Închide

Zona „La Terenuri” se transformă în bază sportivă la trei ani după ce societatea civilă a cerut ca zona să devină parc pentru cel mai mare cartier din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 06, 2019 1 2106

Peste 4,2 hectare de teren din Mănăștur urmează să se transforme în baza sportivă La Terenuri după un proiect Arhi Box. Investiția a fost estimată la peste 42 de milioane lei cu TVA, bani în care intră și exproprierile (aproape jumătate, din teren, peste 1,7 hectare trebuie epropriat).

Deja proprietarii din zonă s-au arătat nemulțumiți că Primăria a refuzat să le cumpere terenurile și preferă să îi exproprieze. Documentația de urbanism și studiul de fezabilitate sunt incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 10 decembrie pentru votul de intrare în vigoare. Deja oficialii Primăriei au postat un filmuleț simulat de proiectanți care prezintă felul în care va arăta zona. ,

În 2006, Primăria voia să caseteze pârâul Calvaria din cel mai mare cartier al Clujului și să facă din el zonă pentru parcări. După 12 ani, culoarul pârâului și singura zonă încă verde și neconstruită din Mănăștur – zona La Terenuri – face obiectul unui master-plan de bază sportivă care să fie redată oamenilor din cartier. Înainte de adjudecarea master-plan-ului către Napotech Proeict și Arhibox (după trei proceduri de licitație), Primăria a anunțat că deține circa 7800 de mp de teren în zona La Terenuri și că restul e proprietate privată. Apoi USR a arătat, cu date de la cadastru, că 80% din teren este proprietate publică.

Adevărul s-a situat la mijloc. Din cele 4,2 hectare pe care este propusă baza sportivă, peste 1,7 hectare reprezintă proprietăți private care trebuie expropriate. Suma pentru exproprieri a fost estimată la peste 520.000 lei.

La documentația de urbanism pentru viitoarea bază sportivă La Terenuri a lucrat firma Arhi Box a arhitectului Călin Lada, dar și arhitectul Mihai Racu, membru în Comsia de Urbanism a Primăriei. Boc i-a lăudat pe arhitecții care au făcut proiectul menționând că reprezintă o punere în scenă a standardelor de calitate în materie de zone verzi la care aspiră Clujul. Proiectul a fost supus atenției publicului în luna iunie și a primit o serie de amendamente:

S-a patentat dezbaterea de urbanism. Proiectul bazei sportive La Terenuri, explicat public. Ce vor societatea civilă și specialiștii de la viitorul proiect

Varianta finală a primit girul Comisiei de Urbanism în toamna lui 2019. La ședința respectivă, proprietari de terenuri de pe amplasamentul bazei sportive au venit să se plângă primarului Emil Boc că sunt expropriați pentru a doua orară, după ce comuniștii le-au confiscat terenurile. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea că ei nu au fost lăsați să facă un proiect de bază sportivă în zonă, deși au inițiat un Plan Urbanistic Zonal în urmă cu câțiva ani, dar și că Primăria refuză să cumpere terenurile și preferă să le exproprieze la prețuri de nimic.

„În comunism vi s-au luat terenurile cu japca, acum primiți o justă și prealabilă despăgubire. Dacă nu erați dumneavoastră cei nemulțumiți, ara altcineva. Noi nu ne justificăm aici salariile dacă nu urmărim interesul public. El ne spune că o bază sportivă a fost cerută de comunitate. Emoția, tradiția locului, o înțeleg, dar noi nu puteam judeca emoțional. Dacă intrăm la negocieri cu fiecare proprietar în parte terminăm acest proiect peste 20 de ani”, le-a replicat atunci primarul Emil Boc proprietarilor nemulțumiți.

Investiția pentru realizarea complexului sportiv a fost estimată la peste 42 de milioane lei cu TVA și un termen de realizare de 16 luni. Banii urmează să acopere și modernizarea căilor de acces, inclusiv realizarea a două noi pasaje de traversare a pârâului Calvaria. Baza sportivă urmează să deservească 40.000 de locuitori din Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului, potrivit estimărilor făcute de proiectanți.

CIFRELE PROIECTULUI

sursa: primariaclujnapoca.ro

Ce se propune

sursa: primariaclujnapoca.ro

Documentația de urbanism și studiul de fezabilitate sunt incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local din 10 decembrie pentru votul de intrare în vigoare. După respectiva fază, urmează ca Primăria să lanseze licitația de proiectare și execuție pentru acest obiectiv.

Oficialii Primăriei au postat deja pe rețelele de socializare un filmuleț făcut de proiectanți care simulează cum va arăta viitoarea baza sportivă La Terenuri.

În campania pentru europarlamentare de anul acesta a mai fost postat acelați filumeț care prezenta proiectul bazei sportive La terenuri pe Facebook-ul primarului un filmuleț.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.