Închide

Cine a mai venit pe "scena" Economiei clujene în 2014. Retrospectivă de final de an

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 28, 2014 0 437

 

Nu au fost mari investitori-vedetă care să aleagă în acest an Clujul, dar au fost marcate câteva momente cu impact pe piaţa locală: a venit oficial Bosch, s-au deschis două centre de afaceri de mari dimensiuni unde s-au instalat mai ales companii de IT, iar pe final de an o bancă născută la Cluj a „înghiţit” o altă bancă, marcând tranzacţia de sfârşit de 2014. Actualdecluj.ro vă propune o retrospectivă a câtorva momente din Economia judeţului în 2014:

 

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului de investiţii a fost inaugurarea unităţii nemţilor de la Bosch, care a mai şters puţin din trecutul „Nokia Village”. Astfel, în parcul industrial părăsit de producătorul de telefoane Nokia, s-a instalat oficial pe 9 mai complexul concernului german. Anunţat oficial ca investitor încă din ianuarie 2012, Bosch şi-a construit unitatea de 38.000 mp, a început producţia şi a inaugurat oficial în mai centrul din Tetarom III de la Jucu, unde a anunţat că va avea până la final de an 750 de angajaţi, în producţie şi cercetare.

Vezi cum a fost în „ziua cea mare”, cu pleiada de oficiali în campanie

 

GALERIE FOTO:Cum a fost Ziua Bosch la Jucu

 

La final de mai, fondul de investiţii sud-african NEPI şi timişoreanul Ovidiu Şandor au deschis oficial The Office. Mai precis, o primă clădire de 19.000 mp din complexul proiectat pe fosta platformă a fabricii Tricotaje Someşul, de pe Bulevardul 21 Decembrie. La inaugurare, dezvoltatorii găsiseră ocupanţi pentru jumătate din clădire, iar pe final de an imobilul încă nu e integral ocupat, dar a ajuns la 80% grad de ocupare.

Cum a fost seara cu şampanie în clădirea de sticlă:

FOTO Cum s-a deschis cea mai mare clădire de birouri din oraş: un fond de investiţii sud-african, un milionar timişorean şi trei policieni clujeni pe o panglică de 26 de milioane de euro

 

În vară au început lucrările pentru extinderea parcului industrial Tetarom I de la Tăietura Turcului. Pentru investiţie au fost câştigaţi bani europeni, dar demararea proiectului a fost întârziată, după o licitaţia contestată şi „vidul de putere” instalat la Consiliul Judeţean după arestarea preşedintelui Horia Uioreanu.

 

A demarat şantierul întârziat pentru extinderea parcului industrial Tetarom I

 

În octombrie a fost oficial lansată pe piaţă o altă apariţie care schimbă cifrele pe harta birourilor din Cluj. Grupul ieşean controlat de Iulian Dascălu a mai construit şi inaugurat o clădire pe mal de lac, pe terenul Consiliului Judeţean: 10 etaje pentru sedii de companii din IT şi servicii în United Business Center

Compania de IT cu cea mai mare cifră de afaceri din Cluj închiriază dintr-un foc 8 etaje dintr-o clădire de birouri

 

După licitaţii contestate, scandaluri, şantier suspendat şi întârzieri, în această toamnă s-a inaugurat (lansându-se oficial şi pe piaţa evenimentelor) noua Sală Polivalentă a oraşului, în vecinătatea Cluj Arena.

7000 de clujeni la concertul lui James Blunt care a deschis Sala Polivalentă; Blunt a făcut crowdsurfing

 

În noiembrie a repornit producția la fabrica de brânzeturi de la Țaga (închisă temporar), în urma acordului semnat de FrieslandCampina România și Fabrica de Brânzeturi Transilvania, care s-a născut din asocierea dintre AgroTransilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieș.

A reînceput producția la Țaga: Brânza de Năsal revine pe piață. “În cel mai scurt timp”

 

Finalul de an a adus una dintre cele mai spectaculoase tranzacţii pentru o companie cu sediu în Cluj şi prezenţă puternică la nivel naţional: conducere grupului financiar Banca Transilvania a anunţat achiziţia unei alte bănci de pe piaţa românească.

 

TRANZACŢIA FINALULUI DE AN. E oficial: Banca Transilvania cumpără Volksbank

 

În ceea ce priveşte şantierele, au mai fost marcare şi alte mişcări şi vizite în acest an. Dar încă nu avem autostradă care să ne lege de Vest. Dar s-au spus rugăciuni:

FOTO/VIDEO Rugăciuni pe șantierul A3 la aniversarea de 10 ani: Autostrada TV

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare