Închide

Un clujean la Casa Albă. Ambasadorul României în SUA, întâlnire cu cel mai puternic om al planetei

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - sept. 18, 2015 0 357

Noul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, clujeanul George Cristian Maior, și-a prezentat ieri scrisorile de acreditare prin care e mandatat să reprezinte interesele României în Statele Unite, preşedintelui Barack Obama, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă.

În discuția dintre Maior și Obama, ambasadorul a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre cele două state, în special relevanţa sa în planul stabilității și securității regionale. „Parteneriatul Strategic este un pilon de bază pentru politica externă și de securitate a României”, a spus Maior. „Sprijinul SUA a ajutat România pe drumul democratizării, al respectării drepturilor omului și statului de drept, făcând din țara noastră un model pentru țările din regiune”. Maior a adăugat că România reprezintă „o insulă de stabilitate pentru flancul estic al Alianței Nord Atlantice”.

De asemenea, în mesajul transmis președintelui Barack Obama, Maior a prezentat priorităţile mandatului, cu accent pe dezvoltarea cooperării în domeniul securității,  întărirea dimensiunii economice și a schimburilor comerciale, încurajarea investiţiilor şi a transferului de tehnologie, consolidarea securităţii energetice, precum şi intensificarea cooperării în domeniul educației și inovației. “România are un angajament ferm pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, vital pentru atragerea investițiilor americane și creșterea schimburilor comerciale”, a spus Maior.

La ceremonia de la Casa Albă, ambasadorul George Cristian Maior a fost însoțit de soția sa și cei doi copii.

Maior e fostul șef al Serviciului Român de Informații, și a fost numit în funcție după ce fostul ambasador, Iulian Buga, a fost rechemat în țară și trimis ca ambasador în Suedia.

George Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967 în Cluj-Napoca, unde a absolvit și Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai”, în 1991. Șapte ani mai târziu obținea și titlul de doctor în drept internațional al acestei universități, cu teza “Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”.
Până la începutul acestui an a fost, timp de nouă ani, șeful SRI. A demisionat după ce a fost acuzat că, în calitatea sa de șef al serviciului de informații, ar fi sprijinit candidatura lui Viorel Ponta la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut.

Să mai spunem că tatăl lui George Maior, istoricul Liviu Maior, a fost și el ambasador – în Canada.
Maior nu e la prima sa experiență ca ambasador: între 1997 și 1999, în timpul președinției lui Emil Constantinescu, a fost ambasador în Irlanda. Dar gradul diplomatic de ambasador l-a obținut, însă, doar în august 2004.

Citește și:

E oficial: Maior e ambasador în SUA

Clujeanul care a condus SRI timp de 9 ani ajunge ambasador în SUA

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu