Închide

Circa 4,3 hectare din cel mai mare cartier al Clujului devin zonă de agrement. Deocamdată, pe hârtie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 12, 2019 0 696

O suprafață de 4,3 hectare din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, care include zona cunoscută ca „La Terenuri”dar și malurile pârâului Calvaria, urmează să fie reglementată ca zonă de agrement printr-un Plan Urbanistic Z0nal, cu prioritizarea investițiilor și concentrarea pe terenurile propritate publică, în primă fază, adică pe 7820 de mp.

Primăria a anunțat că a semnat contractul de servicii de 348.000 lei fără TVA în vederea elaborării studiului de fezabilitate și PUZ pentru zona ”La Terenuri” cu asocierea Napotech Proiect şi Arhi Box. Termenul de contract este un an de zile. Chiar primarul a anunțat cât este și investiția necesară amenajării bazei sportive, înainte să fie gata studiile.

De zilele Mănășturului 2016 s-a lansat o petiție către Primărie pentru transformarea oazei verzi La Terenuri (zona apreciată și folosită, dar cu statut juridic incert la vremea respectivă) într-un parc de care să beneficieze întreg cartierul, printr-o investiție publică. Petiția a adunat peste 1700 de semnături și a fost inițiativa Asociației Colectiv A, cea care de câțiva ani s-a implicat în cartierul Mănăștur și a convins oamenii să utilizeze zona verde nefolosită, La Terenuri. Inițial Primăria nu a dat niciun răspuns petiției. Apoi, în luna august 2016 oficialii au anunțat că Primăria se va implica să dea o utilitate publică respectivei zone. Ulterior s-a anunțat că municipalitatea dorește replicarea proiectului bazei sportive publice din cartierul Gheorgheni, în Mănăștur, în zona La terenuri.

Anul trecut Primăria s-a ocupat de clarificarea situației juridice a terenurilor și a reușit să își înscrie în proprietate o suprafață de teren mai mică de 1 hectar. Tot în 2018 s-au testat, cu chestionare, așteptările riveranilor din zonele adiacente La Terenuri cu privire la viitorul acesteia într-un proiect susținut de Centrul Cultural Clujean, asociația continuatoare a celei care a gestionat candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. În plus, s-a montat o instalație temporară pe pârâul Calvaria sub forma unui podeț cu gradene menit sa lege oamenii din cartier – între ei, de apă, de zona verde.

Tot în 2018, Primăria a lansat de două ori procedura pentru achiziția studiului de fezabilitate și PUZ-ului pentru reglementarea ca zonă de agrement a unei suprafețe de 4,3 hectare care include zona La Terenuri și malurile pârului Calvaria, cu prioritizarea investițiilor și concentrarea pe terenurile propritate publică, în primă fază, adică pe 7820 de mp.

La procedură nu s-a prezentat nimeni. Abia anul acesta când s-a reluat pentru a treia oară licitația s-a reușit adjudecarea contractului către asocierea Napotech Proiect şi Arhi Box pentru peste 348.000 lei.

Primăria a anunțat recent (11 aprilie 2019) că a semnat contractul și a dat ordinul de începere pentru acesta. Chiar pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc s-a anunțat cât este și investiția necesară amenajării zonei ca bază de agrement, înainte să fie gata studiul de fezabilitate contractat.

Prin contact, pentru suprafața de 7820 de mp aflată în proprietatea municipalității se dorește o bază sportivă și de agrement pe modelul celei din cartierul Gherogheni, după cum a repetat de nenumărate ori oficialii Primăriei. Prin avizul de oportunitate emis de Direcția de Urbanism a Primăriei pentru PUZ-ul pe cele 4,3 hectare s-a specificat că se doresc dotări de agrement, recreere, picnic, sport și alte activități în aer liber compatibile. De asemenea, proiectanților li se cere să se preocupe de modernizarea căilor de acces la amplasament dinspre zona Mehedinți, extinderea rețelei de străzi/trasee pietonale/ciclistice precum și multiplicarea opțiunilor de traversare a pârâului Calvaria, eliminarea caracterului local de barieră urbană prin realizarea de pasarele pietonale. Un alt deziderat de contract este valorificarea culoarului aferent pârâului Calvaria prin dezvoltarea de trasee pietonale, velo dar și legături  în structura urbană, dar și creșterea calității și atractivității spațiilor publice aferente.

Per total, contractul este de un an de zile. Există termene clare pentru fiecare fază: 2 luni pentru studiul de fezabilitate, o lună pentru ridicarea topografică, o lună pentru studiul geotehnic, 2 luni de la data comunicării aprobării de către beneficiar a indicatorilor tehnico-economici stabiliți prin SF pentru realizarea PUZ, 3 luni de la data comunicării avizării PUZ în CTATU pentru obținerea avizelor la PUZ, inclusiv elaborarea de studii de impact, 3 luni de la primirea comenzii pentru servicii privind exproprierea/transferul imobilelor afectate de lucrare.

Vezi și:

Câte hectare va avea parcul La Terenuri promis în cel mai mare cartier din Cluj

Cercetare sociologica în Mănăștur. Ce vor oamenii de la cinema-ul, râul și zona la Terenuri din cel mai mare cartier al Clujului

Încă o strigare pentru crearea parcului ”La Terenuri” în cel mai mare cartier al Clujului

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.