Închide

Cel mai așteptat șantier din centrul Clujului. Primăria a semnat contractul pentru modernizarea zonei Kogălniceanu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 12, 2021 0 1031

„La începutul acestei săptămâni am semnat contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a 10 străzi din zona centrală, printre care strada Mihail Kogălniceanu, str. Universității și strada Iuliu Maniu. Proiectul prevede si reamplasarea statuii fecioarei Maria pe locul inițial de pe strada Universității”, a anunțat directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean.
Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mossfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită de Primărie singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract.
Primăria a semnat cu respectiva asociere contractul pentru zona Kogălniceanu, după cum a anunțat directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean. Urmeaza ca în perioada următoare să fie dat ordinul de începere a șantierului de modernizare. Termenul pentru lucrări este de aproape doi ani de zile. Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani.Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație. Și strada Universității se va schimba complet odată cu proiectul.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele

Proiectul de amenajare a fost contractat de Primăriei în urma unui concurs de soluții câștigat în 2018 de către biroul clujean Mossfern a arhitectului Arnold Makalik, cea care de numai câteva zile a fost lăudat public de ahitectul județului pentru noua casă a Băncii Transilvania (aproape de finalizare), pe care a proiectat-o pe Dorobanților.

Proiectul de pe Kogălniceanu are și o secțiune dedicată pe pagina de Facebook a biroului clujean Mossfern (AICI) unde arhitecții au dat tot felul de detalii și planșe privind proiectul de amenajare. Una dintre controversele proiectului s-a legat de copacii prevăzuți după modernizare, riveranii de pe Kogălniceanu și cei de pe Universității reclamând tăieri de arbori.

Dacă în cazul zonei Kogălniceanu s-a lămuri chestiunea legată de tei și anume că ei nu vor dispărea, ba numărul lor se va suplimenta, pe strada Universității o petiție inițiată de cei de la Sisters a fost semnată de peste 2900 de persoane și prin ea se cerea ca arborii din fața cafenelei (propuși să fie îndepărtați prin proiect) să fie păstrați. Primăria nu a anunțat dacă va ține cont de dorința semnatarilor.

(strada Universității cu statuia Fecioarei Maria, simulări Mossfern)

(strada Kogălniceanu fără mașini, simulări Mossfern)

Vezi și: Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu a fost reluată de municipalitate. Riverani și civici îngrijorați că se taie teii de pe una dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Au propus o petiție contra tăierilor. Director din Primărie: „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”. „Strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați”

Regia Primăriei intră pe fir pentru a moderniza la preț dublu strada Tipografiei, cel mai licitat contract din ultima perioadă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare