Închide

Cercetătoare româncă plecată în America îi premiază pe cercetătorii rămaşi în ţară. Cine a luat diplome în 2016

ActualitateEconomieITTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 28, 2016 0 1585

Alina Bădescu are funcția de șef de lucrări la Universitatea Politehnică din Bucureși, povestește că și-a ales ca temă de teză de doctorat detecția particulelor cosmice prin tehnologii radio și a făcut parte din echipa românească care a contribuit la construcția unui Observator în Argentina. Dar, la o discuție dincolo de diplome, recunoaște că nu e simplu să lucrezi în domeniul cercetării în România şi să faci rost de bani aici pentru proiecte, iar despre lucrul în afara țării admite: chiar dacă reușești să studiezi în universități din afară, e greu să obții un post permanent acolo. Alina Bădescu a luat premiul 1 la ediția din acest an a concursului lansat la Cluj la inițiativa cercetătoarei Rada Mihalcea, care e acum profesor asociat la Universitatea din Michigan, dar care a studiat la Universitatea Tehnică din Cluj. Asta într-o ţară în care se vorbeşte adesea despre subfinanţarea domeniului şi cu un sistem despre care cercetători români care lucrează în Occident spun că are multe de îmbunătăţit, pentru a susţine calitatea şi performanţa. Chiar şi unii dintre cei care lucrează în universităţile de aici spun că în sistemul românesc nu întotdeauna e încurajată valoarea şi originalitatea.

Citeşte şi:

Cosmin Iluţ, economist, profesor la Duke University, despre România: „Aş vrea să văd că se face mai mult în educaţie, mi-aş dori să fie mai multă responsabiltate şi să se pună accent pe valoare”

şi

Florin Bîlbîie, economist român, profesor la Sorbona – despre cercetarea din domeniu în România, criză și pariuri de Nobel

sau

Slugi şi stăpâni, în România lui „Vai, dom’ profesor!”

Conform declarației de intenție a inițiatorilor, ”premiul Rada Mihalcea pentru tineri cercetători în Știință și Inginerie îşi propune recunoaşterea tinerilor cercetători din domeniul ştiinţei şi ingineriei care, prin munca lor, au demonstrat excelenţa şi au adus contribuţii extraordinare în domeniul lor de specialitate şi societăţii”. Concursul a ajuns la a doua ediție, e susținut de primărie și de câţiva sponsori privați, care amintesc de legătura cercetării cu piaţa. De ce e important un premiu, lansat la Cluj de o cercetătoare româncă plecată în State? „Vrem să îi încurajăm pe cercetătorii tineri, care deja au ales calea aceasta, să le arătăm că eforturile pe care ei le fac merită, că societatea se bazează pe ceea ce pot ei descoperi. Am avut pentru concurs 40 de aplicații în acest an și, având în vedere că toți aplicanții au sub 35 de ani, aș zice că realizările lor sunt impresionante”, a spus Rada Mihalcea. Pe de altă parte, prezent şi el la premiere, edilul Emil Boc a amintit de un target care ar putea fi atins cu sprijinul cercetării: acela ca municipiul transilvănean să ajungă pe lista scurtă în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Target ce ar putea fi atins în următorii 10 ani. Deocamdată, Clujul mai are mult de lucru dacă vrea să lupte pentru un titlu pe care l-au obţinut oraşe ca Amsterdam şi Barcelona.

Citeşte şi:

Clujul se vrea “Capitală a Inovării”. Ca Amsterdamul și Barcelona. Din forurile europene: “nu doar să tot plănuim, să plănuim, să plănuim, trebuie să trecem la acțiune”

Concursul adus de Rada Mihalcea. Câştigătorii de 2016

Premiul I în cadrul concursului lansat de Rada Mihalcea a mers în acest an către o tânără din București – Alina Badescu, care e sef de lucrări la Universitatea Politehnică din București, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Pentru o perioadă scurtă, Alina a fost plecată din ţară: a studiat în afara țării, la un master la Chalmers University of Technology din Suedia. „Acum 8 ani mi-am început doctoratul pe o temă destul de nouă în România: detecția particulelor cosmice prin tehnologii radio. Tehnologiile radio sunt noi, iar ca țară ne avantajează, pentru că sunt mult mai ieftine decât alte tehnologii. Sper ca în următorii ani să avem un radiodetector românesc”, spune ea. Și menționează că o echipă cu cercetători români a participat la construirea unui observator în Argentina, ca recentă implicare într-un proiect internațional.

Premiul II a fost adjudecat de Monica Focsan, care e Cercetător științific I (CS I), la Departamentul de Nanobiofotonică și Microspectroscopie Laser, în Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Știinte, din cadrul Universității „Babes-Bolyai” (fizica). La premiere nu a ajuns, fiind plecată la un alt eveniment din domeniul Cercetării. A venit în schimb profesorul Simion Aștilean, care s-a declarat liniștit în ceea ce privește viitorul științei. „Noi, cei din spate, ne putem, încet-încet, retrage, știind că lăsăm munca pe mâini bune. Activitatea va continua”, a spus Aștilean.

Premiul III i-a fost atribuit unuia dintre cercetătorii care au fost prezenți și anul trecut pe podium (atunci cu o mențiune) – Dan Vodnar e Prorector pe Cercetare, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (domeniul biotehnologie). A avut timp și să facă o glumă înainte de premiere: „Sunt ca Sergiu Nicolaescu, iar am venit”. „Direcţiile de cercetare pe care le-am dezvoltat acum sunt trei: domeniul biothenologiilor fermentative, căutând să obținem variante organice la aditivi alimentari chimici, dezvoltarea de alimente, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieții umane sau dezvoltarea ambalajelor bioactive cu efect antimicrobian”, amintește Vodnar. Proiecte la care mai lucrează cercetătorul de la USAMV puteți să mai găsiți AICI

Două menţiuni au rămas la Cluj. Una îi aparţine Cristinei Coman, Asistent Universitar, Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (chimie-fizica). „Sunt absolventă de Chimie, iar activitatea de cercetare am început-o în studenţie, cu o bursă Erasmus la Roma. În 2006 am început doctoratul la Universitatea Lund (Suedia), iar în 2011 m-am întors la Cluj. Sunt recunoscătoare granturilor naţionale pentru tinere echipe de cercetare, datorită cărora putem dezvolta direcţii noi de cercetare, în domeniul biologic sau biomedical”, spune Cristina Coman. „Spre deosebire de Cristina, eu am studiat în ţară şi mult din ceea ce am învăţat am învăţat la INCDTIM”, spune cealaltă tânără cercetătoare cu menţiune, Luiza Buimaga-Iarinca. Ea e cercetătoare în cadrul Departamentului de Fizică Moleculară şi Biomoleculară, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, Cluj-Napoca, Romania.

Despre ce se întâmplă acolo puteţi citi mai multe aici:

Oamenii care “testează” lumea viitorului. Adrian Bot, manager în cercetare: “Închisul în turnul de fildeş te duce la pieire”

şi

FOTO/VIDEO Vizită în “Cetatea” cu Energie: centru de cercetare de 10 milioane de euro la Cluj. Se studiază energiile “exotice”

 

Premianţii 2016 (detalii despre concurs puteţi găsi şi AICI):

premiul I: Alina Bădescu – 1500 de dolari
șef de lucrări, Universitatea Politehnică din Bucuresti, E.T.T.I. (telecomunicații)

premiul II: Monica Focșan – 1000 de dolari
cercetător științific I (CS I), Departamentul de Nanobiofotonică și Microspectroscopie Laser, Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, Universitatea „Babeș-Bolyai” (fizică)

premiul III: Dan Vodnar – 500 de dolari
Prorector Cercetare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (biotehnologie)

mențiuni speciale:
Cristina Coman – voucher de cumpărături la Iulius Mall în valoare de 250 de dolari
Asistent Universitar, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor,
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (chimie-fizică)

Luiza Buimagă-Iarinca – voucher de cumpărături la Iulius Mall Cluj Napoca în valoare de 250 de dolari
cercetător (CS III),
Departamentul de Fizică Moleculară și Biomoleculară, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, Cluj-Napoca (fizică)

 

Vezi cine a luat premii anul trecut:

Cine sunt tinerii români care studiază emoții și tratamente pentru boli. Premii la Cluj, via America, în Cercetare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare