Închide

Clujeanul care și-a omorât copilul și apoi s-a plimbat trei zile cu cadavrul în mașină a fost condamnat la închisoare pe viață, decizia e definitivă

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 19, 2021 0 643

Clujeanul care și-a omorât copilul și apoi s-a plimbat trei zile cu cadavrul în mașină a fost condamnat la închisoare pe viață, decizia a fost luată de Curtea de Apel Cluj și e definitivă.
Instanța Curții de Apel a respins apelul împotriva sentinței instanței de fond. Apelul a fost înaintat de inculpat, dar a fost respins ca nefondat, în consecință decizia Tribunalului Cluj, care l-a condamnat la închisoare pe viață, a rămas valabilă.

”Curtea, în baza propriei analize față de critica formulată în sensul înlocuirii pedepsei detenției pe viață cu sancțiunea închisorii, consideră că nu se impune a se da curs celor susținute, deoarece nu s-ar putea da eficiență într-un mod prioritar circumstanțelor personale în raport cu celelalte, față de regula examinării plurale a criteriilor ce caracterizează individualizarea judiciară a pedepselor”, a arătat Curtea de Apel. ”Corespunde realității că inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea unui infracțiuni contra vieții cu premeditare, în scopul înlesnirii comiterii faptei apelantul l-a determinat pe minor să consume alcool, în sângele acestuia s-a găsit alcool etilic în concentrație de 0,88 g la mie, ceea ce imprimă faptei o gravitate deosebită și care exclude (posibilitatea-n.red.) înlocuirii pedepsei detenției pe viață cu sancțiunea închisorii.

Curtea nu poate omite faptul că infracțiunea a fost comisă cu premeditare, împotriva propriului său fiu minor, ceea ce imprimă acesteia un pericol social sporit. Astfel, premeditarea, ca agravantă a infracţiunii de omor, presupune luarea hotărârii de a ucide victima cu un oarecare timp înainte de a acţiona şi concretizarea hotărârii în activităţi specifice de pregătire a infracţiunii. Pentru existenţa premeditării se cere îndeplinirea a doua condiţii, şi anume: pe de-o parte, să existe un interval oarecare de timp între luarea hotărârii de a comite infracţiunea şi exteriorizarea acesteia şi, pe de altă parte, această hotărâre să se fi concretizat în anumite activităţi de pregătire.

Condiţiile în care, în speţă, inculpatul a săvârşit omorul sunt relevante pentru existenţa premeditării. Esenţiale sub acest aspect, sunt împrejurările că inculpatul a avut timp suficient pentru a reflecta asupra acţiunii pe care urma să o comită. Omorul nu poate fi considerat spontan, ci premeditat, în sensul art. 189 alin. 1. lit. a) C.pen., atunci când, în urma unor deliberări, inculpatul şi-a făurit un plan de executare pe care ulterior l-a îndeplinit.

Premeditarea, ca element circumstanţial al infracţiunii de omor calificat, nu presupune numai trecerea unui oarecare interval de timp de la luarea hotărârii până la exteriorizarea ei, ci şi o chibzuire suficientă şi o pregătire de natură a înlesni comiterea faptei. Ea este, aşadar, caracterizată pe de o parte, printr-o chibzuire activă, iar pe de altă parte, prin meditare asupra aspectului tactic în care a fost realizată infracţiunea”.

Citește și:

Taximetristul din Cluj care și-a omorât copilul a fost condamnat la închisoare pe viață

Cum a motivat instanța închisoarea pe viață pentru taximetristul clujean care și-a omorât copilul: ”este imperios necesar a sublinia gravitatea deosebită a faptei”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare