Închide

Un clujean a fost condamnat la închisoare, cu executare, pentru că nu a stat în izolare după ce a fost depistat cu coronavirus. A fost citat la proces și s-a dus

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 06, 2022 1 311

Un clujean a fost condamnat la închisoare, cu executare, pentru că nu a stat în izolare după ce a fost depistat cu coronavirus.

Sentința a venit de la Judecătoria Turda în urmă cu câteva zile și se referă la un inculpat care, cercetat în alt dosar, s-a prezentat la Judecătorie deși avea interdicție de a părăsi domiciliul, fiind diagnosticat cu infecție cu coronavirus.

Faptele s-au petrecut în urmă cu aproape un an, în 4 februarie 2021, când inculpatul a părăsit locuința și s-a deplasat la Judecătoria Turda, unde a pătruns în sala de judecată, deși în 25 ianuarie a fost confirmat pozitiv cu Covid -19 iar Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, a emis decizia de izolare pentru perioada 25 ianuarie – 7 februarie 2021.

Inculpatul a recunoscut ca a incalcat dispozitiile deciziei de izolare, prezentandu-se la Judecatoria Turda, urmare a citării într-un alt dosar, apreciind că citarea sa înlătura obligația de a se izola la domiciliu.

Instanța a fost însă de altă părere, căci consideră că izolarea este ”măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”, după cum e citat în legea 136/2020, ”care nu prevede nicio  excepție de la măsura de izolare”, așa cum a motivat instanța decizia de condamnare. ”Întrucât decizia de izolare nu are prevăzută o astfel de excepție, precum cea invocată de inculpat, instanța reține ca inculpatul nu a respectat decizia de carantinare, părăsind locuința”. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei și a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru acest fapt, cu executare, dar decizia nu e definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Un comentariu

  1. Cum bah sa ii dai 9 luni pt asa ceva? Ne-am pierdut simtul ratiunii? Omul e vinovat, dar daca nu exista circumstanțe atenuante in contextul asta, am îmbătrânit degeaba…

Scrie un comentariu