Închide

Cu cine repară primăria clădirile din centrul orașului

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 17, 2015 0 516

Administrația locală a bătut palma pentru următorii doi ani cu aceleași societăți cu care lucrează din 2008 pentru a repara imobilele din proprietatea sa. Este vorba despre firmele Canion Impex, Ando Construct și Rombianca Prestcom. Contractul a fost adjudecat la valoarea de peste 7,3 milioane lei, cu aproape două milioane mai puțin decât estimările din caietul de sarcini al licitației organizate de primăria clujeană.

Contractul licitat de primăria clujeană implică lucrări de reparații la imobilele aflate în proprietatea statului român executate in baza Legii nr. 10/1995, Legii nr. 114/1996 si a Legii nr. 153/2011 și a fost estimat la peste 9,2 milioane lei.

La licitație au participat trei ofertanți care au și câștigat acordul cadru pe doi ani cu primăria clujeană. Este vorba despre firmele Canion Impex, Ando Construct și Rombianca Prestcom. Contractul a fost încheiat luna aceasta de primărie la valoarea de 7.383.664 lei. Aceste societăți s-au mai ocupat și în trecut de lucrări similare pentru administrația locală și fiecare și-a maximizat profitul în ultimii ani.
Canion Impex este o abonată a primăriei clujene încă din 2004, când instituţia a intrat sub conducerea lui Emil Boc. Societatea este deţinută de Gheorghe Talos şi Mihail Kiss, oameni de afaceri care deţin un grup de firme care participau frecvent la licitaţiile iniţiate de administraţia de la Cluj. Pe lângă Canion, vorbim de Dedal Construct, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Fidias Construct, Gaudi Construct sau Mincu Construct. De la administraţia clujeană oamenii de afaceri au încasat câtreva milioane de lei. Societatea a avut, conform ultimului bilanţ depus la finanţe, o cifră de afaceri de peste 5,6 milioane de lei şi un profit de peste 266.000 lei realizat cu 23 de salariaţi.

Rombianca Prestcom îl are ca asociat unic şi administrator pe Vasile Rus. Societatea a câştigat în perioada 2007-2010 mai multe contracte cu Universitatea Babes-Bolyai, unele chiar prin încredinţare directă, încasând sute de mii de lei pentru lucrările de reparaţii prestate. A lucrat şi cu forul judeţean în timpul administraţiei PDL, dar şi cu primăria Cluj-Napoca pe partea de reparaţii curente la şcoli, de la care a încasate sute de mii de lei. Este şi un donator la partide, PDL sau UDMR, la ultimul dintre acestea donând, conform gândul.info, peste 75.000 de lei. Ultimul bilanţ depus de societate, atestă o cifră de afaceri de peste 3,3 milioane de lei, un profit de peste 760.000 de lei, realizat ci 36 de angajaţi.

Ando Construct face parte din aceeași familie cu Servinstal Import Export, firme deținute de familia Pintican, Ioan și Elena. Ambele societăți au deținut contracte cu primăria de milioane de lei. Ando Construct s-a ocupat din 2008 de reparațiile la imobilele proprietatea statului Român și a reabilitat și Zidul Cetății din Cluj. Firma a placat la extra-preț pasajul de la gara, cu peste 190.000 lei. Conform unui raport al Curții de Conturi, în 2011, Ando Construct a încasat nelegal ban de la primărie și anume 90.000 de lei pentru lucrări de restaurarea şi consolidare a fragmentului din Zidul celei de-a doua incinte a Oraşului medieval, pe strada Potaisa. Ando Construt s-a ocupat de contract, după ce constructorul inițial desemnat la licitație de instituție nu s-a achitat de sarcinile din contract. Potrivit ultimului bilanț depus de societate, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 2,7 milioane lei, un profit de peste 494.000 lei realizat cu 33 de angajați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.