Închide

Încă o strigare pentru crearea parcului ”La Terenuri” în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 24, 2018 0 1086

În 2006, Primăria voia să caseteze pârâul Calvaria din cel mai mare cartier al Clujului și să facă din el zonă pentru parcări. După 12 ani, culoarul pârâului și singura zonă încă verde și neconstruită din Mănăștur face obiectul unui master plan care să fie redată oamenilor din cartier.
Arhitecți specialiști au recomandat un concurs de soluții, după ce din 2016 primarul Emil Boc tot a anunțat că vrea o replică a bazei sportive din Gherogheni în zona La Terenuri. Specialiștii au spus că doar un consurs de soluții poate crea o zonă inedită și un circuit între cinema Dacia-pârâul Calvaria și zona La terenuri. Administrația a ales să facă o simplă licitație. Deocamdată, Primăria n-a reușit să găsească un proiectant care să realizeze masterplanul.
O nouă licitație a fost lansată de Primăria Cluj pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate și a unui Plan Urbanistic Zonal în vedere creării unui parc în zona ”La Terenuri” din cartierul Măștur. Contractul este estimat acum la 400.000 lei. Administrația a mai lansat două proceduri în cursul anului la care nu s-a prezentat nimeni. Noua licitației are ca dată limită pentru depunerea ofertelor data de 10 ianuarie 2019.
De zilele Mănășturului, cel mai mare cartier al Clujului, în 2016, s-a lansat o petiție către Primărie pentru transformarea oazei verzi La Terenuri (zona apreciată și folosită, dar cu statut juridic incert la vremea respectivă) într-un parc de care să beneficieze întreg cartierul, printr-o investiție publică. Petiția a adunat peste 1700 de semnături și a fost inițiativa Asociației Colectiv A, cea care de câțiva ani s-a implicat în cartierul Mănăștur și a convins oamenii să utilizeze zona verde nefolosită, La Terenuri. Inițial Primăria nu a dat niciun răspuns petiției. Apoi, în luna august 2016, primarul Emil Boc a spus pe FaceBOC că ia în calcul ca primăria să se implice și să dea o utilizate publică respectivei zone.

De atunci s-au făcut pași de identificare a proprietăților din zonă, după cum au anunțat în repetate rânduri oficialii Primăriei. Anul acesta s-au testat, cu chestionare, așteptările riveranilor din zonele adiacente La Terenuri cu privire la viitorul acesteia într-un proiect susținut de Centrul Cultural Clujean, asociația continuatoare a celei care a gestionat candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Plus s-a montat o instalație temporară pe pârâul Calvaria sub forma unui podeț-gradene menit sa lege oamenii din cartier – între ei, de apă, de zona verde.

„Podețul cu gradene s-a montat pe pâul Țiganilor, acum Calvaria, în luna iunie anul acesta, cu arhitecți, peisagiști, asociația Colectiv A și cu ajutorul grupului de inițiativă pentru Mănăștur compus din cei de la Buletin de Manastur, membri din Asociația Firul Ariadnei sau locuitori care pur și simplu sunt interesați de viața cartierului. Cu toate că noi am lucrat cu locuitorii, unii din vecini au fost deranjați de constructia podului cu gradene. Au chemat poliția locală sâmbătă când s-a dat în folosință obiectivul. Si duminică, un administrator de bloc chiar de pe pârâu s-a arătat foarte deranjat. De când lucrăm în zona La Terenuri, de ani buni, nu am pățit niciodată așa ceva. Și ne-am dat seamă că locuitorii reacționează doar când intervențiile sunt foarte aproape de geamul lor. Sub geam cum s-ar zice. Chiar ne-au cerut autorizația de construire când s-a montat podețul. Oamenii reacționează când sunt direct afectați. Unii râdeau de noi că facem muncă gratis și ne chemau să lucrăm așa și la ei în ograda. Am zis că lucrăm doar pentru bunul comun așa. Am avut reacții nuanțate. Multora le-a plăcut, alții ne-au dat sfaturi cum l-am fi putut face mai bine și foarte puțini s-au implicat în designul și construcția lui pentru că n-au fost direct interesați. Sau poate au avut altceva în minte să câștige decât să poată trece pârâul mai ușor sau să poată stat la taclale pe gradene. E un început bun aș zice deoarece zona are potențial și poate fi redată oamenilor din cartier”, a subliniat arhitectul Silviu Medeșan parte din inițiativa La Terenuri, marca Colectiv A, cei care s-au implicat în activarea zonei.
Medeșan, dar și alți specialiști clujeni au recomandat Primăriei, după experimentul cu podețul, să nu ”mute” cu heirupu o bază sportivă din Gherogheni în cartierul Mănăștur fără să țină cont de nevoile locului și de grupurile de utilizatori din cartier și să facă, așa cum a procedat și în alte zone, un concurs de soluții pentru un circuit Cinema Dacia-Pârâul Calvaria – Zona la Terenuri, mai ales că pârul este cel care legată cinemaul de La Terenuri. Chiar dacă acest concurs de soluții, au spus specialișrii, va viza o zonă periferică din oraș, el are un potențial să creeze un circuit verde, o zonă inedită în cel mai mare cartier al Clujului.
Primăria n-a optat pentru un concurs de soluții, după cum a spus directorul de dezvoltare Ovidiu Cîmpean, deoarece administrația avea în derulare alte competiții de acest fel iar un concurs de soluții ar fi întârziat proiectul. A lansat în schimb o licitație pentru un studiu de fezabilitate și un PUZ – master plan pentru zona La terenuri și culoarul pârului Calvaria. La prima strigare nu s-a prezentat nimeni. Nici după ce a fost realuată procedura, tot nu s-au depus oferte.
Luna aceasta, administrația a lansat din nou tot o licitație (dar cu invitație de participare) pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal de reabilitare bază sportivă și amenajare parc în zona La Terenuri. Data limită pentru depunerea ofertelor este ziua de 10 ianuarie 2019 iar contractul este estimat la 400.000 mii lei. 
Miza o reprezintă reglemetarea unei suprafețe de 4,3 hectare care include zona La Terenuri și cele aferente pârului Calvaria, cu prioritizarea investițiilor și concentrarea pe terenurile propritate publică, în primă fază, adică pe 7820 de mp.

Pentru respectiva suprafață aflată în proprietatea municipalității se dorește o bază sportivă și de agrement pe modelul celei din cartierul Gherogheni, după cum a repetat de nenumărate ori primarul Emil Boc. Prin avizul de oportunitate emis de Direcția de Urbanism a Primăriei se doresc dotări de agrement, recreere, picnic, sport și alte activități în aer liber compatibile. De asemenea, proietanților li se cere să se preocupe de modernizarea căilor de acces la amplasament dinspre zona Mehedinți, extinderea rețelei de străzi/trasee pietonale/ciclistice precum și multiplicarea opțiunilor de traversare a pârâului Calvaria, eliminarea caracterului local de barieră urbană prin realizarea de pasarele pietonale. Un alt deziderat de contract o reprezintă valorificarea culoarului aferent pârâului Calvaria prin dezvoltarea de trasee pietonale, velo dar și legături  în structura urbană, dar și creșterea calității și atractivității spațiilor publice aferente.

Per total, contractul este de un an de zile. Există teremene clare pentru fiecare fază: 2 luni pentru studiul de fezabilitate, o lună pentru ridicarea topografică, o lună pentru studiul geotehnic, 2 luni de la data comunicării aprobării de către beneficiar a indicatorilor tehnico-economici stabiliți prin SF pentru realizarea PUZ, 3 luni de la data comunicării avizării PUZ în CTATU pentru obținerea avizelor la PUZ, inclusiv elaborarea de studii de impact, 3 luni de la primirea comenzii pentru servicii privind exproprierea/transferul imobilelor afectate de lucrare.

 

 

Ce dorește Primăria prin PUZ-ul Masterplan

 

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.