Închide

Colectarea selectivă aduce scumpiri la Cluj. Primăria majorează tarifele pentru gunoi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 20, 2019 0 2164

Clujenii vor plăti cu 2,7 lei/persoană mai mult decât în prezent pentru gunoiul menajer, odată cu intrarea în vigoare din luna iunie a obligației colectării gunoiului pe patru tipuri de fracții.

Agenții economici vor achita tarife pe metru cub cu 16,71 lei mai mari decât cele pe care le plătesc acum. Pentru ce se colectează selectiv nu se achită nimic. În schimb, dacă nu se colectează selectiv și crește volumul de gunoi menajer de la punctele gospodărești, se vor aplica tarife de șase ori mai mari pe metru cub în cazul persoanelor fizice adică aproape 49 lei. Noile tarife vor fi supuse atenției consilierilor locali pentru votul de intrare în vigoare la ședința extraordinară a Consiliul Local programată în 23 iunie.

Ținta legislativă națională ca în 2020 să se colecteze 50% din gunoiul produs de populație aduce începând cu luna iunie obligația colectării deșeurilor pe patru tipuri de fracții: gunoi menajer, sticlă, hârtie/carton, platic/metal.

Implementarea noului sistem de colectare în Cluj-Napoca va aduce majorări ale tarifelor de ridicat gunoiul practicate de cele două firme care prestează serviciul pentru Primăria Cluj, Brantner și Rosal.

Potrivit managerului Gheroghe Șurubaru, principiul care a stat la baza calculării noilor tarife este ca oamenii să plătească pentru cât aruncă și că s-a luat în calcul volumul de deșeuri, frecvența ridicării acestora, greutarea și necesitatea unor saci personalizați pentru gunoi.

Așa s-a ajuns de la 7,18 lei/persoană (tarif aprobat prin HCL 1026/2017) la 9,88 lei pe persoană și de la 45,11 lei/mc pentru agenții economici la 61,82 lei/mc. În plus, dacă la punctele gospodărești cantitățile de deșeu menajer vor fi mai mari decât cele estimate, se va aplica un alt tarif, pe volum de deșeu generat, care a fost fixat la 48,58 lei/mc.

Potrivit fundamentării făcute de Șurubaru și de echipa de la Primărie, majorările tarifelor de ridicat gunoiul sunt generate de mai mulți factori care derivă din obligația colectării pe cele patru tipuri de fracții.

”Va crește consumul de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii fecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe 4 fracții. În prezent sunt în medie două containere de 1,1 mc destinate colectării fracției umede. Prin implementarea pe 4 fracții, punctele de colectare vor urma să fie dotate cu 4 contaiere, 3 pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă. Lipsa spațiului nu permite menținerea a 2 containere pentru fracția umedă, ceea ce duce la necesitatea măririi frecvenței de colectare. Vor crește și cheltuielile materiale ale firmelor datorită necesității dotării punctelor gospodărești cu noi pubele/containere. Vor crește și cheltuielile cu munca vie generate de creșterea salariului minim dar și de suplimentarea personalului ca urmare a măririi frecvenței de colectare. În tarife intră și taxa pe economia circulară impusă de OUG 74/2018 care e de 30 de lei pe tonă pe gunoiul depozitat”, au arătat specialiștii Primăriei.

Va crește și prețul pentru deșeurile voluminoase și pentru cele provenind din demolări și construcții.

(sursa Primăria Cluj)

„Pentru a încuraja populația să colecteze selectiv deșeurile și luând în considerare suma care trebuie achitată pentru deșeurile depozitate (tariful de 30 lei/tonă depozitată, reprezentând suma oobligatorie care trebuie achitată pentru economia circulară), propunem menținerea aplicării unui procent de 25% la tariful de gestionare a deșeurilor menajere reziduale, astfel încât să se poată aplica cheltuielile de gestionare a deșeurilor în cazul în care populația nu respectă condițiile de colectare a deșeurilor pe patru fracții. Acest procent se aplică și în prezent, conform prevederilor contractuale în vigoare”, a mai arătat Șurubaru.

(sursa: Primăria Cluj)

Un proiect de hotărâre pentru ajustarea tarifelor de ridicat gunoiul va fi dezbătut de consilierii locali la ședința din 23 aprilie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.