Închide

VIDEO De la mănăștureni pentru toți clujenii. Zilele celui mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, se lansează cu o petiție: parc în zona La TERENURI, asumat de Primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 19, 2016 0 583

Zona La Terenuri din cel mai mare cartier al orașului trebuie să devină parc public. Înainte de a începe ediția cu numărul 4 a Zilelor Mănășturului, eveniment derulat în cadrul Zilelor Clujului și coordonat de asociația Colectiv A, în numele mănășturenilor s-a lansat o petiție către primărie pentru transformarea oazei verzi La Terenuri (zona apreciată și folosită, dar cu statut juridic incert) într-un parc de care să beneficieze întreg cartierul, printr-o investiție publică.

Organizatorii Zilelor Mănășturului au lansat, astăzi, înainte de debutul evenimentului, solicitarea oficială către primărie, sub forma unei petiții, ca autoritatea publică să își întoarcă fața către zona La Terenuri și să inițieze demersuri pentru ca aceasta să devină parc-public. Petiția botezată “Dorim ca zona verde de La Terenuri Mănăștur să fie transformată în Parc pentru Mănăștureni!” a strâns deja în primele ore peste 600 de semnături. AICI SE POATE SEMNA PETIȚIA PENTRU TRANSFORMAREA ZONEI LA TERENURI ÎN PARC.

Oameni din mediul asociativ, implicați în inițiativa La terenuri, au explicat că, înainte de ediția a 4 a Zilelor Mănășturului care încep în 21 mai, au realizat un video în cartier în care i-au provocat pe mănăștureni să spună ce-și doresc la ei în cartier. Și așa au reușit să preia un deziderat comun al mănășturenilor. „Oamenii vor mai mult verde și parcuri. Vor ca primăria să se implice și mai mult la ei în cartier. De aceea noi am lansat această petiție. Zona La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur s-a încetățenit deja printre locuitori și e folosită, mai ales că aici am generat foarte multe evenimente în ultimii 4 ani. Însă degeaba noi ne implicăm, creăm interacțiune, convingem oamenii să se implice sau să vină la evenimente, dacă primăria nu oficializează ceea ce noi am pornit în cartierul Mănăștur. Adică să investească și ea în această zonă verde în beneficiul clujenilor din cartier. Mai ales că această zonă e neîntreținută, având în vedere că sunt terenuri revendicate și se degradează de la o zi la alta.  De aceea am lansat petiția ca acest spațiu verde, încă neocupat de blocuri, să devină parc pentru întreg cartierul, cu asumarea sa de către primărie”, au menționat cei implicat în inițiativa La Terenuri.

(Video – Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun Mănăștur – pentru Zilele Mănășturului #4, 21-22 Mai 2016)

De ce e necesar un parc în Mănăștur

„Calitatea vieții în oraș are de suferit dacă investițiile principale sunt axate pe asfaltări și inițiative ce favorizează traficul auto personal. Suntem mai mulți oameni decât mașini, de aceea vrem un primar și un Consiliu Local care ascultă vocea cetățenilor. La Terenuri (între pădure – str. Mehedinți – grădini) este cel mai mare spațiu verde folosit în comun al Mănășturului. Este de neacceptat ca spațiul La Terenuri – Mănăștur să fie lăsat să se deterioreze așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Răspândirea mizeriei și degradarea zonei s-au petrecut în ciuda faptului că este utilizată de un număr foarte mare de locuitori care socializează zilnic într-unul din puținele spații pe teren plat ale cartierului care nu este încă ocupat de blocuri sau de alte construcții. Chiar dacă de mai bine de 4 ani inițiativa La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur împreună cu mănășturenii au ecologizat zona, au construit piese de mobilier temporar și au creat locuri de întâlnire comunitară și culturală considerăm insuficiente aceste eforturi fără aportul și asumarea municipalității clujene. Noi, mănășturenii, dar și alți utilizatori ai spațiilor verzi din cartier (…), dorim ca municipalitatea să negocieze cu proprietarii privați așa cum a negociat pentru terenul de sub parkingul de lângă „La Terenuri” și să recupereze aceste spații, ca apoi să le redea sub forma unui Parc/Spațiu Verde Public tuturor locuitorilor din cartier și din Cluj”, se arată în petiție.

Ce se solicită în petiție

– Schimb de terenuri sau răscumpărarea de către municipalitate a terenurilor retrocedate către persoane private pentru a nu mai exista nici o scuză pentru lipsa investițiilor publice;
– Reabilitarea suprafețelor de sport, a mobilierului urban și amenajarea terenurilor în urma consultărilor cu rezidenți și experți;
– Instalarea unor cișmele, a unor toalete și curățarea spațiului verde;
– Transformarea zonei verzi în Parc Public pentru Mănăștureni într-un parteneriat real civic-public;
– Sprijinirea de către administrația Cinematografului Dacia a unor evenimente comunitare în aer liber în colaborare cu societatea civilă și mănășturenii.

ZILELE MĂNĂȘTURULUI vor avea loca între 21-22 mai și vor cuprind evenimente culturale și comunitare în spațiul verde din zona La Terenuri, în Centrul Comunitar Cinema Dacia, pe străzi și printre blocuri.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare