Închide

Câţi am fost la TIFF. Numărătoarea finală a organizatorilor: 120.000 de participanţi

ActualitateCulturăFestivalFilmTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 08, 2016 0 370

Duminică seara, ultima zi de TIFF.15, cinema Victoria, locul unde se văd filmele de competiţie. Suntem la proiecţia câştigătorului de Trofeu Transilvania – „Câini”, filmul lui Bogdan Mirică. E plin. E firesc – proiecţia era sold out, aşa că organizatorii festivalului au mai suplimentat proiecţiile, pe final. Pe ecran, personajul lui Dragoş Bucur încearcă să dezlege misterul disparitiei amicului Voicu, dispărut din film. Sună. În sală, la Cluj, undeva în spate, sună, în acelaşi timp, în ecou, un telefon. Omul de la cinema răspunde, zice un „da” slab. Şi cineva de alături: „Voicu?” Râde întreaga sală şi, de data asta, nimeni nu se supără că la cinema sună telefoane. E final de TIFF.15.

Ediţia aniversară 15 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început cu jonglerii pe cer făcute de francezi, cu un film românesc acompaniat de râsete (6,9 pe scara Richter, Nae Caranfil) şi cu 3000 de spectatori în deschidere, număr record, spunea directorul TIFF, Tudor Giurgiu.

Ediţia aniversară 15 s-a încheiat cu un film românesc câştigător al marelui premiu, Trofeul Transilvania – Câini, al lui Bogdan Mirică şi cu Sophia Loren pe covorul roşu, alături de ceilalţi premianţi, printre care producătorul Iain Smith, actriţa Carmen Galin şi regizorul Cristi Puiu.

Între ele, câteva proiecţii la care clujenii dezamăgiţi nu au mai prins bilete şi un nou record pentru TIFF în zece zile de festival: cele 248 filme din 64 de țări au adus peste 79.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, anunţă azi organizatorii TIFF. Asta înseamnă că au fost cu 9% mai mult față de anul trecut. „Este al doilea an cu o creștere importantă a numărului de bilete vândute la TIFF, 25% dintre acestea fiind achiziționate online. Numărul total al participanților depășește cifra de 120.000: plătitorilor de bilete li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau întâlnirile de la TIFF Lounge. Circa 1100 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie și jurnaliști români și străini – au luat parte la proiecțiile și evenimentele speciale din cele 20 de locații”, transmit organizatorii.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a înregistrat câteva proiecții și evenimente sold-out, printre care premierele românești Sieranevada, de Cristi Puiu, Două lozuri, de Paul Negoescu, și Câini, în regia lui Bogdan Mirică, câștigătorul Trofeului Transilvania, care a beneficiat de două proiecții suplimentare, pe 5 iunie, ambele sold-out într-un timp foarte scurt. Biletele au fost epuizate în avans și la premiera mondială a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, care a deschis festivalul în Piața Unirii din Cluj, în prezența a circa 3000 de spectatori, proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Căsătorie în stil italian, cine-concertul Patimile Ioanei d’Arc – pentru care a fost programată o proiecție suplimentară, sold-out la rândul ei, cine-concertul Haxan, din programul Weekend la Castel, precum și gala de închidere din 4 iunie.

Cel mai apreciat film din cadrul festivalului a fost, conform votului publicului, Sieranevada, al lui Cristi Puiu. Dintre filmele din competiţie cel mai votat a fost Uşa Deschisă.

 

Matrimonio alla italiana - Sophia Loren_foto Nicu Cherciu

Matrimonio alla italiana – Sophia Loren_foto Nicu Cherciu

 

Cum s-a văzut TIFF în mediul virtual

Un record de trafic a înregistrat și site-ul www.tiff.ro, anunţă organizatorii TIFF. În cele 10 zile de TIFF, a înregistrat 55.280 de vizitatori unici, 106.946 de vizite și 745.138 de afișări de pagină, cu 15% mai mult decât în 2015. România, Germania, Marea Britanie, SUA, Franța, Ungaria, Italia, Spania, Polonia sunt câteva dintre țările din care provin utilizatorii. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 27.000 de afișări în perioada festivalului. Aplicația mobile TIFF 2016, dezvoltată de Greppy Systems, a fost accesată de 190.000 de ori – de patru ori mai mult decât la ediția trecută – de către 4300 de utilizatori activi. Opțiunea nouă de cumpărare a biletelor prin intermediul aplicației a fost folosită de 7300 de ori.

Milioane de utilizatori au urmărit postările și video-urile de pe pagina de Facebook TransilvaniaIFF. Toate clipurile postate pentru această ediție au avut un total de 1.014.746 de vizualizări. Potrivit reprezentanţilor TIFF, cele cinci spoturi ale campaniei de imagine au înregistrat 614.639 de vizualizări, cu un reach organic de 2.064.000, cel mai popular fiind Taxi Driver aka Taxidermistul, urmărit de 193.481 de ori.

Mai multe despre campanie, aici:

Clujul, oraş al filmului. Povestea din spatele campaniei vizuale a TIFF, în anul în care festivalul împlineşte 15 ani

Fanii paginii au dat 210.000 de like-uri postărilor din timpul festivalului – o creștere de 500% față de anul trecut – cea mai populară știre fiind cea despre sosirea actriței Sophia Loren la Cluj. Video-urile zilnice au avut o medie de reach de 43.123.

Anul acesta, circa 350 de voluntari din 33 de departamente au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF, mai precizează organizatorii TIFF. Unii au venit special la Cluj din Oradea, Bacău, București sau Tulcea. Cel mai matur voluntar a avut 37 de ani și s-a numărat printre cei nominalizați pentru titlul de Voluntarul Anului la TIFF, alături de alți 54 de voluntari. Nouă dintre ei vor avea șansa de a lucra la festivaluri partenere.

Castelul Gilau - Ziua Maghiara_foto Nemes

Castelul Gilau – Ziua Maghiara_foto Nemes

 

FOTO/VIDEO Deschidere de TIFF, la ceas aniversar: acrobați, amintiri de la începuturi și un mesaj pentru Curtea de Conturi

Cum au văzut TIFF-ul invitaţii speciali

Invitații TIFF s-au declarat impresionați de selecție, de public și de atmosfera din festival. „Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată”, a declarat Sophia Loren la acordarea premiului pentru întreaga carieră. „Ne vedem la anul”, a mai spus actriţa italiană înainte să se retragă de pe scena Naţionalului.

TIFF-ul visa acum 15 ani. Azi o are în vizită la cinema în Cluj pe una dintre cele mai adulate frumuseți din lume ale marelui ecran

„Sunt pentru prima dată la TIFF. E minunat și foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival”, a declarat Richard Peña, profesor la Columbia University și fost director al New York Film Festival. Acesta a semnalat în cadrul unei întâlniri cu publicul şi o mare problemă a României cinefile. Au fost cinci filme româneşti ajunse în diverse secţiuni la festivalul de la Cannes din acest an, a amintit profesorul, vorbind despre direcţia în care se îndreaptă cinema-ul românesc. Dar avem o mare problemă, a subliniat tot el. Nu prea avem unde să vedem filme, pe marele ecran, în România, chiar acasă la membrii “noului val”.  “Există o mare problemă, cu lipsa cinematografelor. Asta e o problemă devastatoare, pentru că publicul principal al unui film ar trebui să fie aici, unde a fost realizat. Cinema-ul românesc ar trebui să se poată vedea în România.

Paradoxul românesc se vede până la New York şi se dezbate la Cluj: avem cineaşti, nu avem cinematografe

„E o mare onoare să primesc această recunoaștere la TIFF. Mă simt privilegiat, iar România ocupă un loc special în inima mea, deoarece aici am făcut Cold Mountain, un film mare care a schimbat cursul lucrurilor pentru România. Am făcut oamenii din afară să înțeleagă că pot face filme aici”, a povestit producătorul lui Mad Max, Iain Smith.

Poveşti despre Transilvania şi Film, cu producătorul scoţian care a adus filmările pentru Cold Mountain în România

„E foarte tare. Nu că am luat premiul, dar că s-au gândit la mine. Asta este extraordinar de emoționant”, a spus Cristi Puiu, care a primit un premiu surpriză la final de TIFF – Trofeul Transilvania 15 ani.

Wieland Speck, curator principal al secțiunii Panorama la Berlinale și membru al juriului Competiției, s-a aflat pentru prima oară la Cluj, dar contactul cu TIFF-ul l-a stabilit de ani buni. „Deși cunosc destul de bine România de pe marele ecran, mi-am dorit să o văd cu ochii mei. Și, desigur, să-mi vizitez minunații colegi care organizează acest festival, oameni pe care îi admir pentru că fac un program foarte reușit”. Îîncântat de ceea ce a găsit la Cluj a fost și Bill Guentzler, director artistic la Cleveland IFF din SUA și membru al juriului.

„Cultura este un bun, o investiție al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum știm în ce am investit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conștienți că, la fel ca în educație, în sănătate, investiția trebuie să fie pe termen lung”, a spus, pentru AperiTIFF, Ministrul Culturii, Corina Șuteu. Aceasta fusese anunţată pentru o întâlnire cu publicul în TIFF Lounge, în timpul festivalului, dar nu a mai ajuns.

Una dintre cele mai populare prezenţe a fost fotomodelul/ actriţa Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea și primul mesaj pe care a reușit să-l transmită într-un film cu premiu la Cannes. Cum își vede un top model cariera de actriță

Vezi cum s-a încheiat TIFF.15:

Proiecţia finală de pe ecranul mare din Piaţa Unirii

TIFF.15 la final: “O ediție foarte puternică”, “ediția cu cel mai mare număr de spectatori din istoria festivalului”

Şi gala de închidere cu premii şi covor roşu, la Teatrul Naţional:

Final de TIFF.15: Premianţii ediţiei şi promisiunea Sophiei Loren – “Ne vedem la anul!”

Gala de inchidere TIFF 2016 -foto Nicu Cherciu

Gala de inchidere TIFF 2016 -foto Nicu Cherciu

Citeşte şi despre proiectul din cadrul TIFF dedicat noii generaţii de cinefili şi cineaşti:

Cum creşte noua generaţie a Clujului cinefil: incursiune în palatul EducaTIFF

Mai analizează şi:

Cum se vede TIFF în economia Clujului (Studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.