Închide

"Poarta" de pe Cetăţuie revine la oraş. Care sunt paşii de urmat pentru Primărie şi de ce Turnul Croitorilor e exemplu de "Aşa nu"

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 02, 2015 0 682

 

 

O clădire de pe Cetăţuia oraşului va intra în proprietatea municipalităţii: primăria a decis să îşi exercite dreptul de preemţiune la achiziţie, după ce reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din României şi preşedintele filialei Transilvania, Szabolcs Guttmann, au atras atenţia asupra oportunităţii, atât public, cât şi atenţionându-l pe primar. Ce urmează pentru clădirea care intră în „portofoliul” oraşului? Discuţii despre concept şi temă, discuţii cu ahitecţi şi artişti – aceasta e varianta preşedintelui OAR pentru ce ar trebui să se întâmple. Consiliul Local şi-a asumat decizia de cumpărarare, prin votarea unui proiect de hotărâre în ultima şedinţă din 2014. Primăria a mai promis intevenţii şi chiar un concurs pentru reamenajarea întregii zone, care nu s-a mai concretizat, invocându-se neînţelegeri cu proprietarul privat din zonă.

 

„OAR s-a implicat deja, decizia (de achiziţie a clădirii, n.red.) e rodul acestor eforturi ale preşedintelui filialei (Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR Transilvania, n.red.). Clădirea ar trebui să îşi capete un rol activator, generator, atractor cu efecte cât mai ample pentru Cetăţuie şi în niciun caz doar de interes pentru un grup mic, fie el şi comunitatea arhitecţilor din Cluj. E nevoie de o discuţie aprofundată, sau mai multe, pentru temă. Eu sper ca bunele relaţii între arhitecţi şi artişti, inclusiv managerii culturali, să ducă la idei bune. Nu vreau să uit istoria Turnului Croitorilor care nu s-a terminat aşa cum au propus arhitecţii, chiar daca restaurarea s-a făcut după un proiect generos oferit de echipa arhitectului Adrian Borda. Centrul de cultură urbană e doar un loc disponibil şi nu o instituţie autentică generatoare de programe. Dacă duc mai departe comparaţia, e diferenţa dintre primărie şi Fabrica de Pensule”, a explicat preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş. „Pentru Cetăţuie, înainte de orice concurs cred că e importantă discuţia despre concept, temă, fenomene şi procese. Suntem în faţa unei etape noi, în care vrem să arătăm potenţialul pe care îl are municipalitatea dacă se implică în achiziţia de clădiri monument cheie în oraş”, a completat arhitectul.

 

Preşedintele OAR Transilvania, Szabolcs Guttmann, pledând pentru Cetăţuia oraşului

Preşedintele OAR Transilvania, Szabolcs Guttmann, pledând pentru Cetăţuia oraşului

 

Amintim că, după o decizie asumată în decembrie, administrația preia pavilionul-poartă de pe Cetățuie, clădire pe care proprietarii privați se pregăteau să o vândă către o altă companie privată. Consilierii locali au votat în ultima şedinţă din 2014 pentru exercitarea dreptului de preemțiune și pentru achiziționarea clădirii monument istoric. Administraţia locală a decis să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona un imobil monument istoric de pe dealul Belvedere, după ce reprezentanții Ordinului Arhitecților au sesizat Primăria, arătând că are şansa de a cumpăra şi reintroduce în circuitul public o clădire de pe Cetăţuia neglijată. „Pavilionul G” a fost scos la vânzare de o companie membră a grupului financiar Banca Transilvania şi Unita Turism și costă 20.000 de euro plus TVA. La această sumă se adaugă însă aproximativ 250.000 de euro (plus TVA), cheltuieli estimate pentru renovarea clădirii aflată în stare avansată de degradare. Consilierii locali au votat pentru exercitarea dreptului de preemţiune de către municipiul Cluj-Napoca pentru cumpărarea imobilului monument-istoric Pavilion G, care are două camere la parter şi gang de trecere şi etaj cu patru camere. Construcţia are 78 mp, iar terenul 219 mp, iar la costul de achiziţie se adaugă şi costurile de reabilitare, estimate la peste 250.000 de euro.

Menţionăm că antecontractul de vânzare – cumpărare între BT Leasing (în calitate de finanţator şi promitent vânzător), Unita Turism Holding (utilizator, promitent cumpărător şi vânzător) şi Intenshal, o societate cu sediu în Căpuşu Mare, înfiinţată în august 2014 (promitent cumpărător, care se angajase să reabiliteze clădirea) a fost încheiat în 3 octombrie. Reprezentanții administrației și-au asumat însă decizia de a-și exercita dreptul de preemțiune, iar proiectul a trecut în ședința de CL din 22 decembrie. Primarul Emil Boc a ținut chiar să dea asigurări că administrația va investi în clădirea preluată. Asta cu toate că, invocând problemele privind proprietatea zonei, administrația nu a realizat concursul de soluții promis acum mai bine de doi ani pentru reabilitarea Cetățuii.

 

Citeşte şi

 

SALVAŢI CETĂŢUIA! Tic-tac, tic-tac… Arhitecţii îi oferă Primăriei lui Boc şansa să devină “eroină” pentru o clădire istorică. Primarul se mai gândeşte

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.