Închide

Cel mai lăudat proiect de la sesiunea doi a comisiei noi de urbanism a primăriei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 01, 2017 0 871

Trendul de urbanizare excesivă din pădurea intravilană a Clujului, Făgetul, nu trebuie să continue, au spus în 2016 specialiștii. Aceasta după ce administrația (la propunerea consilierilor locali) a inițiat anul trecut o propunere prin care să se permită construirea de case de vacanță în această zonă. Tema a fost dezbătură, însuși primarul Emil Boc scuzându-se că a adus-o în atenția publică din pricina „cetățenilor furioși” care amenință primăria cu instanța după ce noul PUG nu mai permite edificare de case de vacanță în Făget. Dar a fost închisă și s-a decis ca pentru Făget să de accepte, așa cum zice PUG-ul, doar dotări de agrement.

O pensiune turistică propusă în pădurea Făget, pe drumul Sf. Ion a fost avizată în mai puțin de un minut de noua comisie de urbanism a primăriei Cluj la ședința de la finalul lunii aprilie. Ba chiar proiectul a fost lăudat, nu din pricina calității arhitecturale, ci pentru că este o documentație deschizătoare de drumuri din perspectiva filosofiei adusă de Planul Urbanistic General pentru dezvoltările din pădurea Făget.

Un beneficiar privat a propus un Plan Urbanistic Zonal pentru instituirea unei zone de agrement (pensiune turistică) în pădurea Făget, pe Drumul Sf. Ion. Parcela studiată are peste 3800 de mp iar proiectanții au propus amenajarea unei construcții cu subsol (demisol), parter, etaj și mansardă (etaj retras unde să funcționeze o facilitate turistică. Clădirea urmează să ocupe 10% din parcelă, restul fiind spații verzi, circulații plus cedări de teren pentru lărgirea drumului Sf Ion, potrivit profilului propus în PUG. Vorbim de un drum care ar trebui pe viitor să aibă trotuare, piste de biciclete și alinialiment cu copcei.

sursa: PUG Cluj

Pentru pensiune sunt propuse 17 locuri de parcare atât pentru funcțiunea de restaurant cât și pentru unitatea de cazare.

Arhitecții din comisie nu au avut niciun fel de obiecție sau reproș cu privire la documentație. Ba nici măcar n-au avut nevoie de argumente din partea proiectantului. Specialiștii au opinat, în mai puțin de 1 minut, că proiectul este în regulă. În plus, secretatul comisiei de urbanism a consilierilor locali, Radu Rațiu a ținut să spună public că inițiativa beneficiarului este una care merită apreciată în contextul filosofiei pe care noul PUG a propus-o în cazul pădurii Făget.

Rațiu a ținut să sublinieze că după aprobarea noului PUG (în decembrie 2014), forul local a primit foarte multe solicitări de la cetățeni în ceea ce privește schimbarea prevederilor documentanției de urbanism în așa fel încât să se permită amenajarea, în continuare, a unor case de vacanță în pădurea Făget. „Am avut foarte multe plângeri prealabile pe acest subiect venite de la cetățeni care doreau în continuare să construiască case în Făget. Noi le-am respins. Cu acest proiect al pensiunii se demonstrează că se pot aplica prevederile PUG și se pot face construcții pentru agrement în pădure. Este o chestiune de lăudat”, a apreciat consilierul.

Cu acestă mențiune, specialiștii din comisia de urbanism a primăriei au dat undă verde proiectului.

Așa numitele “case de vacanță”, noțiunea prin care s-a deschis de fapt calea construirii de locuințe în pădurile orașului, au fost interzise prin regulamentul de urbanism aprobat la final de 2014. “Minunea” a ținut un an – iar în 2016 consilierii locali au pregătit o inițiativă de a reintroduce în urbanismul orașului a “casele de vacanță” (adică locuințele în pădure). Asta cu toate că șeful de proiect al noului PUG (abia aprobat de un an) spune despre o astfel de inițiativă că ar fi “un banditism”. În plus, societatea civilă clujeană a inițiati și o petiție contra caselor de vacanță în pădurea din intravilanul Clujului.

La rânsul său, Primăria a inițiat o dezbatere în acest sens în 2016 care l-a făcut pe primarul Emil Boc să abroge propunerea și să mențină prevederile PUG în ceea ce privește construcțiile din Făget.

Mai jos, concluziile:

Pădurea minciunilor. Cum a rămas cu casele de vacanță în pădure

 

Ce utilizări sunt admise în Făget: 

sursa: PUG Cluj

 

Pe final de mandat, consilierii locali vor să schimbe PUG-ul: se întorc casele de vacanță în pădure, livezile construibile și agricolul – intravilan

M-au impresionat! Primarul cere consilierilor să uite de Făget

Locuirea de tip “singur în pădure”, extinsă la Cluj: vor case în Făget

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.