Închide

Clujul în Construcţii în 2014. Plus două topuri: cei mai mari jucători din Construcţii şi Proiectare

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 02, 2015 0 1622

 

 

Clujul se situează pe locul al doilea la nivel naţional ca număr de investiţii anunţate în 2014 şi stă bine şi în topurile cu cifre de afaceri ale constructorilor şi proiectanţilor, arată datele sintetizate pentru Actualdecluj.ro de consultanţii de la IBC Focus, companie clujeană care monitorizează şantiere la nivel naţional. Chiar dacă cifrele plasează Clujul în topuri, numărul de investiţii e în scădere faţă de anul precedent, iar piaţa construcţiilor a fost susţinută în special de zona rezidenţială. Adică de blocurile din sectorul privat. „Piaţa e subţire” – e una dintre imaginile care s-au instalat la graniţa dintre 2014 şi 2015.

 

Numărul investiţiilor anunţate la nivelul judeţului în 2014 a scăzut cu 8% faţă de 2013, arată calculele consultanţilor cu bază de date actualizată la nivel naţional. „Clujul rămâne în topul celor mai importante zone după numărul de investiţii anunţate în ultimele 12 luni. Cele 1.059 de proiecte şi şantiere anunţate pe raza judeţului propulsează Clujul pe locul 2 în topul naţional al judeţelor”, arată Victor Ignat, project manager IBC Focus. Pe primul loc se situează Capitala, iar pe locul 3, cu 984 de investiţii, este judeţul Ilfov. Lista este continuată de Timiş, Bihor, Braşov şi Constanţa.

 

„Imobilele care au dominat peisajul urban al construcţiilor noi au venit din categoria clădirilor rezidenţiale private, o treime din noile investiţii ale judeţului fiind astfel de obiective”, a precizat Ignat. 14% din obiective se încadrează în clasa construcţiilor sociale şi de comunitate, în timp ce 13% din cadrul obiectivelor din categoria Hotel&Relaxare. Pentru 2014, numărul locuințelor nou construite (finalizate) va ajunge, în Cluj, la 800, potrivit estimărilor companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker, lansate cu câteva săptămâni înainte de finalul anului. Zonele preferate de cei care fac blocuri și bloculețe sunt Bună Ziua și Gheorgheni.

 

 

Cine a ajuns în top. Constructori.

 

Judeţul are şi reprezentanţi în topul celor mai mari firme de antrepriză şi în topul celor mai mari firme de proiectare din România realizate de IBC Focus în 2014 (potrivit cifrelor din 2013). Astfel, în clasamentul celor mai importanţi 100 de Antreprenori Generali în Construcţii, Capitala contribuie cu 34 de companii. Urmează judeţul Cluj, cu nouă companii, Argeş (5 companii), Constanţa şi Suceava (câte 4 companii). Prima dintre companiile din Cluj care prinde un loc în Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii este ACI Cluj, aflată pe locul 19 în topul naţional. Urmează Kesz Epito Es Szerelo ZRT Szeged şi Societatea de Construcţii Napoca, prinsă anul acesta în scandalul de corupţie care a dus la „decapitarea” Consiliului Judeţean, omul de afaceri care controla Napoca, Ioan Bene, fiind arestat alături de preşedintele CJ Horia Uioreanu. „Din cele peste 8 miliarde de lei însumate de cele mai puternice 100 de companii ale ţării ca cifre de afaceri, firmele din judeţul Cluj contribuie cu peste 565 milioane de lei cifre de afaceri însumate”, arată datele IBC Focus.

 

Clujul, locul 2 la proiectanţi, cu doar şapte firme. Arhitect clujean, din top: „Piaţa e subţire”

 

Clujul e pe locul doi ca număr de reprezentanţi şi în cazul clasamentului din anuarul 100 Firme de Top în Proiectare de Construcţii 2014, realizat pe baza cifrelor din 2013. Dintre acestea, 64 de companii au sediul în Bucureşti, iar şapte companii au sediul în Cluj. Clasamentul este continuat de Prahova şi Timiş, cu câte patru companii. Compania clujeană care se clasează pe cea mai bună poziţie în topul naţional este Lupp Projekt Transilvania, care a sărit cu 26 de locuri mai sus faţă de anul trecut, ajungând pe locul 14. Urmează în clasament Trans Form, Plan 31 RO, Arhimar Serv, Dico şi Ţigănaş Birou de Proiectare, Consard Proiectare şi Aqua Prociv Proiect. Cu toate că, printre firmele din ţară, Clujul este încă bine reprezentat în sector, perspectivele pentru lunile următoare în piaţă nu sunt neaparat optimiste. „Dacă 2013 poate fi considerat bun, atunci 2014 e cam la fel de „bun”. Şi dacă mai avem un an – doi atât de „buni”, putem să ne gândim serios să schimbăm domeniul. E adevărat că au fost lucrări în 2014, în special pe rezidenţial. S-au trezit „bloc-iştii”. Dar nu fiindcă ar fi vorba de vreo revigorare serioasă a pieţei, nu s-a relansat spectaculos creditarea şi nici nu au crescut veniturile. Au scăzut dobânzile şi s-au scos nişte bani de prin saltele şi din conturi. Piaţa e subţire. Pe nişa noastră (retail, n.red.) lucrurile merg. Dar va trebui să ne mişcăm în 2015, încercăm să ieşim cu servicii în afara ţării”, spune Vlad Negru, managing partner Trans Form.

 

 

Cifre din segmentul-„vedetă” al pieţei construcţiilor: Rezidenţial, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro

 

  • Cluj-Napoca: prețul mediu cerut pe metru pătrat util de apartament a crescut cu 1,8% în T4 2014 față de T4 2013, ajungând la nivelul de 968 de euro, comparativ cu 951 de euro în perioada similară a anului trecut.

 

  • Această valoare situează orașul pe locul doi, după București, în topul celor mai scumpe orașe din țară. Față de luna mai 2008, în care a fost înregistrat un vârf al prețurilor medii de 1.503 euro/mp, se înregistrează o scădere de 38%.

 

  • Din punctul de vedere al interesului cumpărătorilor în funcție de tipul apartamentelor, clujenii au fost interesați, în noiembrie 2014, preponderent de locuințe cu două camere, potrivit Imobiliare.ro. Astfel, un procent de 43% dintre clujeni au căutat astfel de locuințe.

 

  • În județul Cluj au fost scoase la vânzare, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, 11.005 apartamente, 5.330 de case/vile și 7.643 de terenuri – toate acestea proprietăți unice. De asemenea, au fost scoase la închiriat 13.800 de apartamente și 897 case/vile

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.