Închide

Ce au cerut clujenii în cel mai mare parc al Clujului, Parcul Est, pregătit de Primărie pe aproape 60 de hectare și propus de Metapolis Architects din Belgia

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 12, 2021 0 1557

Prima versiune de amenajare a Parcului Est rezultată după finalizarea studiilor de fundamentare de către câștigătorii concursului de soluții (Metapolis Architects, în asociere cu  Studio de peisaj Ana Horhat și  Atelier Mass, aceeași echipă care lucrează și la Parcul Cetățuia) a fost prezentată public în cadrul unei dezbateri organizate la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei. În discuție au intervenit riverani, utilizatori ai zonei, dar și activiști sau specialiști urbaniști. Cei care au luat cuvântul au cerut fie urgentarea proiectului, fie dezvoltarea unor noi zone sau funcțiuni în viitorul Parc. S-a militat și pentru protecția sporită prin transformarea acestui nou parc în arie naturală urbană protejată, pe modelul Parcului Văcărești din Capitală. S-a cerut o atenție sporită și pentru accesibilitatea velo, dar s-a și militat pentru ca zona să nu mai fie distrusă de gunoie, moloz depozitat sau chiar garaje demolate de pe domeniul public și s-a recomandat proiectanților să aibă în vedere cum se va face întreținerea acestui parc, odată creat, încă din această fază premergătoare studiului de fezabilitate.

Dezbaterea inițiată de Primărie în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC)  joi, 11 noiembrie 2021, începând cu ora 17.00 s-a derulat online, pe platforma electronică ZOOM și a fost transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Prezentarea proiectului viirorului Parc Est, cel mai mare parc al Clujului, este disponibilă și pe pagina web a Primăriei clujeni – AICI.

Vezi și: Cum a fost gândit cel mai mare parc al Clujului: zonă sportivă cu pavilion competițional, caiac pe canele și zone naturale unice. Proiectul vine cu propuneri pentru amenajarea a trei parkinguri în zona adiacentă

Spre exemplu, transmisia live de pe pagina de Facebook, a fost urmărită în medie de 60-70 de persoane. La dezbatere au luat cuvântul, după prezentarea făcută de proiectanții de la Metapolis Architects (în asociere cu  Studio de peisaj Ana Horhat și  Atelier Mass, aceeași echipă care lucrează și la Parcul Cetățuia), un număr de 8 persoane.

Adrian Dohotaru, președintele asociației SOS Cluj, a felicitat toți oamenii implicați în vechea campanie SOS Parcul Est prin care civicii din oraș au cerut Primărie crearea parcului, mulți ajungând să facă studii pentru proiect. El a intervenit în discuție și a cerut ca parcul să devină arie naturală urbană protejată, a cerut încă de pe acum ca Primăria să curețe zona, mai ales cea a pepinierei Becaș unde acum chiar Regia Autonomă a Domeniului Public depozitează mașini uzate sau garaje demolate de pe domeniul public. A propus și o vizită la fața locului, alături de reprezentanți ai Parcului Văcărești (sâmbătă 13 noiembrie de la ora 11.00) pentru ca aceștia să ofere expertiză Primăriei și proiectanților pentru protejarea zonei.

Maier Zoltan, riveran din cartierul Între Lacuri și reprezentant al pescarilor din zonă constituiți într-un grup de Facebook care are deja 600 de membri, a cerut ca pe malul nordic al lacului 3, parte din viitorul parc, să fie amenajate câteva pontoane pentru pescuit sportiv, mai ales că ei s-au bătut ca această activitate să fie reglementată în această zonă și acum există și iluminat public.
Proiectanții au promis că vor ține cont de sugestie. Pescarul a mai recomandat și montarea de camere video în această zonă.

Răzvan Radu, un cetățean obișnuit al dezbaterilor CIIC a apreciat conceptul prezentat ca extraordinar și a cerut să știe când încep lucrările. De asemenea a semnalat că parcările propuse în proiect nu vor face față viitorilor vizitatori.

Câmpean a explicat că, fiind un proiect complex ca amenajări propuse, dar și derulându-se și pe proprietăți private, va dura cel puțin doi ani până când Primăria va lansa licitația de execuție. “În martie- aprilie urmează să avem studiul de fezabilitate și să intrăm cu el spre aprobare în Consiliul Local. Urmează să parcurgem și procedura de expropriere pe care o estimăm la 10-12 luni. În 2023 va fi finalizat proiectul tehnic. Un termen optimist realist pentru demararea licitației de execuție este 2023, dacă nu vom avea contestații sau alte impedimente legale”, a apreciat directorul de dezvoltare al Primăriei.

În discuție a intervenit un alt riveran, Dan Chiuzbăian, care a semnalat că încă din 2017 locuitorii din zonă au propus în cadrul procesului de bugetare participativă extinderea parcului din Cartierul Între Lacuri prin deschiderea unor trasee pentru locuitori înspre lacul 3 și parcul Iulius Mall și, deși s-a promis că  proiectul va fi implementat în 2018, acest lucru nu s-a întâmplat iar situația din cartier e mai rea ca acum 4 ani, mai ales că s-au construit foarte multe ansambluri imobiliare îngrădite iar spațiul verde a rămas la fel. El a cerut intervenții imediate în zonă pentru ca locuitorii să beneficieze de acest viitor parc încă de pe acum.

Proiectanții au promis că, după ce în zonele de intrare în viitorul parc se vor instala bariere (lucru preconizat a fi posibil de primarul Emil Boc în luna decembrie 2021), vor putea deschide poteci și trasee din viitorul proiect care nu implică investiții dar pot  fi folosite de riverani. „Și noi ne-am dori să facem cât mai repede acest parc dar nu putem încălca procedurile legale”, a spus și Cîmpean.

Un alt riveran, Alexandru Pop, a cerut în proiect amenajarea unui spațiu acoperit cu piste accidentate care pot fi folosite de bicicliști și nu numai. Atât Cîmpean, cât și proiectanții, au arătat că propunerea nu se pretează într-un parc unde s-a încercat limitarea la minim a construcțiilor și încurajarea păstrării zonei naturale, însă au reprezentanții Primăriei au promis că vor căuta o locație alternativă.

Arhitecta Daniela Maier, președinta Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, a lăudat eleganța locurilor de joacă propuse prin proiect și a recomandat ca ele să fie și mai bine studiate astfel încât să devină incluzive și pentru copii cu probleme. Despre zona sportivă, a remarcat că în randări, sala de sport cuprinde terenuri mult prea mici pentru competiții și a cerut calibrarea investiției în așa fel încât să poată fi omologată pentru categorii de vârstă mai mari.

Proiectanții s-au scuzat că nu au mai umblat la randările prezentat la momentul concursului de soluții, dar au menționat că au studiat standardele din țară, în așa fel încât sala să poată găzdui competiții sportive. Au adăugat că au preluat sugestia pentru locurile de joacă incluzive și au mai amintit că au prevăzut și toate zonele în așa fel încât să fie folosite de toate categoriile de vârstă.

Arhitectul Gheroghe Elkan a ținut să felicite implicare locuitorilor din zonă și a recomandat că încă din această fază să se perfecteze un mecanism de întreținere a parcului și de semnalizare a sa în teritoriu. Cîmpean a promis că va solicita și această componentă de sustenabilitate și va cere proiectanților o soluție prin care parcul să fie întreținut cu costuri minime.

Radu Mititean, de la Clubul de Cicloturism Napoca, a semnalat că viitoarele zone velo din parc nu sunt legate de oraș, însă proiectanții i-au răspuns că au omis acest aspect din prezentare, dar că în proiect pistele propuse în viitorul parc se leagă de ceea ce există în zonă.

Primarul Emil Boc s-a arătat, la finalul celor două ore cât a durat dezbaterea, încântat de discuții și a recomandat colegilor din Primărie dar și echipei de proiectare să ia în serios solicitările pescarilor. „Suntem pe drumul cel bun cu acest proiect”, a mai spus Boc estimând că cel mai probabil implementarea viitorului parc se va face etapizat, pe un buget multianual al Primăriei sau chiar din fonduri europene.

Pe Facebook, s-au pus și comentarii năstrușnice prin care primarul Emil Boc a fost condamnat pentru că susține situația de la nivel național și anume o alianță PNL cu PSD la Guvernare. Alți locuitori au reclamat, la fel, gardurile care obstucționează folosirea zonei dinspre strada Dunării din cartierul Între Lacuri.

Consiliera locală Anca Ciubăncan a întrebat tot printr-un mesaj pe Facebook dacă zona studiată a pârâului Becaș va merge până în Calea Turzii și dacă va exista o varinată de mobilare propusă care va fi prezentată public.

„Intervenția noastră pe Becaș va fi doar între Calea Sopor și Calea Someșeni. În amonte, credem că ar fi oportun să se integreze proiectarea unui parc linear consistent în marile proiecte publice în curs de elaborare, ce intervin oricum pe Becaș: centura metropolitană și spitalul de copii. Esențial ar fi să se asigure continuitate atât pentru biodiversitate (pe o lățime semnificativă) cât și pentru pietoni și cicliști”, i-a răspuns arhitectul Mircea Munteanu din echipa de proiectare.

Dezbaterea care a vizat Amenajarea Parcuuil Est face parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente. În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Vezi și:
Istoria adevăratului Parc Est: avea piste de canotaj, stadion și teatru. Schițele originale, din 1967 și 1984: cum trebuia să arate
Cine apără rămăşiţa de Parc Est de noul „mall cu tobogane”?
Primăria vrea Aqua Park în Gheorgheni, dar a acceptat să se întâlnească cu cetăţenii care şi-ar dori „Parc Est”
E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri „înverzite” în noul PUG
Cel mai mare parc din Cluj va fi pregătit cu bani europeni. 27 de proiecte concurează pentru „fața” viitorului Parc Est. Contractul de proiectare este de 6,2 milioane lei
Cum va fi cel mai mare parc al Clujului? Interviu din Bruxelles cu arh Mircea Munteanu, din echipa de premianți ai concursului pentru Parcul Est. Special: notele profesorului care a trasat primele schițe ale marelui proiect
Proiectanții parcului Cetățuia vor proiecta și cel mai mare parc din Cluj, Parcul Est. Va fi o zonă verde unică în Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare