Închide

O companie de consultanță lansează raport pe tema celor mai scumpe piețe rezidențiale din Europa, include trei orașe din România în clasament, Cluj-Napoca e de departe cel mai scump

EconomieTop News by Mihai Prodan - iul. 19, 2021 0 243

O companie de consultanță lansează raport pe tema celor mai scumpe piețe rezidențiale din Europa, include trei orașe din România în clasament, Cluj-Napoca e de departe cel mai scump.

Raportul Deloitte Property Index, lansat azi, analizează factorii care modelează piețele rezidențiale și compară prețurile proprietăților rezidențiale din mai multe țări și orașe europene. Printre concluziile privind piața din România – prețurile apartamentelor noi vândute  în România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, la o medie de 1.322 de euro/mp. ”Astfel, țara noastră se află pe locul patru în topul țărilor analizate”, arată raportul. E un raport crescător, astfel că, altfel spus, piețe mai ieftine sunt doar în Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia. În privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard, la 70 metri pătrați, România se află la jumătatea clasamentului.

În topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe conduce Parisul, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv cu 10.332 euro/mp, Munchen cu 8.700 de euro/mp și Londra (7.916 euro/mp). Trei orașe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca cu un preț mediu de 1.800 de euro/mp, București cu 1.440 de euro/mp și Timișoara cu 1.270 de euro/mp. ”În general nu e vorba de capitalele țărilor care sunt cele mai scumpe orașe, în Europa, demonstrat de Ghent în Belgia, Munchen în Germania, Tel Aviv în Israel, Milano în Italia, Jurmala în Letonia, Cluj în România și Barcelona în Spania”, arată raportul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare