Închide

Cel mai ambițios proiect al Clujului pentru oameni: drum pentru pietoni și bicicliști pe malul Someșului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 06, 2019 0 1276

O pistă de biciclete și un coridor pietonal între Cluj și Florești pe un parcurs de circa 7 kilometri a fost propus de civicii din Cluj pentru a întoarce cu fața spre râu cea mai are comună din România. Scopul este încurajarea deplasărilor nepoluante spre și dinspre Cluj-Napoca, concomitent cu rezolvarea problemelor legate de poluare și gunoi pe care Someșul le are. Propunerea a fost dusă mai departe de deputatul Adrian Dohotaru și agreată de primul ministru Ludovic Orban, însă deocamdată pe acest subiect nu s-a întreprins nimic.

„Noi am propus, Guvernul Orban a acceptat. Pentru ca pista să se realizeze, trebuie modificată o hotărâre de guvern care sa permită accesul în zonele de protectie sanitară și hidrogeologică, dar într-un mod în care ne asigurăm că nu le poluăm. De aceea, accesul e doar pentru bicicliști, pietoni, ambarcațiuni nemotorizate pe Someș și grădinărit comunitar ecologic. Cum cele 200 de hectare dintre Cluj și Florești conțin o biodiversitate cum nici Parcul Natural Văcărești nu are, am propus și accesul pentru cercetători. Estimez că pista poate fi utilizată de o zecime din cei care fac acum naveta din Florești”, a explicat Dohoraru.

Deputatul a anunțat că a făcut o serie de recomandări cu privire la modificările necesare în legislație și că mingea e la Guvern.

„Am formulat o interpelare către Ministerul Mediului, Costel Alexe și i-am amintit că premiul s-a angajat să susțină proiectul pistei de la Cluj prin modificarea legislației privind mărimea zonelor de protecție hidrologică și sanitară. De asemenea, cu sprijinul colegilor activiști juriști i-am indicat exact și modificările care trebuie operate și am cerut un termen clar pentru ca acest proiect să poată demara”, a mai spus Dohoraru.

Mai mulți activiști clujeni dar și inițiative și organzații civice din Cluj au pornit anul acesta o campanie serioasă împotriva delăsării autorităților din Cluj în ceea ce privește dezastrul ecologic de pe Someș, între Cluj și Florești – râul și malurile sunt, la propriu, invadate de gunoi iar autoritățile preferă să nu facă nimic. După filmulețe din caiac, acuze și deplasări în teren, societatea civilă s-a pus de acord și a stabilit că este nevoie de o masă critică cât mai mare care ar trebui să se coaguleze pentru a presa autoritățile să facă ceva cu Someșul. Mai mult, specialiștii care au lucrat pe râu și în Cluj-Napoca sunt convinși că dezvoltarea unui traseu pietonal ar forța și rezolvarea problemelor gunoiului.

Alături de ONG-ul său – SOS, dar și de inițiativa Someș Delivery și de un al ONG, Clubul de Cicloturism Napoca, Dohotaru a inițiat un tur cu barca pe Someș în căutarea potențialului pietonal și velo pe malurile râului.

Detalii despre plimbare aici: VIDEO Cu barca pe Someș, după potențialul râului

După tur, Dohotaru a inițiat propunerea în Parlament și a obținut chiat și o video-promisiune de la noul premier Ludovic Orban, pe care l-a susțint ca deputat independent.

Detalii:TV deputatul ochește din nou: cu un vot l-a tras în cadru și pe noul premier Ludovic Orban

INTERPELARE proiect coridor pietonal și velo Florești – Cluj by Silea Simona Luminita on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.