Închide

Nu le-a ieșit pasiența cu blocuri, acum vor să tripleze numărul de case/Proiectul controversat al lui „Moș Pic” din Baciu, respins din nou la comisia de urbanism a Consiliului Județean

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 31, 2023 0 10407

Proiectul imobiliar al societății Someșul Cald Producție, din portofoliul omul de afaceri Vasile Salanță, cunoscut ca „Moș Pic”, dorit pe un teren de peste 3,4 hectare dn localitatea Popești, comuna Baciu, a revenit, din nou, în comisia de urbanism a Consiliului Județean, după ce în octombrie 2022 a fost declarat oportun în noua formulă. Adică o dezvoltare care include doar case și nu bloculețe, așa cum se dorea inițial, în iulie anul trecut.

Deși președintele Alin Tișe a fost gata-gata să susțină avizarea proiectului, nici de această dată comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj nu a avizat proiectul. Proiectanții de la Progis Consulting propun aproape triplarea densității în cazul ansamblului, față de situația permisă de regulamentul local, sub pretextul că realizează un parc compact de 3400 de metri pătrați (amenajarea sa ca zonă compactă fusese cerută la ultima ședință la care a fost discutat proiectul).

 

Potrivit propunerii proiectanților, pe terenul din Popești unde a funcționat o exploatație minieră (parțial zonă industrială, parțial extravilan) se intenționează construirea de locuințe unifamiliale și cuplate. Propunerea este ca terenul de 3,4 hectare să fie parcelalt în 42 se parcele, astfel: 3  pentru construcții mixte (unde vor rezulta 22 unități locative), 6 pentru locuințe individuale și 34 pentru locuințe cuplate (68 de unități locative).

În cadrul ședinței comisiei de urbanism din 31 august, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că, deși regulamentul local din Baciu cere ca suprafața minimă a parcelei în cazul locuințelor individuale este de 600 de metri pătrați iar în cazul celor cuplate de 1200 de metri pătrați, proiectanții de la Progis Consulting vin prin documentație cu parcele aproape de trei ori mai mici. În acest fel, a arătat arhitectul, se propune o densificare de două ori a terenului, dacă nu chiar aproape de trei ori. „Veniți cu parcele de 240 de metri pătrați în cazul locuințelor individuale și cu parcele de 500 de metri pătrați pentru cele cuplate. Dublați densitatea permisă pentru dezvoltare, ca să nu zic că, de fapt, o triplația”, a atras atenția Claudiu Salanță.

Arhitectul Vicențiu Lășcuș, de la Progis Consilting, a arătat că, de fapt, acest aspect este un bonus pentru investitor deoarece crează un parc foarte mare pentru  viitorii locuitori, zonă pe care niciun investitor nu a mai creat-o în Baciu.

Cu toate acestea, specialiștii din comisie au arătat că, de fapt, zonele verzi calculate în proiect  nu pot fi toate folosite real, dar și că, argumentele beneficiarului nu stau în picioare întrucât prin propunere nu fac altceva decât să propună un cartier foarte-foarte înghesuit. Mai mult, arhitecta Alice Oprică a recomandat proiectanților să regleze partea care ține de drumuri, în așa fel încât acestea să fie conectate cu cele existente dar și să recalibreze funcțiunile din ansamblu, chiar să vină cu una de învățământ.

Inițial, Alin Tișe dorea să dea undă verde proiectului, însă, odată formulate obiecțiile, a propus recalibrarea ducumentației.

Proiectul a primti aviz nefavorabil, urmând ca proiectanții să revină cu o nouă propunere.

Proiectul imobiliar din Popești are ca beneficiar, pe lângă Someșul Cald Producție, pe societatea CFM PRO CONSTRUCT din comuna Agireșu (firma este deținută de Flaviu Mihai Cioază, implicat și în societățile CFM Sorturi și CFM Aga Construct).

Proiectul imobiliar din Popești a fost recalibrat rapid în 2022

Proiectul imobiliar al Someșul Cald Producție a fost modificat rapid de proiectanții de la Progis Consulting după ce în luna iulie 2022 specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean l-au respins pe motiv că se doreau blocuri, într-un sat neatins de astfel de construcții și o alternativă liniștită de locuire, aglomerației din oraș. La ședința din 27 octombrie 2022, proiectanții au revenit cu o propunere pentru amenajarea de locuințe unifamiliale și locuințe cuplate pe terenul de 3,4 hectare din Popești pentru care societatea Someșul Cald Producție a inițiat un proiect pentru schimbarea de destinației din zonă industrială, în una rezidențială. Potrivit noii propuneri, pe teren urmează să fi edificate doar două bloculețe, pentru partea de servicii publice, două imobile mixte cu Subsol, Demisol, Parter și două Etaje care vor avea locuire, potrivit proiectanților, doar la ultimul nivel. Proiectul a fost găsit ca oportun. Arhitectul Vicențiu Lăscuș  prezenta atunci noua viziune pentru proiectul imobiliar din Popești al Someșul Cald Producție (societatea din portofoliul omului de afaceri Vasile Salanță cu proiecte imobiliare consistente în Florești dar și în Cluj-Napoca), arătând, în ședința din 27 octombrie 2022 a comisie de urbanism a CJ Cluj, că, având în vedere că nu s-au acceptat locuințe colective, așa cum s-a dorit inițial s-a mers pe varianta locuințelor unifamiliale și cuplate. „Am propus locuințe individuale, marcate cu galben deschis pe planșe și locuințe cuplate, marcate cu galben închis. 70% din suprafața terenului sunt parcelele pentru construirea locuințelor iar spațiile verzi reprezintă 14 %, adică avem circa 4800 ca zonă verde și loc de joacă”, spunea  proiectantul. Acesta a mai arătat că prin proiect se mai propune și o zonă de servicii reprezentată de două clădiri cu subsol, demisol, parter și două etaje (marcate cu roșu pe planșe), cădiri cu amprentă de 200 de mp unde se doresc la parter funcțiuni de alimentație public (magazine Profi sau Careffour), la etajul I posibil birouri iar la etajul II, locuire. „Celelalte construcții de pe teren, locuințe unifamiliale și cuplate, vor avea subsol, demisol, parter și etaj, în funcție de configurația terenului care este în pantă. Inițial se doreau construcții colective cu 6-12 apartamente”,  completa Vicențiu Lăscuș.

Specialiștii din comisie au avut o serie de obiecții cu privire la propunere și au cerut proiectanților o serie de modificări – un spați verde compact, recalibrarea rețelei de drumuri etc.

DETALII AICI –

„Moșul Pic” și-a recalibrat pretențiile imobiliare. Societatea sa, Someșul Cald Producție, va construi case într-un sat de lângă Cluj, neatins de blocuri

Someșul Cald Producție nu este la prima declarație publică potrivit căreia oferă zone verzi mari și generoase pentru viitorii locuitori în dezvoltările imobilire pe care le face în Cluj.

În zona denumită ”Dealul de Jos, la Hăitaș” din Florești, pe deal, în prelungirea dezvolării Donath Park și lângă Pădurea Hoia, Someșul Cald Producție a pornit un proiect imobiliar pe 2,8 hectare de teren cu 8 blocuri cu 691 de apartamente, deservite de 707 locuri de parcare. Proiectul a fost contestat de societatea civilă din Cluj care a organizat proteste și a cerut Instituției Prefectului să intervină pentru stoparea proiectului. Prefectul de la vremea respectivă, în prezent subprefect, Tasnadi Istvan, a evitat să intervină în acest caz, invocând tot felul de sincope birocratice. Despre proiectul de la liziera pădurii Hoia, dezvoltatorii transmiteau prin avocatul Loredana Pop (consilier local PNL) că e cel mai verde proiect imobiliar din Cluj având în vedere că 45% din suprafața autorizată pentru construire va fi dedicată, amenajată şi menţinută ca spațiu verde. Ca indici de urbanism, proiectul din zona pădurii Hoia, propunea un Procent de Ocupare a Terenului de 30% și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,2.

(proiectul Someșul Cald producție din vecinătatea pădurii Hoia, autorizat, peste Someș, pe deal,  „în oglindă” față de ansamblul de blocuri cu 8 și 12 etaje din comuna Florești, în proximitatea reprezentanței BMW și a drumului european)

Detalii aici: Proiect controversat de locuințe colective într-o localitate de lângă Cluj. Firma lui Vasile Salanță, poreclit „Moș Pic” vrea să construiască blocuri în satul Popești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.