Închide

Licitaţie de pictură, cu scop caritabil, pe mal de lac. „Cine dă mai mult?” pentru Distonia

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 17, 2015 0 722

 

Un clar de zi ajunge la 240 de lei. O Noapte (cu lună şi mare) e 500 de lei. O Floare de Iris – 200 de lei. Feminitatea – 220 de lei. Metamorfoza (la egalitate cu Feminitatea) se dă pentru 220 de lei. Strigătul ajunge la 320 de lei. Pentru Emoţii se dau 500 de lei (cât pentru Noapte). Evadarea e mai scumpă – 860 de lei. Febleţea costă un pic mai puţin decât Evadarea – 820 de lei. Cea mai scumpă este, desigur, Viaţa. 3.000 de lei.

Cele 10 bucăţi de viaţă sunt (pe lângă a fi bucăţi de viaţă) titluri. Titluri de picturi. Iar sumele din dreptul lor nu sunt preţuri de cumpărat fericire, ci sumele pentru care s-au vândut cele 10 tablouri, cu scop caritabil, în seara de miercuri pe terasă în Parcul Central, cu vedere spre lac şi lebede-bărcuţe. Evenimentul găzduit de Chios a fost realizat în beneficiul Asociaţiei Distonia, pentru ca fondatorul său să ajungă la o conferinţă internaţională, în octombrie – conferinţa Distonya Europe, federaţia europeană ce cuprinde 20 de organizaţii din 18 țări europene care luptă pentru persoanele care suferă de această afecţiune. Ajuns acolo, românul ar putea deveni membru în board-ul internaţional. Iar în acest scop s-au adus picturi, cărţi şi muzică, „ambalate” în Dancetonia – eveniment caritabil dedicat lui Sorin Ionescu, președintele Asociației Distonia, membră a Dystonia Europe. Sorin suferă de distonie, o afecțiune neurologică ce deteriorează musculatura și mișcările corpului. În ciuda acestei afecțiuni, Sorin scrie, pictează și coordonează eforturile ONG-ului său pentru a informa cât mai mulți oameni despre distonie și a-i ajuta și pe alții afectați de aceeași boală.

Cu fundal muzical (evenimentul a fost acompaniat de trupa Timeless), lumea pregătită să cumpere artă şi să sprijine asociaţia s-a adunat miercuri seara la Chios, lângă pahare de vin. Pentru asociaţie banii se adună din mai multe surse: licitaţie de pictură, expoziţie de carte, iar Chios donează către Distonia 10% din încasări.

Înainte ca oaspeţii să folosească cartonaşele de licitaţie pregătite pe mese, organizatorii şi gazdele îşi salută însă invitaţii. Sorin Ionescu îşi sintetizează simplu situaţia: s-a aflat în faţa unei decizii. Să lase boala să câştige sau să lase boala să lupte şi să câştige el? “Am ales a doua opţiune”, le explică el celor veniţi să îl susţină. Aşa că a găsit şi formula juridică de luptă, iar ONG-ul înfiinţat de mai bine de doi ani e membru Distonya Europe şi acum Sorin se pregăteşte să intre şi în board-ul organizaţiei internaţionale. “Nu voi fi acolo doar pentru pacienţii din România. Voi încerca să aduc resurse pentru toţi cei care suferă de afecţiunea asta în Europa”, promite preşedintele Distonia.

 

 

“Nu l-aş numi pe Sorin „luptător”. L-aş numi un cadou pentru lumea asta. Doar el ştie prin ce a trecut şi, în ciuda acestor încercări, se află aici cu zâmbetul pe faţă. Ce vrem să facem cu astfel de evenimente este să construim o platformă, să ne şi simţim bine în timp ce participăm la o astfel de acţiune. E bine ca atunci când ajuţi pe cineva, să te bucuri cu adevărat de acel ajutor”, a intervenit Sorin Gadola, din partea gazdei Chios.

Cele 10 tablouri stau expuse printre oaspeţi, la doi paşi distanţă, şi îţi pun în faţă valuri tulburi, oameni sau emoţii – sunt pictate de Sorin Ionescu, o parte, iar altele au fost donate în acest scop de alţi artişti. “Meniul” de seară e completat cu dans: a veit pentru asta BOLO (Bogdan Bolohan), câştigător de loc 2 la Românii au talent 2015.

 

După momentele cu muzică, licitaţia începe, mediată de Bogdan Rădulescu. Luptele se dau între mese ori chiar la aceeaşi masă pentru câte un tablou cu însemnătate. Sumele cresc din 20 în 20 de lei. Cam cât un pachet de ţigări, zice, încurajând la creşterea sumei, amfitrionul serii. 100 de lei. Cine dă mai mult? Dă cineva 120? Şi sumele cresc. Se adună aproape 7000 de lei. Vedeta serii e Viaţa: o lucrare semnată chiar de Sorin Ionescu şi compusă din trei tablouri. Tu vezi marea tulbure, amfitrionul serii îţi explică semnificaţia: sunt etapele vieţii – răsăritul, agitaţia existenţei şi, în final, se văd valurile care se sparg de mal. Pentru cea mai mare sumă din cadrul licitaţie (aproape jumătate din totalul adunat), “Viaţa” ajunge la familia-gazdă de eveniment, mai precis la doamna hotărâtă încă de la începutul serii să liciteze pentru o lucrare semnată de “pictorul de eveniment” Sorin Ionescu.

 

trei

 

P.S.: Actualdecluj.ro a participat, activ, la licitaţie. “Emoţiile” Ionelei Gherman (aka “fata în verde”) vor fi primite în casa celei mai noi familii din cadrul familiei Actual de Cluj 🙂

 

Emotii

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu