovici de la UBB, Nicolae Burnete de la UTCN, arhitectul Romulus Zamfir sau șefa direcției juridice Alina Rus și directorul tehnic Virgil Poruțiu. În schimb, în comisie intră șefa de la strategii Urbane, Andreea Mureșan și șefa serviciului de contencios, Adina Ecaterina Pop.

Arhitecții Adrian Iancu, Mihai Racu, Vlad Negru, Voicu Bozac, Ligia Subțirică sau Marcel Crișan, rămân în continuare membri. La fel și arhitectul județului, Claudiu Salanță.

Potrivit proiectului de hotărâre prin care se propune reorganizarea Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, se va ajusta și componența subcomisiilor de urbanism (comisiile mici unde se discută prima dată proiectele, inainte să ajungă în ședința comisiei mari sau se dă forma finală în care ele vor fi acceptate și autorizate ulterior), a celei operative și a celei de estitică urbană.

În comisia operativă rămân la butoane arhitecții Adrian Iancu și Vlad Negru, alături de Ligia Subțrică, șefa de la Direcția de Urbanism Corina Ciuban sau arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Dar intră și Andreea Mureșan, coordonatoarea Serviciului de Strategii Urbane dar și arhitectul Sorin Scripcariu.

În comisia de estitică urbană intră, pe lângă vechii membri, arhitectul municipiului Daniel Pop, arhitecta Ligia Subțitică sau Voicu Bozac și arhitecții Dan Domșa, Octav Olănescu și Cristian Urcan și ies arhitecții Vlad Negru și Mihai Racu.

(c0misia veche)

(comisiile operative și de estetică urbană din prezentat)

 

(Noua Comisie Propusă)

Ultimele modificări la nivelul comisie de urbanism s-au făcut în 2017 când la Primăria s-a instalat și un nou arhitect șef, prin concurs. Vechea comisie avea mandat pe 4 ani și, potrivit regulamentului, cei care fac parte din comisie nu pot activa în ea mai mult de două mandate. Există și o clauză pentru evitarea conflictelor de interese prin care cei care fac parte din comisie se angajează printr-o declarație pe proprie răspundere că, pe perioada mandatului în CTATU nu încheie contracte cu Primăria din Cluj sau că se abțin de la vot în cazul proiectelor proprii.

Vezi și: Cine vor fi cei chemați să păzească legea în urbanismul din Cluj-Napoca

Vin schimbările în Urbanism: arhitect-șef nou, Comisie de Urbanism nouă, PUG „corectat”

Comisie nouă la monumente. Un arhitect din comisia de urbanism locală și din cea județeană e membru și la monumente

Pe cine au nominalizat organizațiile profesionale

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.