„Moșul Pic” și-a recalibrat pretențiile imobiliare. Societatea sa, Someșul Cald Producție, va construi case într-un sat de lângă Cluj, neatins de blocuri
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 27, 2022 0 1374
Proiectul imobiliar dorit de societatea Someșul Cald Producție din portofoliul omul de afaceri Vasile Salanță, cunoscut ca „Moș Pic”, în localitatea Popești, comuna Baciu, aproape de Cluj-Napoca, a fost modificat rapid de proiectanții de la Progis Consultulting după ce în luna iulie specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean l-au respins deoarece propunea blocuri, într-un sat neatins de astfel de construcții și o alternativă liniștită de locuire, aglomerației din oraș. La ședința din 27 octombrie, proiectanții au revenit cu o propunere pentru amenajarea de locuințe unifamiliale și locuințe cuplate pe terenul de 3,4 hectare din Popești pentru care societatea Someșul Cald Producție a inițiat un proiect pentru schimbarea de destinației din zonă industrială, în una rezidențială. Pe teren vor fi edificate doar două bloculețe, pentru partea de servicii publice, două imobile mixte cu Subsol, Demisol, Parter și două Etaje care vor avea locuire, potrivit proiectanților, doar la ultimul nivel. Proiectul a fost acceptat de comisie.
Arhitectul Vicențiu Lăscuș a prezentat noua viziune pentru proiectul imobiliar din Popești al Someșul Cald Producție (societatea din portofoliul omului de afaceri Vasile Salanță cu proiecte imobiliare consistente în Florești dar și în Cluj-Napoca), arătând, în ședința din 27 octombrie a comisie de urbanism a CJ Cluj, că, având în vedere că nu s-au acceptat locuințe colective, așa cum s-a dorit inițial s-a mers pe varianta locuințelor unifamiliale și cuplate. „Am propus locuințe individuale, marcate cu galben deschis pe planșe și locuințe cuplate, marcate cu galben închis. 70% din suprafața terenului sunt parcelele pentru construirea locuințelor iar spațiile verzi reprezintă 14 %, adică avem circa 4800 ca zonă verde și loc de joacă”, a spus proiectantul. Acesta a mai arătat că prin proiect se mai propune și o zonă de servicii reprezentată de două clădiri cu subsol, demisol, parter și două etaje (marcate cu roșu pe planșe), cădiri cu amprentă de 200 de mp unde se doresc la parter funcțiuni de alimentație public (magazine Profi sau Careffour), la etajul I posibil birouri iar la etajul II, locuire. „Celelalte construcții de pe teren, locuințe unifamiliale și cuplate, vor avea subsol, demisol, parter și etaj, în funcție de configurația terenului care este în pantă. Inițial se doreau construcții colective cu 6-12 apartamente”, a mai completat Vicențiu Lăscuș.
Față în față cu proiectul, au intervenit din comisie arhitectul Radu Spânu care a sugerat reconfigurarea drumului înfundat. Arhitectul Claudiu Salanță a marcat pe planșe o posibilă modificare, în așa fel încât casele cuplate de la limita sudică a PUZ-ului să fie mutate într-o altă zonă. Mai mult, arhitectul Laszlo Tulogdy a sugerat ca zonele verzi din proiect să nu fie fragmentate ci să fie configurate într-o singură entitate, chiar în mijlocul ansamblului.
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a închis repede subiectul și l-a informat pe Laszlo Tulogdy că deja, prin reconfigurarea sugerată de Radu Spânu se obține o astfel de zonă verde mai mare la marginea ansamblului care în opinia sa este de ajuns.
Proiectul a fost supus la vot și acceptat de membrii comisiei, urmând să primească avizul arhitectului șef al județului.
În noua formă a proiectului, se dorește parcelarea în 80 de parcele și construirea a 60 de locuințe cuplate și 16 locuințe individuale, plus două clădiri pentru zona de servicii publice pentru viitorii locuitori care vor avea locuire doar la unul dintre etaje.
Someșul Cald Producție ceruse la ședința comisiei de urbanism din 7 iulie avizul arhitectului șef al județului Cluj pentru schimbarea destinației unei zone industriale de peste 3,4 hectare din satul Popești, comuna Baciu, într-o zonă rezidențială și mixtă pentru a edifica un ansamblu de 26 de bloculețe, deservite de o zonă comercială. Toți membrii comisiei s-au opus investiției, având în vedere că satul Popești este o zonă unde oamenii „fug” de aglomerația din metropola Cluj-Napoca pentru a avea liniște și a locui la casă și nu o zonă potrivită pentru construcția de blocuri. Comisia recomandase în iulie construirea de locuințe unifamiliale, însă proiectanții au arătat atunci că beneficiarul dorește să își valorifice terenul cât mai bine, nerentându-i-se să construiască case iar ulterior a cerut proiectanților să facă funcțiuni industriale, așa cum este deja terenul încadrat în PUD-ul localității.
Aceasta în condițiile în care deja societatea are investiții controversate în comuna Florești, unde a primit autorizații pentru construirea de blocuri la liziera pădurii Hoia.
În zona denumită ”Dealul de Jos, la Hăitaș” din Florești, pe deal, în prelungirea dezvolării Donath Park și lângă Pădurea Hoia, Someșul Cald Producție a pornit un proiect imobiliar pe 2,8 hectare de teren cu 8 blocuri cu 691 de apartamente, deservite de 707 locuri de parcare. Proiectul a fost contestat de societatea civilă din Cluj care a organizat proteste și a cerut Instituției Prefectului să intervină pentru stoparea proiectului. Prefectul de la vremea respectivă, în prezent subprefect, Tasnadi Istvan, a evitat să intervină în acest caz, invocând tot felul de sincope birocratice. Despre proiectul de la liziera pădurii Hoia, dezvoltatorii transmiteau prin avocatul Loredana Pop (consilier local PNL) că e cel mai verde proiect imobiliar din Cluj având în vedere că 45% din suprafața autorizată pentru construire va fi dedicată, amenajată şi menţinută ca spațiu verde. Ca indici de urbanism, proiectul din zona pădurii Hoia, propunea un Procent de Ocupare a Terenului de 30% și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,2.
(proiectul Someșul Cald producție din vecinătatea pădurii Hoia, autorizat, peste Someș, pe deal, „în oglindă” față de ansamblul de blocuri cu 8 și 12 etaje din comuna Florești, în proximitatea reprezentanței BMW și a drumului european)