Închide

Cele mai bune proiecte ale arhitecților din Transilvania, aduse la Conti

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - sept. 29, 2015 0 870

Cele mai bune proiecte ale arhitecților din Transilvania vor fi expuse în cadrul vernisajului Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015, începând din acest weekend. Peste 100 de proiecte vor putea fi studiate, între 3 și 19 octombrie, în clădirea fostului hotel New York / Continental, imobil monument istoric acum neutilizat și aflat în paragină.

Clujenii sunt așteptați la expoziția-concurs Premiile BATRA 2015, unde vor putea vedea proiecte de arhitectură pentru diverse categorii: arhitectura locuinței, a dotărilor comunitare și de producție, a spațiului public, a patrimoniului cultural, a spațiului interior și scenografie, microarhitectura/ arhitectura temporară/ design de obiect, proiecte culturale, arhitectura în mediul rural.

Vernisajul va marca deschiderea oficială a Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, ce va avea loc pe 3 octombrie, la ora 18.00, la Hotel Continental. Evenimentul va fi găzduit de Daniela Maier, președintele BATRA 2015, Șerban Țigănaș, președintele OAR, Szabolcs Guttmann, președintele OAR Transilvania, Stelian Fleschin, președintele OAR Filiala Alba, Cosmin Falub, președintele OAR Filiala Bihor, Ioan Ștefan Paskucz, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Violeta Iuoraș, președintele OAR Filiala Satu-Mare.

Citește și:

Cine decide cum arată oraşul-construit? Arhitecţii îşi premiază “Beneficiarii ideali”

Cele peste 100 de proiecte înscrise la concurs, juriul care va fi alături de noi în această perioadă, membrii filialelor şi ai administraţiei publice care şi-au anunţat participarea la evenimente, precum şi partenerii, sponsorii şi susţinătorii noştri confirmă faptul că acest demers este apreciat şi susţinut. Ne dorim ca în faţa proiectelor expuse să ajungă cât mai mulţi oameni pentru a (e putea deschide apetitul (general) pentru dialogul pe teme de arhitectură, urbanism, comunitate şi perspective de dezvoltare”, a declarat Daniela Maier, președintele Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015.

Gala de premiere a Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015 va avea loc joi, 15 octombrie, la ora 17.00, la Teatrul Naţional Cluj.

Poeme și Charlie Chaplin la bienala arhitecților

În 4 octombrie, de la ora 16.00, la Muzeul Etnografic este programată o lectură publică: „Poemele locurii”. Festivalul Naţional de Literatură, în parteneriat cu Bienala de Arhitectură Transilvania a iniţiat un concurs pentru scriitori. La această lectură publică, membrii Uniunii Scriitorilor vor prezenta poemele înscrise deja în concurs. Câştigătorul va fi premiat în cadrul Galei BATRA 2015.

De asemenea, un alt moment special în cadrul Bienalei este proiecția filmului ”Dictatorul”, în regia lui Charlie Chaplin, în data de 11 octombrie, cu sprijinul Scenei Urbane.

Workshopuri pentru arhitecţi, deschise şi publicului larg

Arhitecții stagiari, arhitecții membri OAR, studenții arhitecți, precum și alte persoane interesate se pot înscrie la diverse workshopuri ce vor avea loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, au mai anunțat organizatorii. Astfel, participanții vor învăța de la specialiști în domeniu despre cele mai bune metode de comunicare, machetare, fotografie, concursuri de arhitectură sau Urban Gaming Simulation. În cadrul workshopului de machetare, participanții vor afla mai multe despre printarea 3D, iar cei interesați de fotografia de arhitectură vor putea participa la un workshop, susținut de fotograful Radu Sălcudean.

Totodată, arhitecții vor putea învăța mai multe despre promovarea în mediul online și comunicare în cadrul unui workshop susținut de Anca Dinu, PR Manager în cadrul agenţiei de comunicare şi branding Communication ON.

Workshopul dedicat concursului de arhitectură va fi susţinut de Trond Tystad, expert în planificare strategică și urbanism. La workshop sunt așteptați atât arhitecți, cât și reprezentanți ai administrației publice, project manageri și jurişti, pentru a detalia demersurile legate de concursul de arhitectură ca modalitate de achiziţie publică pentru intervențiile de arhitectură şi urbanism.

Organizatorii au anunțat și un workshop în care participanții vor afla ce legătură au jocurile cu urbanismul și dezvoltarea oraşului – Urban Gaming Simulation, care va fi susținut de Paola Rizzi și Aphorme.

Ce e Bienala de Arhitectură Transilvania

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.

Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:

  • Preşedintele: Daniela Maier

  • coordonatorii: Adina Moldan, Dan Ștefan Domșa, Ionuț Radu Filip

  • curatorii: Guttmann Szabolcs, președinte OAR Transilvania, Fleschin Stelian, președintele OAR Filiala Alba, Falub Cosmin, președintele OAR Filiala Bihor, Paskucz Ioan Ștefan, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Iuoraș Violeta, președintele OAR Filiala Satu-Mare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu