Primăria Baciu a ajuns să cumpere o grădiniță de la dezvoltatorul imobiliar Vasile Salanță / În etapa în care i-a fost avizat proiectul imobiliar, în Comisia de urbanism a Consiliului Județean condusă de Tișe s-a convenit ca această grădiniță să fie donată
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 05, 2025 2 4710

Grădinița era deja autorizată și reprezenta o condiție pentru ca investitorul – Someșul Cald Producție (firmă deținută de dezvoltatorul imobiliar Vasile Salanță) – să primească avizul de la arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, pentru realizarea a 8 blocuri cu câte 4 etaje (230 de apartamente) pe un teren de peste 1,6 hectare, de pe strada Privighetorii f.n, din comuna Baciu, pe care îl avea în proprietate. Atunci, la nivelul Comisiei de urbanism a Consiliului Județean se promova o atitudine rezervată în fața marilor proiecte imobiliare de locuințe dorite de investitori în Baciu, avizarea proiectelor fiind condiționată de realizarea infrastructurii dar și a unei variante alternative pentru trafic, având în vedere aglomerația și problemele generate de blocurile care s-au dezvoltat pe deal în localitate. Mai precis, dezvoltatorului Vasile Salanță i s-a oferit derogare de la regulamentul local de urbanism. El a primit câte un etaj în plus (adică i s-a acceptat să edifice cam două blocuri în plus față de ce se putea în mod normal construi pe teren), cu condiția să edifice respectiva „dotare publică”, adică grădinița. De altfel, arhitectul-șef Claudiu Salanță amintea la ședința respectivă că recepția proiectului imobiliar era condiționată de realizarea grădiniței publice cu o capacitate de 75 de copii.
Grădinița al cărei șantier era început în septembrie 2020, a fost finalizată în 2022/Numai că nu a mai fost donată cu adevărat administrației locale. În martie 2020, investitorul a încheiat cu autoritățile locale un contract de comodat prin care le-a cedat, pe o perioadă de 8 ani, folosința gratuită asupra clădirii (parter și etaj) a unei parcele de 1400 de metri pătrați pe care s-au realizat și două locuri de parcare. Și aici a început să funcționeze grădinița cu nr.3 din Baciu. Numai că, în noiembrie 2023, același investitor a înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca o acțiune împotriva Primăriei din Baciu prin care cerea a anularea contractului de cedare a folosinței asupra grădiniței, terenului și a parcărilor, aducerea părților în situația inițială încheierii respectivului contract de comodat dar și ca autoritățile locale să plătească daune de 75.000 de euro (5000 de euro/lună). Procesul se judecă de atunci, fără vreo soluție definitivă.
Proiectul a fost contestat de societatea civilă din Cluj care a organizat proteste și a cerut Instiruției Prefectului să intervină pentru stoparea proiectului. Prefectul de la vremea respectivă, în prezent subprefect, Tasnadi Istvan, a evitat să intervină în acest caz, invocând tot felul de sincope birocratice.
Despre proiectul de la liziera pădurii Hoia, dezvoltatorii transmiteau prin avocatul Loredana Pop (consilier local PNL) că e cel mai verde proiect imobiliar din Cluj având în vedere că 45% din suprafața autorizată pentru construire va fi dedicată, amenajată şi menţinută ca spațiu verde.
Ca indicatori de urbanism, proiectul din zona pădurii Hoia, propunea un Procent de Ocupare a Terenului de 30% și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,2.
(proiectul Someșul Cald producție din vecinătatea pădurii Hoia, autorizat, peste Someș, pe deal, „în oglindă” față de ansamblul de blocuri cu 8 și 12 etaje din comuna Florești, în proximitatea reprezentanției BMW și a drumului european)
Someșul Cald Producție a raportat în 2023 o cifră de afaceri netă de 69.804.073 de milioane lei și un profit net de 3.2610.803 lei, realizat cu un număr mediu de 16 salariați.
2 comentarii
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Zborurile din Cluj-Napoca spre Istanbul vor fi mai frecvente, anunță compania aeriană care le operează
mart. 18, 2025 0
-
Emil Boc îl pune la punct pe dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob care a spus că metroul se face degeaba la Cluj: „Pe logica lui Bob, nici Primăria nu trebuia să îi aprobe ultima clădire de apartamente”
mart. 18, 2025 2
nu exista cadru legal prin care un dezvoltator sa fie obligat sa doneze (gratuit) primariei o gradinita ridicata pe banii lui.
Intreaba-l pe Boc cum condiționează autorizațiile cu replica” ce câștigă orașul de pe banii dezvoltatorului daca ii dăm autorizația?”…și cere școală sau grădinița și banii din buget pentru ele le face scăpate in suprapreturi de parcuri…