Închide

Clujul, una dintre destinațiile pentru investitorii în proiecte de turism

Economie by Kristina Reştea - ian. 06, 2022 0 226

Clujul este unul dintre județele care atrag, în continuare, investitori în turism. 382 de proiecte din domeniul Hotel și Relaxare erau în construcție la nivel național, la finalul anului trecut, conform platformei Victa, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus, scrie Economedia.ro. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 3,95 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 8,73 miliarde lei, arată datele adunate în ultimele 30 de zile. Constanța a fost anul trecut una dintre cele mai populare destinații pentru turiști și este și favorita investitorilor pe acest segment.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează județul de la malul mării, Constanța contabilizând 34 proiecte, arată datele publicate pe platforma proprie, Hotelinvest.ro. Sunt 25 de proiecte în lucru în București, la care se adaugă încă 14 în Ilfov, 24 în Bihor și 21 în Cluj.

“Domeniul HoReCa, deși greu încercat în perioada pandemiei – unele date arată pierderi financiare de 30  -70% –  reușește totuși să se mențină pe un trend ascendent în sectorul de construcții. La începutul pandemiei vorbeam despre faptul că mulți investitori au decis că este un moment oportun pentru reabilitări și modernizări. Ei bine, nu s-au lăsat mai prejos nici cei care au pus bazele unor proiecte noi în acest sector. Pentru anul 2021, cu ajutorul asistentei virtuale de vânzare la șantierele din România au fost monitorizate peste 3.800 de proiecte din domeniul Hotel &Relaxare la nivel național. În topul celor mai active județe s-au poziționat Constanța, Bihor și Cluj”, spune Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Turismul a fost unul dintre cele mai lovite sectoare în pandemie, dar anul trecut românii și-au petrecut totuși vancațele în destinații din țară, spun specialiștii din piață. Voucherele de vacanță au impulsionat, de asemenea, sectorul.

Cifrele oficiale arată creșteri în turism. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut în primele 11 luni din 2021 cu 45,1% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 8,697 milioane, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Sosirile turiştilor români reprezintă 91% din total. În primele 11 luni ale anului trecut, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Constanţa (1,256 milioane), Braşov (926.400) și Municipiul Bucureşti (834.600), Bihor (397.200), Sibiu (389.500), Prahova (389.400), Cluj (376.200).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare