Închide

Bene rupe tăcerea: „Dacă aș fi atât de bogat ca Țiriac aș dona Continentalul comunității”

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - dec. 11, 2015 0 1954

Un ornament de pe fostul hotel emblematic al Clujului a picat și a accidentat, miercuri seara, o tânără. Clădirea situată la intersectarea străzilor Universității și Napoca este neîntreținută de ani buni, iar în 2013 și-a schimbat proprietarul. Nici acestă perspectivă nu a adus un viitor mai bun. Un om de afaceri controversat semna actele pentru preluarea fostului hotel Continental (sau New York) în septembrie 2013. Cel care a recunoscut că dădea mită fostului președinte al județului, ca să poată lucra mai bine cu instituția condusă de acesta. Același personaj deține și în prezent hotelul, tranzacționat prin una dintre firmele sale, din acționariatul căreia s-a retras după scandalurile de corupție în care e urmărit penal, însă o mai controlează.

Victimele nepăsării: se prăbuşeşte Conti!

Ioan Bene, omul de afaceri judecat în dosarul de corupție a lui Uioreanu, dar cel care are deocamdată cheile Continentalului a descris, la inițiativa Actauldecluj.ro, prezentul și viitorul acestui edificiu valoros al Clujului.

– Mai sunteți proprietarul clădirii fostului hotel Continental?

– Da. Napocamin deține acest imobil.

-E trist ce s-a întâmplat. Clădirea e neîntreținută, a picat tencuiala. Mai grav, a fost accidentată o tânără…

-Da, e regretabil. Noi am făcut și un comunicat de presă. Suntem anchetați pentru ce s-a întâmplat, însă vina nu ne aparține. Am trimis spre Inspectoratul pentru Siuații de Urgență toate datele. Dosarul cu toate cererile de autorizare pe care le-am depus la primărie. Ni s-a respins acordarea autorizației de construire de fiecare dată. De trei ori la rând. Conform Legii 50, putem primi autorizație de construire în regim de urgență, imediat, în astfel de situații. Și atunci intrăm de a doua zi cu lucrări de consolidare și refacere a clădirii.

– Dar dacă n-ați primit autorizația de construire, înseamnă că n-ați respectat toate condițiile, mai ales că vorbim de un monument istoric, în centrul orașului…

– Noi am preluat o dată cu Continentalul un proiect deja autorizat. Pe vechiul proprietar (Societatea Ardeleana – n.red.). Cu autorizație de construire și toate avizele cerute. Am cerut reautorizarea, conform legii, pentru că nu se făcuseră lucrările autorizate. Primăria ne-a tot imputat chestiunea cu parcarea. Ne trebuiau 25 de parcări. Au zis că acum sunt alte condiții cu noul PUG. Am discutat cu cei de la primărie și am fost dispuși să ne facem abonament de parcare în parking, sau în proximitate și să angajăm trei oameni care să se ocupe să parcheze mașinile clienților. Am fost dispuși chiar să intervenim și să ni se pună la dispoziție parcarea din fața UBB, de pe strada Universității, pe care să o refacem. Dacă am merge pe politica primăriei clujene, cum au tratat ei chestiunea, atunci nu mai putem face nimic, nicăieri în centru. O politică de 1893. Dacă ne-am uita în alte orașe din afară, acolo se fac galerii comerciale în centru…

-Dar ați schimbat și funcțiunea. Erau galerii comerciale, proiectul vechiului proprietar. Ați zis hotel cu galerii comerciale la parter…

-Acum se dorește trei niveluri de galerii comerciale. Arhimar se ocupă de proiectul nostru, dar și așa abia s-a reușit obținerea certificatului de urbanism pentru construire. Îl avem de luna aceasta.

– Dar atunci, de ce merge așa greu, aveți relații tensionate financiare cu proiectanții, cu primăria?

– Nu, nicidecum. Procedura e greoaie, așa o face primăria. Noi aveam la dosar toate actele și avizele, să vă spună, Arhimar și cu toate acestea…Primăria ar putea da, cum spuneam, autorizația în regim de urgență, conform legii…Noi nu cerem alți indici CUT și POT decât cei aprobați deja…

– Îl dețineți din 2013, nu v-ați grăbit de atunci pentru că n-ați avut o perspectivă financiară clară?

– Finanațarea este aprobată. Nu este o chestiune că nu sunt bani. Vă dați seama că această clădire consumă bani. Noi avem impozit anual de 200.000 de lei pentru acest imobil.

– V-ați gândit, dacă au mers lucrurile atât de greu, să scoateți clădirea la vânzare?

– Avem cumpărător. Dar n-am dat-o. Acum avem clienți pentru viitoarele spații comerciale care sunt dispuși să semneze pentru 15 ani. Din segmentul comercial, firme de top multinaționale.

– Dar în 2013, când ați făcut deal-ul cu administratorul judiciar al vechiului proprietar Ardeleana și cu Banca Italo-Romena, ce ați avut în minte legat de viitorul Continentalului, o clădire cu valoare istorică și nu numai a Clujului?

– Evident, un business.

– Și în acești doi ani, probabil dificili pentru dumeavoastră, nu v-ați schimbat optica?

– Noi avem credit pe care îl plătim la bancă. 5 milioane de euro…Așa l-am luat, cu credit…

– Dar imobilul se degradează, probabil peste o vreme n-o să mai facă acești bani…

– Nu cred.

– Cât de bogat ar trebuie să fiți ca să donați Continentalul comunității clujene?

– Ca Țiriac. Dacă aș fi la fel de bogat ca Țiriac aș dona clădirea comunității…Pentru comunitarea clujeană, însă, clădirea este de vânzare…

– Primăria a fost poftită să o cumpere, dar s-a decis că e prea scumpă și nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Acum, cu atât mai mult, probabil sunt sceptici să facă afaceri cu dumneavoastră, având implicațiile din dosarele de corupție…

– Hotelul este al unei societăți la care eu nu sunt acționar, pe acte. Dar și cu comunitatea clujeană și dorințele ei, vă spun, este o mare poveste. Au mâinile prea scurte ca să le încapă în buzunar…

– Deci aruncați mingea primăriei…

– Da. Să veniți să mă luați la întrebări dacă a doua zi după ce se obține autorizația de construire nu s-au și început lucrările la Continental…

Conti bun

Despre fostul „Conti”. Clădirea de pe care azi pică tencuiala pe trecători 

Clădirea fostului hotel Continental din centrul Clujului a fost construită în secolul al XIX-lea la inițiativa municipalității, din rațiunea ca orașul să aibă un hotel la standarde europene, având în vedere dezvoltarea urbei ca centru al vieții politice și culturale din Transilvania vremurilor respective. Planurile au fost făcute de fostul arhitect al orașului Pakey Lajos. Așa a fost ridicat în 1894 Hotelul New York, prin demolarea fostului hotel Național care funcționa pe amplasamentul actual al clădiri. Apoi a fost dat în chirie. Primul chiriaș a fost o firmă din Ungaria, Steier şi Gálos, reponsabilă cu mobilarea hotelului, cu piese aduse de la hotelul New York de pe bulevardul Erzsébet din Budapesta. Apoi a avut diverși chiriași, printre care în 1912, , József Fészl, cel care a introdus în clădire încălzirea centrală pe bază de aer încălzit, băile, telefoanele, terenul de bowling acoperit şi încălzit pe timp de iarnă, precum şi bucătăria franceză.

Spaţiile de la parter ale hotelului au găzduit cea mai renumită cafenea literară a oraşului, fiind locul de întâlnire a elitei Clujului, devenit centrul vieţii sociale şi literare din oraş, cafeneaua New York. În 1950 în spaţiile hotelului New York a funcţionat un cămin studenţesc, iar din 1960 clădirea a revenit unui alt hotel de lux, sub denumirea de Hotel Continental. În vara anului 2005 hotelul a părăsit clădirea pentru că nu mai făcea faţă standardelor hoteliere iar clădirea a fost preluată de societatea Ardeleana, printr-o tranzacție controversată operată de Grup de Lux. Societatea Ardeleana era deținută de milionarul albaiulian Dorel Tamaș, judecat în lipsă pentru elapidare, înşelăciune şi spălare de bani. Ardeleana a intrat în faliment și așa fostul hotel Continental a ajuns, la noul proprietar, Napocamin, fiind scos la licitație de lichidatorul judiciar al societății. Prin societatea Napocamin, Ioan Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădirii, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de cei care se ocupau de lichidare, Expert Insovență Deva. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în luna septembrie, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în 2014 şi să dureze 3 ani.

Despre Ioan Bene, afaceri prospere, înainte de arestarea în dosarul de coruptie Uioreanu

Ioan Bene controlează sau a fost implicat în mai multe companii cu afaceri conexe în domeniul construcţiilor şi active pe piaţa imobiliară, printre care Napocamin, Panpetrol, Unirea, Ben&Ben (intrată în faliment) sau Construdava. Bene a făcut o serie de achiziţii majore în ultimii ani ani, înainte să fie arestat în dosarul de corupție Uioreanu. În 2011 a preluat controlul Societăţii de Construcţii Napoca, una dintre cele mai vechi şi cunoscute firme din domeniu, controlată anterior de reprezentanţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac şi, parţial, de Ştefan Dimitriu, care a rămas în conducerea companiei. În 2012, o firmă deţinută de Bene a achiziţionat jumătate din Construdava (companie implicată la rândul ei în lucrări publice), iar în toamna lui 2013 a cumpărat una dintre cele mai valoroase clădiri din centrul oraşului, celebrul imobil monument istoric în care au funcţionat hotelurile New York şi Continental. Tranzacţiile au fost realizate printr-o companie controlată de Bene, Napocamin.

Bene este implicat în proiectul locuinţelor pentru militari al Ministerului Apărării Naţionale, construit în Gheorgheni de Taurus Development, unde omul de afaceri este acţionar. Napocamin are în lucru un proiect imobiliar propriu (cu funcţiuni mixte) în zona Tăietura Turcului. Construcţii Napoca a câştigat lucrări la o serie de obiective din bani publici, cum ar fi centrul regional de deşeuri sau noua pistă a aeroportului. Numele lui Bene a fost adesea asociat cu cel al fostului ministru de interne Ioan Rus, însă Bene, întrebat despre această relaţie, susţinea, anul trecut, că nu are afaceri comune cu acesta, fiind doar fost partener în achiziţia de camioane de la o companie reprezentată de Rus.

În 2013, SC Construcţii Napoca şi-a făcut o intrare spectaculoasă în Topul Constructorilor, realizat de consultanţii de la IBC Focus pe baza datelor din anul precedent, 2012. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, compania a avut în 2013 afaceri de 114 milioane de lei şi un profit de 14,1 milioane, cu cele mai mari creşteri dintre societăţile clujene din clasament. Compania înregistrase în anul precedent o cifră de afaceri de doar 14,6 milioane lei şi încheia anul 2011 cu pierderi de 8 milioane. Evoluţia din cifre s-a datorat unui “management adecvat”, susţinea Bene, după publicarea datelor. Între cele cinci companii clujene care au apărut în topul naţional al antreprenorilor în construcţii, Napoca ocupa locul al doilea, după Acomin.

În 2014, omul de afaceri Ioan Bene a fost arestat în dosarul de coruptie al fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, ulterior fiind trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată şi spălare de bani. La finalul anul trecut, instanța a adminis înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea ce arest la domiciliu, apoi în primăvara lui 2015, cu cea ce control judiciar. În iulie anul acesta, Bene a fost arestat pentru 29 de zile într-un nou dosar de corupție, unul instrumentat de procurorii din București, acuzațiile fiind de spălare de bani și evaziune fiscală, cu prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.