Închide

„Cârje” provizorii pentru Conti: s-a pus tunel de protecţie între clădirea părăginită şi pietoni

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2016 0 395

La început de decembrie, o bucată din faţada fostului hotel Continental-New York din centrul Clujului se prăbuşea pe trotuar, rănind un trecător. Pentru părăginitul imobil monument istoric intervenţiile de reabilitare sunt o necesitate, de câţiva ani. După acest moment, în centrul istoric a început o adevărată campanie: primăria a comandat înlăturarea elementelor care ar constitui pericole pentru trecători, iar societatea civilă a reacţionat cerând stoparea „mutilării” monumentelor Clujului. De câteva zile, clădirea de la care a început totul – Conti – are în sfârşit parte de puţină atenţie. Nu, nu au început încă lucrările de renovare, dar ferestrele şi faţada palatului au fost curăţate un pic de reclamele uriaşe, iar între trotuar şi clădirea care s-a transformat în pericol după ani de abandon a apărut tunelul de protecţie.

Vezi şi:

Victimele nepăsării: se prăbuşeşte Conti!

„Instalarea de pasarelele e una din variantele tehnice menționate de expertul tehnic în notele tehnice, alternativ cu varianta scării ISU. La Continental e o intervenție a proprietarului privat. Expertul plătit de ei probabil a prevăzut soluția pasarelei. Pentru a interveni efectiv asupra clădirii ca să o repare la nivel de fațadă ei au nevoie de aviz de la Comisia de Monumente. Până atunci asigură protecția pietonilor”, a explicat viceprimarul Anna Horvath.

conti cu pietoni

Vezi ce spunea proprietarul Continentalului, după incidentul din decembrie:

Bene rupe tăcerea: „Dacă aș fi atât de bogat ca Țiriac aș dona Continentalul comunității”

Citeşte mai multe despre intervenţiile din centrul istoric, care au fost demarate de primărie şi contestate de unii specialişti:

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

şi

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

şi

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Între timp, la licitația primăriei de a contracta un expert care să asiste lucrările de urgență la clădirile istorice degradate nu s-a depus nicio ofertă. Potrivit viceprimarului, procedura se va relua, deoarece direcția de monumente, în toate avizele date primăriei, a cerut obligativitatea prezenței unui expert arhitect autorizat de Ministerul Culturii.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare