Închide

Câte hectare va avea parcul La Terenuri promis în cel mai mare cartier din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 02, 2018 0 1333

Aproape un hectar de teren a fost cadastrat de Primăria Cluj în zona La Terenuri din Mănăștur pe care în ultimii ani o asociație a pus-o pe harta orașului ca spațiu de socializare și pentru activități în cel mai mare cartier din Cluj. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că în afară de respectiva suprafață care este teren public, mai există circa un hectar de teren privat pentru care municipalitatea a pornit procesul de negociere și expropriere a proprietarilor.

 

Zona La Terenuri din Mănăștur este unul dintre puținele spații verzi (în afară de pădurea unde s-au construit blocuri) de care dispune cartierul Mănăștur, cel mai mare din oraș. Acest spațiu a fost activat de asociația Colectiv A care a pornit în urmă cu mai mulți ani mai multe proiecte de implicare socială prin care să-i convingă pe locuitorii din Mănăștur să utilizeze respectiva zonă. Chiar au fost inițiate și o sărbătoare specială dedicată Mănășturului (de Zilele Clujului) cu scenă principală în zona La Terenuri.

Primăria Cluj – după demersuri din zona ONG și a activiștilor de mediu – și-a asumat să facă o bază de agrement pentru cartierul Mănăștur în zona La Terenuri.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că municipalitatea a reușit să cadastreze aproape un hectar de teren din resectiva zonă dar și că a indentificat proprietari privați din zonă pe care Primăria urmează să-i exproprieze și să cumpere încă un hectar de teren. ”’Am pornit o procedură de expropriere și de achiziționare a încă un hectar de teren din zona La Terenuri. Am indentificat proprietarii și am pornit negocierile cu aceștia. Se va face un raport de evaluare și se vor stabili prețurile la care se va cumpăra terenul. Este normal ca oamenii să vrea cât mai mult pentru terenurile lor, însă noi putem cumpăra numai în baza unor prețuri stabilite de evaluatori. Dacă oamenii vor fi nemulțumiți ei se vor putea adresa instanței’, a explicat viceprimarul Tarcea.

Primarul Emil Boc a anunțat la dezbaterea proiectului de buget al orașului pe 2018 că vestea bună pentru amenajarea unei noi zone de agrement în Mănăștur este legată de faptul că demersurile făcute până acum de Primărie vor duce la intabularea a 5000 de mp de teren aflat în domeniul public în zona La Terenuri. În paralel, a mai spus primarul, se continuă identificarea proprietarilor pentru întregirea suprafeței respectivului parc de la jumătate de hectar la cele câteva hectare existente în zonă.

În 2016, la dezbaterea organizată de municipalitate în cartierul Mănăștur privind bugetul pe 2017, primarul Emil Boc spunea că își dorește să mai facă o bază sportivă ca cea din Gheorgheni și în cel mai mare cartier al orașului. În acest sens, a dat asigurări că se studiază posibilitatea ca zona cunoscută sub denumirea La Terenuri din cartierul Mănăștur să preia acest proiect. Complexul sportiv pe care primăria l-a amenajat cu fonduri preponderent de la Compania Națională de Investiții pe 9 hectare în cartierul Gheorgheni a fost deschis în 2016 și deja este frecventat de sute de clujeni amatori de sport sau plimbare. Statistica primăriei atestă că sunt peste 3500 de vizitatori, în fiecare zi la finalurile de săptămână.

De zilele Mănășturului, în 2016, s-a lansat o petiție către primărie pentru transformarea oazei verzi La Terenuri (zona apreciată și folosită, dar cu statut juridic incert) într-un parc de care să beneficieze întreg cartierul, printr-o investiție publică. Petiția a adunat până acum peste 1700 de semnături și a fost inițiativa Asociației Colectiv A, cea care de câțiva ani s-a implicat în cartierul Mănăștur și a convins oamenii să utilizeze zona verde nefolosită.

Inițial primăria nu a dat niciun răspuns petiției. Apoi, în luna august, primarul Emil Boc a spus pe facebook că ia în calcul ca primăria să se implice și să dea o utilizare publică respectivei zone.

Citește și:

Video Parc nou pe modelul complexului sportiv Gheorgheni anunțat în cel mai mare cartier al Clujului

De pe FaceBOC: Primul anunț public privind viitorul parcului La Terenuri din cel mai mare cartier al Clujului

VIDEO De la mănăștureni pentru toți clujenii. Zilele celui mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, se lansează cu o petiție: parc în zona La TERENURI, asumat de Primărie

În zona La terenuri chiar Primăria, în mandatul Apostu, a făcut un proiect de parking, cel am pacării supraterane Negoiu. Nici acum acest parking nu este gata.

Recent, în spațiul public a apărut un schiță de proiect imobiliar cu blocuri cu zece ataje în zona La Terenuri, proiect care a pus pe jar asociațiile și activiștii care militează pentru ca zona să devină un parc pentru cartierul Mănăștur.

Detalii:

Controversă urbanistică la „liziera” Mănăşturului. Ce se construiește lângă La Terenuri?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare