Închide

Ce se întâmplă în „orașul de cinci stele”, după o furtună de vară

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2018 0 1045

Foto: Florin Horodincă

 

O rafală de ploaie și o furtună de câteva zeci de minute au lăsat haos pe străzile Clujului „de cinci stele”: canalizarea depășită, străzi inundate, trafic blocat.

Iată câteva imagini surprinse de clujeni, azi, și postate pe site-ul Info Trafic:

 

Varianta Zorilor Manastur, foto: Trif Ilie

Strada Campului, foto: Trif Alexandra

 

Strada Ceahlau. Foto: Rus Gabriela

Aleea Stadion. Foto: Iftima B Alexandru

 

 

str Mihai Eminescu. Foto: Greavu Alex

 

Piața Lucian Blaga:

S-a inundate până și strada Moților care a fost recent modernizată de municipalitate pe un proiect cu bani europeni.

Acum doi ani, tot în luna iunie, doi angajați ai unei firme de teambuilding-uri din Cluj și-au luat echipament special și s-au dat cu caiacele pe o stradă inundată din Cluj-Napoca. Pe Ceahlău, aproape de strada pe care locuiește primarul municipiului,în 14 iunie 2016, cei doi au făcut o demonstrație că în Cluj se poate circula și cu barca. De atunci, situația este neschimbată. Strada Ceahlău este la fel de navigabilă. 

sursa foto: Tudor Dezmirean – Facebook

De ce, de la an la an, după fiecare ploaie serioară, apa băltește pe majoritatea arterelor din oraș și pune probleme traficului auto și pietonal?

Se întâmplă pentru că doar 10% din străzile din Cluj-Napoca au sistem separat care să preia apele pluviale. În rest, precipitațiile sunt preluate de sistemul de canalizare menajeră din oraș aflat în administrarea Companiei de Apă Someș. În cazul străzilor unde există sistem de preluare al apelor pluviale, acesta dirijează apa din precipitații în cursurile de apă. Sistemul de canalizare de pe restul de 90% din străzile orașului, declara pentru Actualdecluj.ro șeful Departamenului de comunicare al companiei, Lucian Croitoru, nu este dimensionat pentru apa provenită din precipitații. De aceea, acesta nu face față, mai ales când cad cantități impresionabile de precipitații. Așa ajung străzi din oraș să se umpre de apă, iar Compania este nevoită să rezolve punctual problema.

Pentru că nu există în prezent o altă soluție. Adică realizarea unui sistem pentru apele pluviale pe toate arterele din oraș. Croitoru spune că un astfel de sistem, cu bazine subterane pentru a prelua apa din precipitații, deși există studii realizate de instituție în acest sens, nu poate fi făcut, din contrângeri atât financiare cât și privind amplasamentele.

„Sistemele de canalizare pentru apele pluviale cad în sarcina autorităților locale care administrează rețelele. Probleme este că un astfel de sistem presupune investiții enorme care în prezent sunt prohibitive, atât pentru noi cât și pentru celelalte autorități locale. În plus, Uniunea Europeană nu finanțează astfel de investiții ci alocă fonduri doar pentru rețelele de apă și canalizare. Un alt aspect ține de locurile unde ar putea să fie amenajate respectivele bazine subterane. Nu ai unde să le pui în Cluj-Napoca, fizic, pentru că sunt atât de multe rețele subterane – atât ale noastre, cât și cele pentru cabluri”, a subliniat Croitoru.

Un alt aspect pentru care ploile crează mini-lacuri pe străzile din oraș ține și de modul în care s-a dezvoltat orașului din punct de vedere al rețelelor de apă. „În toate zonele noi de dezvoltare din Cluj-Napoca sau din comuna Florești unde s-a construit masiv, în ciuda avizelor date de noi, investitorii au legat apele pluviale la sistemul de canalizare al apelor uzate. Care nu este capacitat decât pentru o anumită cantitate de apă. De aceea la fiecare ploaie torențială apar probleme și inundații în anumite zone din Cluj sau din Florești”, a adugat repezentantul Companiei de Apă Someș.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu