Închide

Locuirea de tip „singur în pădure”, extinsă la Cluj: vor case în Făget

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 13, 2015 0 2165

Mai mulți proprietari de terenuri din zona Sf Ion au cerut, printr-o plângere prealabilă, modificarea noului Plan Urbanistic General în așa fel încât să poată construi locuințe unifamilie în Făget. Oamenii au cerut consilierilor locali, la ședința din 9 iulie, „să aibă bărbăția” de a spune „Nu” comisiei de urbanism și arhitecților care au stabilit că în toată pădurea Făget se pot amenaja doar pensiuni turistice și construcții pentru agrement.
Mai precis, 32 de proprietari de terenuri situate pe drumul Sf Ion, circa 3 hectare, divizate în parcele de la 500 mp la peste 2300 mp, au formulat o plângere prealabilă împotriva noului Plan Urbanistic General care permite amenjarea în pădurea Făget doar a unor construcții pentru agrement – pensiuni sau vile turistice. Oamenii au amintit consilierilor locali, la ședința din 9 iulie, că lângă terenurile lor există aprobări pentru cartiere de locuințe și că și ei vor să-și facă case pe terenurile pe care le dețin. Mai ales că acestea sunt terenuri în categorie „fânaț”, nu „pădure” și că au front la drumul principal. Proprietarii au mai spus că sunt discriminați de prevederile noului PUG și că acum ei nu sunt lăsați să-și facă case de locuit, în timp ce în vecinătate, chiar primăria a autorizat cartiere cu locuințe. Chiar trei dintre parcele au fost încadrate ca zone împădurite, deși acestea sunt pajiști la liziera pădurii, iar cei care au eleborat PUG-ul nu au ținut cont, în faza de consultare, de observațiile venite în acest sens. „În dreapa e voie, în stânga e voie, în pădure e voie. Numai pe terenurile noastre nu e voie să-și faci case. Aveți bărbăția să spuneți nu acestei comisii de urbanism care a decis așa”, au cerut cetățenii.

De ce proprietarii nu vor pensiuni, ci case de locuit

Cei 32 de proprietari au semnalat, prin intermediul avocaților de la Faur&Chiorean, că sunt pregătiți să facă PUZ-uri pentru urbanizarea terenurilor pe care le dețin, cu condiția să li se permită edificarea de locuințe unifamiliale. Oamenii au menționat că au parcele prea mici pentru a putea să construiască ceea ce premite noul PUG -vile și pensiuni și că o eventuală înțelegere între proprietari pentru comasarea parcelor nu ar implica decât costuri în plus și obligația ca ei să se lanseze în afaceri în turism, risc pe care nu doresc să și-l asume. În consecință, în opinia lor, ar fi obligați să lase terenurile tot neîntreținute, dacă ar urma calea noul PUG.

cetatenipadure

cetatenipadure1

Borda: Am dat o folosință utilă și reală terenurilor din pădurea Făget

Arhitectul Adrian Borda, cel care a fost șeful de proiect al noul PUG, a explicat că pădurea Făget nu se poate transforma într-o zonă rezidențială, având în vedere că și așa s-a dezvoltat haotic, iar cu tertipuri de tipul „caselor de vacanță” s-a permanentizat de fapt locuirea într-o zonă unde nu există dotări publice și servicii. „Am dat o folosință utilă și reală terenurilor din pădurea Făget. Am dat aceste spații pentru agrement public, să se poată dezvolta pensiuni, restaurante. Până acum zona era destinată caselor de vacanță, iar oamenii au trebuit să mintă ca să facă ce vor. Adică să-și facă case și blocuri în pădure. Acum am gîndit o folosință lipsită de ambiguitate, așa cum este normal într-o pădure în intravilanul orașului. Nu-i o formulă urbană să locuiești singur în pădure, ca principiu de dezvoltare durabilă”, a mai spus Borda.

Direcția de Urbanism a susținut noul PUG. În schimb, consilierii s-au înmuiat

Direcția de urbanism a primăriei a miliat pentru respingerea cererii cetățenilor pe motiv că încadrarea din noul PUG pentru terenurile din pădurea Făget corespunde nevoilor de dezvoltare ale orașului. În plus, arată Direcția, au mai fost și alte plângeri prealabile cu același obiect pe care administrația locală le-a respins.

cetatenipadure3

Cu toate acestea, consilierii locali s-au înmuiat față în faţă cu vehemența proprietarilor prezenți în număr mare la ședința forului local și au amânat să se pronunțe. Au stabilit să vor analizat în detaliu solicitarea urmând să se pronunțe cu privire la solicitarea proprietarilor într-o ședință viitoare. Primarul Emil Boc le-a amintit cetățenilor că în pădure se pot face doar construcții de agrement.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare