Închide

Încă o fabrică se pregătește să facă loc pieței imobiliare. Acționarii Carbochim au aprobat vânzarea sediului din Piața 1 Mai. Cu cât se va vinde platforma?

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 06, 2022 0 3726

Carbochim, cel mai mare producător de materiale abrazive profesionale din România, își vinde platforma industrială situată într-o zonă care a atras atenția dezvoltatorilor imobiliari în anii recenți. Adunarea Generală a Acționarilor Carbochim a aprobat ieri, cu unanimitatea voturilor exprimate, vânzare imobilelor deţinute în proprietate de către societate, situate în Cluj-Napoca, P-ţa 1 Mai. Platforma ar costa peste 41,5 milioane de euro, în vreme ce pentru achiziția unui imobil industrial necesar pentru relocare s-au alocat 3,5 miloane de euro.

Compania este controlată de Carbo Europe SRL, filială a Grupului Iulius, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari autohtoni.

Platforma este compusă din zece parcele de teren, cu suprafețe cuprinse între 821 mp și 51.522 mp, în total aproximativ 120.500 mp.

Hotărârea AGEA prevede că imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial, inclusiv dezmembrate. Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 de Euro/ mp fără TVA (preț ce include si costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri), preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafața terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice sau este traversat de utilități.

Prețul minim stabilit de acționari înseamnă că vânzarea întregii platforme ar putea aduce peste 41,5 milioane de euro.

Acționarii au aprobat și cumpărarea unui imobil sau a unor imobile cu destinaţie industrială în municipiul Cluj-Napoca, cu un preț total care nu va putea depăși suma de 3,5 milioane de euro. Tot în ședința de ieri, s-a aprobat relocarea întregii activităţi desfășurată de societate in noul imobil ce urmează să fie cumpărat.

Decizia de vânzare a fost făcută publică de anul trecut.

Amintim, Carbochim SA a fost cumpărat de Carbo Europe SRL, filială a Grupului Iulius ce deține lanțul de mall-uri cu același nume. Carbo Europe SRL a fost înfiinţată în 2018, și are ca obiect principal de activitate fabricarea unor produse chimice. Carbo Europe este deţinută de Iulius Holding SRL (compania mamă a Grupului Iulius) şi de către Iulian Dascălu, prin intermediul companiilor Carbo One BV şi Carbo Two BV.

Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul urban multifuncţional Palas Iaşi şi patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius,  în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava.

Nordul cândva industrial al orașului e de câțiva ani în curs de transformare, unul dintre cele mai recente exemple fiind complexul de birouri și servicii Liberty Park, ridicat în locul fostei fabrici de mobilă Libertatea. Fabrica de încălțăminte Clujana e, de asemenea, țintă imobilară. De fapt, o zonă mult mai extinsă, ex-industrială, chiar la nord de Bulevardul Muncii s-ar putea transforma radical în anii următori:

Care e planul pentru dezvoltarea zonei de nord a Clujului. Se va pregati Anexa 11 a Planului Urbanistic General care va cuprinde un Plan Director pentru reconversia zonei industriale cu străzi capacitate, zone verzi și alte dotări publice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.