Închide

Cimitirul Hajongard, 440 de ani de la decizia de deschidere

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - mart. 12, 2025 0 91

În 11 mai se împlinesc 440 de ani de la decizia de deschidere a unui nou cimitir în orașul Cluj, Cimitirul Házsongárd, cunoscut ca Cimitirul Central.

Cimitirul Hajongard, cunoscut oficial ca Cimitirul Central, este unul dintre cele mai vechi cimitire din Cluj-Napoca, fiind înființat în secolul al XVI-lea. Denumirea sa provine de la termenul german „Hasengarten”, care înseamnă „grădina cu iepuri”, referindu-se inițial la un deal situat la sud de cimitir.

Decizia de a deschide cimitirul a fost luată la 11 mai 1585, în timpul unei epidemii de ciumă care a afectat orașul. Din cauza numărului mare de decese, cimitirul existent în jurul Bisericii Sf. Mihail a devenit neîncăpător, ceea ce a determinat autoritățile să amenajeze un nou loc de veci în afara zidurilor orașului, pe un teren folosit anterior pentru cultivarea pepenilor verzi. De-a lungul secolelor, Cimitirul Hajongard a devenit locul de odihnă pentru numeroase personalități marcante ale Ardealului, fiind supranumit ”Panteonul Transilvaniei”. Printre cei înmormântați aici se numără scriitorul Ion Agârbiceanu, biologul Emil Racoviță și arhitectul Károly Kós. Astăzi, cimitirul se întinde pe o suprafață de aproximativ 14 hectare și este considerat un muzeu în aer liber datorită monumentelor sale funerare deosebite și a valorii istorice pe care o reprezintă.

”O practică medievală, fundamentată dogmatic, indica înhumarea decedaților în vecinătatea bisericii parohiale de care aparținea defunctul, iar a unor persoane de vază, chiar în biserică. Însă, pentru parohiile numeroase, practica avea neajunsurile sale, de-a lungul vremii, cimitirele aglomerându-se peste măsură. De asemenea, potrivit acelorași dogme, lăcașul de cult era amplasat în spațiul central al așezării, iar extinderea orizontală a cimitirului devenea imposibilă în timp. La fel s-a întâmplat și la Cluj cu cimitirul din partea de nord a Bisericii Sf. Mihail. Epidemia de ciumă care a bântuit în oraș în primăvara anului 1585, a dus la apogeu criza locurilor de veci. Atunci s-a decis deschiderea unui nou cimitir pe terenul din fața „micii porți a străzii Turda”, devenit Cimitirul Házsongárd, botezat după numele dealului pe care era așezat, un toponim cu origini germane, traductibil prin „grădina cu iepuri” sau „grădina cu aluni””, explică Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” într-un articol.  ”Gradul de ocupare al necropolei a crescut vertiginos în perioade de mari epidemii. Apoi, dacă sărăcia și instabilitatea unor timpuri au lăsat în urmă morminte modeste, cu cruci din lemn, care nu au dăinuit timpului, bunăstarea altor vremuri și un statut social bun, s-a reflectat în monumente funerare robuste, precum monoliții în formă de sicriu și celebrele pietre funerare cu streașină ale hoștezenilor din partea estică a cimitirului, datând din secolul al XVII-lea. Mai târziu, s-au adăugat perlele arhitectonice adăpostind morminte ale unor reprezentanți ai nobilimii. Astfel s-au înălțat cavourile familiilor nobiliare Mikó, Bethlen-Teleki, Jósika, etc. În anul 1738, când o nouă epidemie de ciumă a făcut ravagii printre locuitorii urbei, cimitirul a atins hotarul superior, azi punctul de intersecție al celor trei alei principale ale acestuia, limitele ”cimitirului vechi”. În 1910, necropola s-a extins prin alipirea unor parcele largi spre sud, iar spre vest, mai multe livezi, transformate în locuri de înhumare familiale, au fost integrate cimitirului public”.

Printr-o donație către Biserica Evanghelică Luterană a comandantului militar al orașului, în 1739, cimitirul s-a extins spre apus, pe o parcelă pe care s-a dezvoltat aripa evanghelică-luterană a necropolei. În vecinătatea cimitirului public se află și trei cimitire evreiești, deschise pe rând, după 1840, când în baza unei legi, evreii ajunși la Cluj încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea au primit oficial, cu încuviințarea împăratului Iosif al II-lea, dreptul de a se așeza în oraș ca populație stabilă. Cu Primul Război Mondial, în 1914, a fost organizat și Cimitirul Eroilor. Altfel, o caracteristică a acestui cimitir este caracterul său mixt, confesional, etnic și social, deși există segmente preponderent reformate sau unitariene, iar odinioară era posibilă și o oarecare delimitare între cimitirul magnaților, al rromilor sau al hoștezenilor, arată instituția

În 2012, aproape patru sute de morminte din acest cimitir – mai exact 396 – au fost declarate monumente istorice.

Citește și:

Cea mai veche piatră de mormânt din Cluj e în centrul orașului și nu în Hajongard. Ce spune inscripția

Nici un comentariu

Scrie un comentariu