Închide

De ce șase și nu două? De când și cum se va aplica? Cum a receptat comisia de urbanism a județului propunerea Primăriei de a interzice centralele individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 12, 2021 1 610

Primarul Emil Boc a anunțat în 1 noiembrie că Primăria intenționează să impună dezvoltatorilor privați două opțiuni pentru proiectele de blocuri din municipiu – fie să se racordeze la sistemul centralizat, fie să instaleze doar centrale de bloc, aceasta în cazul imobilelor cu mai mult de 6 apartamente. Recent, municipalitatea a inițiat modificarea Regulamentului Local de Urbanism și a cerut avizul județului pentru ca măsura să poată fi aplicată în oraș. Comisia de urbanism a județului a discutat propunerea la ședința din 11 noiembrie, cele mai multe întrebări fiind adresate chiar de cel care prezidează comisia, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

 

„De ce șase și nu altă cifră?”, „De când și cum se va aplica măsura?”, „De ce se dorește o astfel de măsură” au fost întrebările formulate la ședința Comisiei de Urbanism a județului din 11 octombrie în fața propunerii Primăriei Cluj-Napoca de a modifica Regulamentul Local de Urbanism în așa fel încât: „La clădirile noi cu mai multe de șase unități locative se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Acest clădiri vor fi racordate la sistemul centratizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”.

Chiar președintele Alin Tișe s-a arătat nelămurit cu privire la propunere, chiar a iscat o discuție privind clădirile reabilitate, dacă ele vor face obiectul prevederii sau nu. „O clădire reabilitată nu este o clădire nouă”, l-a lămurit arhitetctul Radu Spânu din comisie.

Arhitecta Andreea Mureșan, șefa Seriviciului de Strategii Urbane al Primăriei a explicat că cifra șase se leagă de numărul maxim de apartamente care se pot face în cadrul locuințelor semicolective și colective mici, potrivit Planului Urbanistic General. Ea a mai subliniat că măsura se va aplica blocurilor de locuințe și este prevăzută în Planul de Calitatea a Aerului aprobat prin Hotărârea Consiliului local nr.281 din 2020 iar acum va fi implementată efectiv.

Ea a mai spus că, odată primit avizul de la Consiliul Județean, proiectul de modificare a Regulamentului Local de urbanism va fi publicat pe site-ul Primăriei și va sta timp de 30 de zile în dezbatere publică, după care va ajunge pe masa Consiliului Local, spre aprobare.

În ceea ce privește aplicarea măsurii, Mureșan a explicat că se va aplica de la faza emiterii certificatelor de urbanism care vor conține respectiva prevedere, odată adoptată de Consiliul Local. Cei care deja au primit sau vor primi autorizați de construire sau certificate de urbanism, indiferent pentru ce fel de construcție, nu vor fi vizați, până când nu se va aproba măsura de către Consiliul Local.

 

În final, comisia a avizat propunerea venită de la Primărie pentru modificarea Regulamentului Local de Urbanism.

sursă foto: sursa foto: https://brasovmetropolitan.ro/

 

Un comentariu

  1. Inteleg ca masura nu se aplica caselor, locuintelor semicolective si colective mici (care, prin definitie, au pana la 6 apartamente), ci se aplica blocurilor de locuinte , ansamblurilor mari imobiliare. E foarte buna masura.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.