Închide

TIFF-ul visa acum 15 ani. Azi o are în vizită la cinema în Cluj pe una dintre cele mai adulate frumuseți din lume ale marelui ecran

ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - iun. 03, 2016 0 538

Sophia Loren e în Cluj-Napoca. În carne și oase. Așa, una dintre informațiile pe surse dintr-un cotidian local clujean din 2002, înaintea primei ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, s-a confirmat după 15 ani. Atunci se întreba, Sophia Loren sau Alain Delon? ca viitoare nume care vor prezida prima ediție a festivalului. Acum, Sophia Loren, în vârstă de  a ajuns pentru prima dată în România și va primi mâine, la Gala de Închidere, un premiu al TIFF pentru întrega carieră.

13348776_10154194679618398_433584783_n

Astăzi, Sophia Loren poate fi admirată ca spectator în sala de cinema, dar și pe ecran, la proiecția comediei regizorului Vittorio De Sica, Căsătorie în stil italian, unde joacă alături de Marcello Mastroianni, care va avea loc în această seară la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.30.

Despre rolul din comedia lui De Sica, Sophia Loren a spus astăzi în fața ziariștilor, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost unul dintre cele mai grele de pregătit din cariera sa, mai ales că piesa se montase și în teatru. Aproape la fel ca cel din La ciociara pentru care a câștigat și premiul Oscar pentru interpretare, fiind prima actriță de origine străină care a primit respectiva distincție.

sursa TIFF-Chris Nemes

sursa TIFF-Chris Nemes

sursa TIFF-Chris Nemes

sursa TIFF-Chris Nemes

Aflată pentru prima dată în România, actrița a mărturisit că nu era familiarizată cu România sau cu industria cinematografică de aici, nu pentru că aceasta nu ar fi importantă ci pentru că nu erau prezentate pe canalele oficiale de informare sau la televizor informații cu privire la aceasta. „E păcat că nu ni se dă ocazia să vedem ce se întâmplă în lume”, a completat.

IMG_3142

Întrebată fiind dacă ar juca într-un fil realizat de un regizor român, diva marelui ecran a menționat că o astfel de decizie este foarte dificial de luat.

„Filmele românești sunt ceea ce vedem la televizor sau la festivaluri. Câteodată sunt cele mai bune filme făcute în cinematografie. Acum nu nu mai sunt o adolescentă. Înainte de a spune da trebuie să mă gândesc foate atent dacă un viitor rol se potrivește cu mine și cu cine sunt, se potrivește cu sentimentele mele. Și trebuie să fie o capodoperă. Aș lua în considerate să răspund unei invitații din partea unui regizor român de a juca în filmul lui”, a spus actrița italiană.

Sophia Loren s-a declarat foate emoționată și un om la fel de normal, aflată față în față cu ziariștii de la conferința de presă. A precizat că este emoționată, fericită și flatată că poate să răspundă întrebărilor care țin de intimitatea sa și nicidecum nu se consideră un personaj celebru sau care s-a gândit la el ca la o vedetă.  Un om normal care își deschide sufletul în fața altor oameni.

Întrebată fiind care este secretul unui mariaj lung, așa cum l-a avut ea, a menționat că nu poate oferi o rețetă în cuvinte și că pentru ea, fiind foarte tânără când și-a cunoscut soțul (producătorul Carlo Ponti), a parcus diferite stagii în relație, chiar dramatice și dificile având în vedere că viitorul său soț era căsătorit și avea și copii atunci când s-au cunoscut. „La început aveam nevoie de un tată, apoi am început să lucrăm împreună. Apoi am crescut și avea nevoie de altceva. Dar am fost foarte fericită în cei 40 de ani de căsnicie. E ceva ca destinul. Întâlnești un on și de gândești că acesta este omul vieții tale”, a spus Sohia Loren, menționând că încă îi nu a trecut peste moartea soțului său, în 2007.

Despre ultimul său film în care a jucat, Human Voices, regizat de unul dintre fii săi, Eduardo Ponti, a spus că i-a fost greu să joace în el mai ales când primea indicații să intre în rolul personajului, a făcut eforturi să nu-și privească fiul regizor ca o mamă și a făcut foarte multe repetiții.

La finalul conferinței de presă, doi fani adevărați ai săi, unul din România și unul din Italia i-au smuls un autografic pe o carte despre ea, respectiv un selfie înainte să părăsească sala de conferințe. Actrița a vorbit în engleză, dar majoritatea răspunsurilor a preferat să le dea în italiană.

VIDEO Sophia Loren, despre actrițele din cinematografia de astăzi

 Despre Sohia Loren

În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) și Ieri, oggi, domani/ Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

Sophia Loren și-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaționale, inclusiv unul de interpretare la Cannes și un Oscar, devenind prima actriță premiată cu statueta pentru un film străin și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie – „Pass the Wine (Sophia Loren)”.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.