Cine decide cum arată oraşul-construit? Arhitecţii îşi premiază „Beneficiarii ideali”
EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 18, 2015 1 760
„Terenul este situat în… Beneficiarul doreşte să…” Cam aşa începe orice prezentare atunci când arhitectul ajunge să prezinte un proiect pentru a obţine avizele necesare trecerii lui de la stadiul de planşetă la cel de realitatea concretă prin oraşele noastre. În lumea arhitecţilor, în domeniul urbanismului, „clientul” nu e doar „client”, ci are nume special. E „beneficiar”. El e cel care comandă o lucrare, e cel de care depinde felul în care clădirea (locul) va arăta în final, e cel care ştie (sau nu) ce vrea să mai adauge pe harta oraşului construit. E cel care are banii. E persoanaj-cheie în procesul construirii. E important. La această ediţie de Bienală a Arhitecturii din Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu la Cluj, organizatorii i-au dedicat Beneficiarului o secţiune specială. Astfel, dacă de obicei se premiază lucrări, proiecte şi proiectanţi, în 2015, la evenimentul arhitecţilor, arhitecţii preamiază şi clienţi, la Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA), care are loc în Cluj-Napoca între 3 și 19 octombrie.
Vedere de la ediţia precedentă:
GALERIE FOTO „Casele” dintre oraş şi trenuri: arhitecţii şi-au ales proiectele cu care se laudă şi le-au pus între oameni
Cum arată „Beneficiarul ideal”? „Premiul pentru beneficiarul ideal este şi o modalitate de implicare a comunităţii, dar şi o ocazie de a defini într-un mod constructiv ceea ce arhitectul apreciază în relaţia cu beneficiarul. Sigur că fiecare dintre arhitecţi are alte expectanţe de la beneficiarul ideal şi că nu este un „profil” standard, dar cu siguranţă fiecare dintre noi apreciază calitatea informaţiilor care-i sunt furnizate de beneficiar, încrederea, feedback obiectiv, coerenţă în dezvoltarea şi implementarea proiectului şi… poate prietenia care rămâne inevitabil atunci când ajungi să cunoşti detalii intime din viaţa unei familii”, a menţionat pentru Actualdecluj.ro arhitecta Daniela Maier, preşedinte BATRA. Premiul va fi oferit in baza unei prezentari facute de arhitect.
Bienala de Transilvania are loc la Cluj în toamnă, iar scopul evenimentului este, zic promotorii săi, să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, să promoveze excelența în arhitectură și să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii. Tema aleasă pentru ediția din acest an, ”Memorie și comunicare”, va fi abordată de arhitecți români şi străini recunoscuți pe plan internaţional în cadrul conferinței BATRA 2015. „Memoria leagă obiectul de arhitectură de trecut, iar comunicarea îl leagă de viitor”, a subliniat arhitectului Guttmann Szabolcs, președintele Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART). Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc pe 3 octombrie, cu vernisajul expoziției-concurs Bienala de Arhitectură Transilvania 2015, cu scopul de a promova cele mai reușite exemple de practică profesională, în urma căreia vor fi acordate premiile BATRA 2015.
Categoriile şi premiile. Ce e nou în 2015
Una dintre noutăţile Premiilor BATRA 2015 este secţiunea referitoare la arhitectura în mediul rural, introdusă ca şi categorie de concurs. Alte categorii includ: arhitectura locuinței, a dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, a patrimoniului cultural, arhitectura spațiului interior, etc.
De asemenea, tot o premieră o reprezintă faptul că, în această ediție a Bienalei, nu vor fi premiaţi doar arhitecții, ci și beneficiarii lucrărilor de arhitectură (clienţi, persoane fizice, juridice sau institiţii publice) și jurnaliștii care scriu despre arhitectură. Astfel, una din categoriile speciale este premiul pentru beneficiarul ideal. Pentru această secțiune, arhitecții sunt rugați să nominalizeze beneficiarii cu care au avut o bună colaborare și să trimită o scurtă motivare pentru alegerea făcută. De asemenea, se acordă premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți.
Un eveniment important din cadrul BATRA 2015 este Ziua Arhitectului, au mai anunţat organizatorii. Aceasta va fi sărbătorită pe 5 octombrie, prin inaugurarea plăcuței comemorative Pákey Lajos, arhitect șef al orașului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea și prin celebrarea a 45 de ani de existenţă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.
Cine alege câştigătorii
Juriul premiilor BATRA 2015 este format din arhitecți consacrați, din țară și străinătate:
Președintele juriului: Constantin Gorcea (România), Președintele Ordinului Arhitecților Filiala Nord-Est
Rachel Armstrong (Marea Britanie), profesor de arhitectură experimentală la Newcastle University School of Architecture
Lorenzo Cotti (Elveţia), arhitect, urbanist, specialist în urban gaming simulation
Håkon Iversen (Norvegia), director și partener la David Lock Associates Nordic
Golda János (Ungaria), profesor la Departamentul de Arhitectură al Universității din Győr.
Mirjana Lozanovska (Australia), director al School of Architecture and Built Environment, Faculty of Science, Engineering and Built Environment, la Deakin University
François Meyer (Elveția), fondator Meyer François Architecte, locul 1, secțiunea locuire, la Best Architects 15
Paola Rizzi (Italia), profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgentă în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la Facoltà di Architettura di Alghero
Cine aduce BIENALA DE ARHITECTURĂ TRANSILVANIA
Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.
Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:
Preşedinte: Daniela Maier
coordonatorii: Adina Moldan, Dan Ștefan Domșa, Ionuț Radu Filip
curatorii: Guttmann Szabolcs , președinte OAR Transilvania, Fleschin Stelian, președintele OAR Filiala Alba, Falub Cosmin, președintele OAR Filiala Bihor, Paskucz Ioan Ștefan, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Iuoraș Violeta, președintele OAR Filiala Satu-Mare.
Expoziția-concurs este itinerantă, urmând să fie prezentată şi în alte oraşe din Transilvania:
22 octombrie – 5 noiembrie 2015*: Baia Mare
9 noiembrie – 23 noiembrie 2015: Satu Mare
26 noiembrie – 10 decembrie 2015: Alba-Iulia
14 decembrie – 28 decembrie 2015: Oradea
1 martie – 27 martie 2016: Zalău
1 aprilie – 27 aprilie 2016: Bistrița
*datele evenimentelor pot suferi modificări, în funcţie de organizarea locală
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
A 13-a ediție a festivalului Întâlnirile Internaționale de la Cluj, din acest an, are loc peste câteva zile. Care e programul
oct. 09, 2024 0
-
Zeci de percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea / Procurorii vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei / Un agricultor din fieful baronului PSD Paul Stănescu a fost ultimul director în funcție al instituției
oct. 09, 2024 0
[…] Cine decide cum arată oraşul-construit? Arhitecţii îşi premiază “Beneficiarii ideali” […]