Închide

Clujul își arogă locul I la „colorat” orașul cu bani europeni

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 26, 2018 0 422

Primăria Cluj-Napoca este prima în Regiunea Nord-Vest la depunerea proiectelor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar regiunea N-V este pe primul loc în România la aceste finanțări europene. Anunțul a fost făcut recent de primarul Emil Boc. Oficialul a explicat pentru actualdecluj.ro că aproximativ 16% din blocurile vechi din Cluj au fost reabilitate (sau sunt în curs de reabilitare) cu fonduri europene/naționale/locale și că un procent similar de blocuri de locuințe au fost reabilitate termic din banii proprietarilor.

Până la sfârșitul lunii februarie, Primăria municipiului Cluj-Napoca a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest 10 proiecte de finanțare, pentru reabilitarea termică a unui număr de 2511 apartamente, care provin din 58 de blocuri din oraș. Valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 13 milioane de euro. Schema de finanțare accesată de municipalitate înseamnă o contribuție de 60% Uniunea Europeană, 25% asociațiile de proprietari și 15 % Primăria. Proiectele se află în etapa de evaluare tehnică, urmând ca lunile viitoare să fie demarate licitațiile pentru execuția lucrărilor. Finalizarea lucrărilor va fi realizată în cursul anului următor

Potrivit primarului Emil Boc în oraș sunt aproximativ 1600 de blocuri vechi din care 250 de blocuri au fost reabilitate (inclusiv lotul de 58 de blocuri pentru care s-au depus cele 10 proiecte anul acesta). „La acestea se adaugă câteva sute, cred, nu am cerut evidența, de blocuri reabilitate în regim complet privat, cu fonduri proprii, de către proprietari”, a declarat Boc pentru actualdecluj.ro.

Chiar și așa, cu cele 58 de blocuri pentru care s-au depus proiecte, Primăria Cluj-Napoca este prima în Regiunea Nord-Vest la depunerea proiectelor europene pentru reabilitarea termică, iar regiunea N-V este pe primul loc în România la aceste finanțări europene.

Un reproș adus reabilitărilor termice de către specialiști se leagă de cromatica folosită pentru fațadele blocurilor comuniste și de necesitatea existenței unui regulament de estetică urbană. Alte administrații au dat tonul și au impus un regulament pentru fațadele clădirilor orașului. La Cluj, administrația a considerat că un astfel de regulament nu își are rostul atâta timp cât există Comisia de Monumente care este foarte atentă la culorile folosite în zona centrală, iar pentru cartiere, administrația se asigură că blocurile noi și cele în curs de reabilitare nu se vopsesc în „verde astral”.

Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică spunea că refațadizările blocurilor comuniste din cartiere sunt tranșate de Primărie în ceea ce privește culorile folosite. „Fiecare caz este un caz. În cartierele noi se prezintă la primărie o ilustrare și o desfășurare și noi ne asigurăm că nu se fac clădiri în verde astral. La fel și cu reabilitările termice, acestea trec prin filtrul primăriei”, explica Subțirică, acum arhitect-expert tot în cadrul Primăriei. 

Vezi și:

Când urbanismul de la sat poate da lecţii oraşelor: comuna din România care a scris în PUG ce culori ai voie să pui pe casă şi a lansat concurs de arhitectură pentru Vatra Satului

Sibiul și Timișoara au votat urbanismul civilizat pentru fațade. Primăria Cluj e mai ocoșă: un regulament distruge unicitatea

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.