Închide

Concursurile pentru directorii de școli ar putea fi amânate din nou/ Modificări anunțate de ministrul Educației

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iun. 12, 2021 0 119

Ministerul Educaţiei va propune, luni, Comitetului pentru Dialog Social demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie, şi nu din 27 iulie, cum prevede metodologia pusă recent în dezbatere publică, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu.

El a spus că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.

„Am discutat şi despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori la nivel naţional. Această metodologie, la nivel de proiect, se află în dezbatere începând cu data de 4 iunie, dezbatere publică ce urmează a se încheia luni, 14 iunie. (…)

Am primit mai multe propuneri, am încercat să identificăm numitorul comun al acestor propuneri, din partea colegilor din nord-vest, reprezentanţilor primarilor, sindicatelor şi, punând în balanţă argumentele pro şi contra, plusurile şi minusurile.

Luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”, a afirmat, la Iaşi, Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Cîmpeanu, concursurile ar putea fi începute în 14 septembrie, a doua zi după începerea noului an școlar, iar proba scrisă să fie susţinută în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie. Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, iar tot în decembrie să fie făcute numirile cu începere din semestrul al II-lea, adică din 10 ianuarie 2022.

 

Ministrul Educației a vorbit despre „un avantaj” de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu noi directori.

 

El a susținut că au fost argumente în favoarea organizării concursului începând cu 27 iulie, dar „Ministerul Educaţiei este deschis şi are disponibilitate de adaptare”.

„Au existat o serie de argumente pentru organizarea concursului cât mai grabnic, începând cu 27 iulie. Printre avantaje: am fi putut ca, atunci când am avea nevoie să numim interimarii în luna august, să putem să ne orientăm doar către aceia care au promovat examenul scris cu notă peste 7 şi mai sunt şi alte argumente care au susţinut această propunere.

Dar, Ministerul Educaţiei este deschis la argumente atunci când argumentele vin convergent din mai multe părţi, are disponibilitate de adaptare şi aceasta este propunerea pe care luni o vom face noi, Ministerului Educaţiei, Comitetului pentru Dialog Social”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, se ia în calcul să fie schimbată și ponderea la probele de examen, astfel încât să conteze în nota finală – 50% examenul scris şi 50% interviul. În proiectul de metodologie există o pondere de 40% examen scris și 60% interviul.

 

Cîmpeanu a mai spus că a agreat şi propunerea de a exista posibilitatea de a se putea contesta şi proba de interviu, nu numai proba scrisă, precizând că se va analiza şi concluziile vor fi făcute publice.

 

 

Care este calendarul de concurs pentru directorii de școli pus în dezbatere publică

 

 

 

4 iunie – Dezbatere publică metodologie, anexe

14 iunie – Emitere Ordin de ministru metodologie + anexe și publicare în MO + comisie națională

15 iunie – Ministerul Educației transmite notă către ISJ-uri privind organizarea concursului

15 iunie – Informare ISJ-uri pentru identificarea și publicarea funcțiilor vacante

Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere

18 iunie – Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul)

21-30 iunie – Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată

1-8 iulie – Evaluarea dosarelor de înscriere

9 iulie – Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor

Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise

23 iulie – Repartizarea candidaților pe centre

27 iulie – Desfășurarea probei scrise

Afișarea rezultatelor la proba scrisă

27-28 iulie – Depunerea contestațiilor la proba scrisă

29-30 iulie – Soluționarea contestațiilor la proba scrisă

30 iulie – Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă

1- 10 septembrie – Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează

13-17 septembrie – Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.

20-30 septembrie – Constituirea comisiilor pentru proba de interviu

4 octombrie – Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor

11 octombrie-26 noiembrie – Desfășurarea probei de interviu

6-8 decembrie – Validarea rezultatelor finale

13-20 decembrie – Emiterea deciziilor de numire (începând cu 10 ianuarie 2022)

CONSULTĂ:

Metodologie concurs directori

Calendar concurs directori

Bibliografie concurs

Care sunt condițiile pentru a putea fi director de școală

 

 

Conform metodologiei, pentru a ocupa funcția de director sau de director adjunct, un cadru didactic trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

a) Este absolvent al învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare

b) Este titular în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată;

c) Are o vechime în învățământul preuniversitar de minim 5 ani;

d) Are calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice Ministerului Educației;

e) Nu a fost sancționat disciplinar în ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului, indiferent de perioada în care și-a desfășurat activitatea și de funcțiile ocupate, funcții didactice, de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației sau a intervenit radierea de drept a sancțiunii;

f) Nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învătământ prin hotărare judecătorească definitivă de condamnare penală;

g) Este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției;

h) nu a avut statutul de „lucrător al Securității“ sau „colaborator al Securității“;

(2) Cadrele didactice care au ocupat și funcții de conducere din unități de învătământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației prezintă calificativele prevăzute la alin. (1) lit. d) obținute în urma evaluării activității desfășurate în această calitate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare