Închide

Se aprobă bugetul Clujului. Câți bani de investiții sunt și pe ce vrea să-i cheltuiască Primăria

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 12, 2019 0 556

Consilierii locali urmează să dezbată proiectul de buget al Clujului la ședința extraordinară programată în 15 aprilie. Bugetul general al orașului este de circa 326 de milioane de euro, din care bugetul local este de 287 de milioane de euro. 45% din bugetul local va merge către proiectele de investiții. Pe bugetul din 2019 se vor susține investiții care se vor finaliza, în cea mai mare parte, din 2020 încolo.

 

sursa: proiect buget 2019

 

Pentru 2019, dezideratele pentru cheltuirea banilor asumate de oficialii Primăriei în proiectul de buget sunt următoarele, după cum au fost enunțate de primarul Emil Boc în dezbaterea publică organizată de municipalitate:

  • finalizarea acelor proiecte care sunt începute și care pot fi finalizate în anii următori
  • asigurarea și creșterea calității vieții în municipiul Cluj-Napoca,
  • consacrarea orașului ca puternic centru de inovare, de servicii medicale, dar nu numai
  • prioritizarea transportului public și a mobilității alternative la mașină
  • finalizarea infrastructurii de bază, centuri ocolitoare, străzi, parkinguri,
  • îmbunătățirea spațiilor verzi, a parcurilor.
  • accent pe ceea ce înseamnă oraș prietenos cu mersul pe jos, crearea unor coridoare pietonale în favoarea cetățenilor, deschiderea spațiilor publice spre o calitate a vieții mai bună, începând cu zona centrală, dar mergând înspre cartiere

Pentru proiectul de buget, Primăria a organizat și o dezbatere publică la care au participat câteva zeci de cetățeni. Oamenii au cerut și chestiuni năstrușnice ca amenajarea unei statui a primarului Emil Boc, metrou pe sub Canalul Morii sau dărâmarea Teatrului Maghiar și construirea unuia nou. S-au propus și chestiuni serioase sau concrete ca: derularea unui program pentru prevenirea abandonului școlor, amenajarea unui skate park în parcul Detunata, construirea unei săli de sport la Liceul Lucian Blaga, rezolvarea poluării Someșului, reamenajarea Băilor Someșeni, program pentru prevenirea violenței verbale în școli, stoaprea tăierilor ilegale din Pădurea Hoia-Baciu sau întemeierea unui Consiliul al Apei pe modelul celui din Bilbao. Primarul Boc a dat asigurări ca va ține cont de doleanțele oamenilor în măsura în care îi vor permite prevederile bugetare.

Consilierii locali PSD au anunțat deja că nu vor vota bugetul pe 2019 pe motiv că au lansat la rândul lor o serie de proiecte, pe care primarul Emil Boc și le-a asumat inițial pe bugetele de început de an, pentru ca ulterior să le facă uitate.

DETALII:  Pentru multele promisiuni neîndeplinite, social democrații refuză să-i voteze lui Boc propunerea de buget

Cum se împarte bugetul de investiții: 
  • Transporturi – 380 milioane lei
  • Autorităţi publice şi acţiuni externe – 47,8 milioane lei
  • Ordine publică şi siguranţă naţională – 1,3 milioane lei
  • Învăţământ – 18,3 milioane lei
  • Sănătate – 16,7 milioane lei
  • Cultură, recreere şi religie – 29,9 milioane lei
  • Asigurări şi asistenţă socială – 8,3 milioane lei
  • Protecţia mediului – 6,5 milioane lei
  • Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 98,4 milioane lei
  • Combustibil şi energie – 1 milion lei

Pe bugetul din 2019 se vor susține investiții care se vor finaliza în cea mai mare parte din 2020 încolo. Pe final de an e anunțată terminarea studiilor urbanistice și de fezabilitate pentru centura metropolitană. Se vor susține proiecte în diferite etape de amenajare – parkinguri de cartier, achiziția de autobuze școlare, modernizarea sistemului de semaforizare, modernizarea Turnului Pompierilor, reabilitarea a trei poduri, amenajarea și reabilitarea unor parcuri, amenajarea de puncte gospodărești îngropate.

Primăria a depus și proiecte de 420 de milioane de euro din bani europeni. Certitudinea finanțării există doar pentru cele care vizează achiziția de troleibuze noi, tramvaie sau decontarea cheltuielilor pentru proiectul de pietonalizare din Piața Unirii.

Tot în proiectul de buget se vor susține și politicile de gratuități sau sprijin deja consacrate de către Primărie – gratuități pe mijloacele de transport în comun (elevi, pensionari, surdenți etc), programul de subvenționare a chiriilor, programul de burse școlare, premii pentru elevii cu performanțe, programul școală după școală, premirea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi a celor care au ajuns la 100 de ani, acordarea de tichete de masă pensionarilor sau de rechizite copiilor defavorizați, programul de bugetare participativă (prin continuarea implementării proiectelor) sau Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică (pentru testarea și dezbaterea unor noi idei), alocări de fonduri pentru sport, proiecte culturale, culte sau reparații și dotări la spitale.

Potrivit anunțurilor făcute de oficiali, Cluj-Napoca pierde 27.5 milioane de lei de la bugetul local prin măsuri guvernamentale.

 

(sursă fotografii prognoză bugetară 2019 – Ziua de Cluj)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare