Închide

Cum a motivat instanța închisoarea pe viață pentru taximetristul clujean care și-a omorât copilul: ”este imperios necesar a sublinia gravitatea deosebită a faptei”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 25, 2021 0 231

Motivarea condamnării la închisoare pe viață pentru taximetristul clujean care și-a înjunghiat mortal copilul, după care l-a plimbat două zile cu mașina, arată că judecătorii au considerat faptele ca fiind de o ”gravitate deosebită”.

”Ascultat în instanţă, inculpatul a declarat că înţelege învinuirea ce i se aduce, recunoaşte comiterea faptei, cu unele aspecte pe care a solicitat să i se permită să le explice şi anume că el nu şi-a forţat fosta soţie la nimic, a luat minorul pentru că acesta i-a cerut, nedorind să mai stea cu mama sa, minorul fiind afectat emoţional şi psihic de divorţul lor, copilul dorind să rămână cu inculpatul”, arată motivarea instanței.  Mama copilului nu a dorit să se prezinte în instanţă, ”fiind în tratament de specialitate, psihiatric, fiind încă în şoc posttraumatic sever, iar prin avocatul ales arătând că nu se constituie parte civilă în cauză”, mai precizează documentul.
”Faţă de natura infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului, nu există posibilitatea judecării în procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei, însă având în vedere că inculpatul nu a contestat probele administrate în faza de urmărire penală, nu au fost cerute pentru readministrare de către nici un participant la judecată, instanţa a reţinut probatoriul deja administrat, ca fiind legal, temeinic şi starea de fapt reţinută în rechizitoriu va fi detaliată mai jos, fiind întrutotul împărtăşită de către instanţă, în baza celor arătate anterior”.

Instanța a arătat că rechizitoriul ”descrie cu lux de amănunte şi explică cele întâmplate”, astfel că va fi păstrat şi interpretat ca atare de către instanţă, conducând în final la soluţia de condamnare a acestui inculpat. ”Procedând la individualizarea pedepsei, instanţa va aplica criteriile generale indicate în art.74 C.penal, fiind imperios necesar a sublinia gravitatea deosebită a faptei, având în vedere vârsta victimei, gradul de rudenie cu inculpatul, modalitatea de comitere ( art.189 lit.a C.penal), precum şi multiplele acte de agresiune săvârşite asupra victimei”.

Amintim, taximetristul clujean care a șocat o țară întreagă anul trecut după ce și-a înjunghiat mortal propriul copil, după care l-a plimbat zile întregi în mașină, a fost condamnat la închisoare pe viață, ieri, de instanța Tribunalului Cluj. Aceasta nu e definitivă și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. Menționăm că decizia instanței este și propunerea procurorilor în această cauză, care au cerut Tribunalului condamnarea la închisoare pe viață.

Obiectul dosarului – infracțiunea de violență în familie în modalitatea omorului calificat asupra fiului minor. ”În sarcina inculpatului s-a reţint că în noaptea de 25 iulie – cu puțin timp anterior orei 22.13, după o prealabilă activitate de premeditare, a exercitat acte de agresiune fizică împotriva propriului fiu – victima T.G. (jr.) în vârstă de 8 ani, respectiv l-a înjunghiat cu un cuțit cauzându-i decesul”, au spus procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Bărbatul a fost depistat după câteva zile, în seara de 28 iulie, în zona localității Filea de Jos, comuna Ciurila şi în cursul aceleaşi zile a fost reţinut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Acesta e arestat preventiv din 29 iulie și și-a recunoscut faptele. ”În cursul urmăririi penale s-a stabilit că după comiterea crimei faţă de fiul său T.G.(jr.), inculpatul a încercat să îşi suprime viaţa”, au mai arătat anchetatorii. În cuprinsul rechizitoriului, procurorii au propus pedeapsa închisorii pe viaţă. Takacs se află în arest preventiv de la momentul reținerii sale la sfârșitul lunii iulie a anului trecut.

Facem mențiunea că acesta a fost condamnat fără acord de recunoaștere a faptei, deși în instanță acesta a recunoscut faptele – dar doar parțial. O sursă din Tribunalul Cluj explică, pentru actualdecluj.ro: acordul de recunoaștere a vinovăției, și cererea subsecventă de judecare în procedură simplificată, nu sunt aplicabile dosarelor unde se cere detențiunea pe viață. ”Oricum a fost o recunoaștere circumstanțială, în sensul că nu exact cum a prezentat Parchetul, motive care țin de cum a justificat el conduita”, a spus aceasta. ”Faptic, obiectiv, acordul de recunoaștere nu ar fi prezentat o mare relevanță decât din perspectiva individualizării”.

Citește și:

Taximetristul din Cluj care și-a omorât copilul a fost condamnat la închisoare pe viață

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare