Închide

Când vor începe să fie emise noile cărți de identitate cu cip în țară, extinderea se face de la Cluj, după proiectul-pilot

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 06, 2025 0 189

sala polivalenta

Noile cărți electronice de identitate, așa-numitele ”buletine cu cip”, vor fi eliberate din 20 martie pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani, la început în judetul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, iar în următoarele cel mult două luni se vor emite și în București și în restul județelor, după cum arată calendarul prezentat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) publicat marți.

Ministerul arată că a finalizat toate măsurile tehnice pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate (CEI) și că din 1 martie erau operaționale la nivel național un număr de 674 de Servicii Publice Comunitare de Evidență a persoanelor (SPCEP).

„Întrucât producţia CEI se realizează exclusiv în municipiul Bucureşti, este necesară eşalonarea extinderii la nivel naţional, urmând ca iniţierea extinderii să se realizeze la nivelul Judeţului Cluj (în toate SPCEP operaţionalizate), având în vedere şi experienţa dobândită de funcţionari în cadrul Proiectului Pilot.

După realizarea tuturor optimizărilor necesare pentru asigurarea transportului de la nivelul municipiului Bucureşti, precum şi a testelor de volum în ceea ce priveşte procedura de verificare a calităţii, procedura de activare şi procedura de gestionare a eventualelor rebuturi, va fi iniţiată emiterea la nivelul municipiului Bucureşti.

După realizarea optimizărilor necesare la nivelul infrastructurilor implicate, va fi realizată extinderea la nivelul judeţelor, potrivit unei programări realizate de către Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în urma consultării cu autorităţile publice locale implicate în vederea determinării nivelului de pregătire pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice necesare pentru emiterea CEI la nivelul SPCEP implicate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului MAI (aici documentul).

Se estimează punerea în circulaţie a CEI pentru minorii 0-14 ani la aproximativ trei luni după iniţierea extinderii emiterii CEI la nivel naţional, respectiv în prima decadă a lunii iunie 2025.

Un număr de de 29.937 de cărți electronice de identitate au fost emise, în total, la nivelul județului Cluj, începând din data de 2 august 2021 și până în 31 decembrie 2024. Dintre acestea, 19.950 de acte au fost emise de Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. DJEP Cluj a reușit eliberarea, din 2 august 2022, dată la care a fost inclusă în acest proiect pilot, a aproape zece mii, mai exact 9.987 de cărți electronice de identitate.

În cursul anului trecut la nivelul județului Cluj au fost emise în total 12.968 de cărți electronice de identitate.

Pentru a se programa pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, clujenii se pot înscrie online, după care se deplasează personal la sediul DJEP Cluj din Cluj-Napoca de pe strada Aviator Bădescu 7-9, unde li se vor prelua datele biometrice și vor depune dovada achitării contravalorii actului de identitate, precum și celelalte documente prevăzute de lege. Cartea electronică de identitate aflată în uz are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe aceasta.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Cei care optează pentru acest format trebuie să știe că noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997 în mod treptat, până în august 2031. Cartea electronică de identitate este recunoscută în străinătate și facilitează accesul la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de administrație publică. Poate fi solicitată de către părinți sau tutori încă de la nașterea copilului. Astfel, documentul va înlocui și certificatul de naștere. Totodată, aceasta conține elemente suplimentare de siguranță.

Citește și:

De ce noile buletine cu cip au rămas tot la stadiul de proiect? Ce „dificultăți tehnice” invocă autoritățile

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu