Închide

Când va fi gata locul din Cluj de unde poți să-ți faci selfie cu orașul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 22, 2017 0 1320

Peste 2,2 milioane de euro sunt necesari pentru reabilitarea Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca, obiectiv care stă închis cu lacăt de ani de zile și pe care Primăria s-a decis să-l integreze în oraș printr-un concurs de soluții adjudecat Biroului de Arhitectură mult premiat pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Ca Turnul să primească o nouă față sunt necesari doi ani pentru realizarea efectivă a lucrărilor de revitalizare. Până atunici, Primăria mai urmează să organzeze și să finalizeze licitația pentru execuția lucrărilor, după ce va primi și proiectul de execuție, potrivit contractului, toamna aceasta.

Administrația locală a bifat săptămâna aceasta o altă etapă importantă pentru reintegrarea Turnului Pompierilor de pe strada Tipografiei în viața orașului. După ce anul acesta Primăria a făcut concurs de soluții și a adjudecat în urma lui contractul de proiectare pentru reabilitarea sa Biroului de Arhitectură Vlad Rusu, consilierii locali au aprobat la ședința ordinară din luna iulie indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea obiectivului.

Investiția a fost evaluată de proiectanți la peste 10,2  milioane lei fără TVA, din care construcțiile și montajul presupun peste 7,4 milioane lei, fără TVA. Construcțiile implică restaurarea segmentelor patrimoniale ale imobilului în conformitate cu normele pentru monumente istorice, realizarea unui ascensor, a scării, a celor două niveluri panoramice, plus a spațiilor de expunere permanente și temporare.

Ca termen de realizarea lucrărilor de reabilitare s-a prevăzut o perioadă de doi ani de zile. Acesta curge din momentul în care Primăria are semnat contractul pentru execuția acestor lucrări. Ca să ajungă acolo, municipalitatea trebuie să lanseze și să finalizeze o licitație cu acest scop. Ca să lanseze licitația trebuie mai întâi să primească proiectul pentru execuție. Contractul de proiectare cu Biroului de Arhitectură Vlad Rusu are ca termen în acest sens om perioadă de 6 luni care curg din martie anul aceasta, ceea ce înseamnă că în toamna lui 2017 ar trebui să primească proiectul, după care poate lansa licitația de execuție. 

După cum au spus reprezentanții Primăriei, un termen optimist ar fi 2020 pentru inaugurarea Turnului Pompierilor cu primul selfie cu Clujul. Trebuie amintit că revitalizarea obiectivului implică eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului, instalarea unui lift care face mult mai accesibil punctul de belvedere din vârf, iar sus la ultimul nivel se va instala “oglinda”, care îi va reflecta pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă. Adicăse va crea un loc de unde poți să-ți faci selfie cu orașul Cluj.

De asemenea, intervențiile la Turn implică și pietonalizarea străzii Tipografiei. Modernizarea străzii a fost estimată la peste 1,1 milioane lei. Pentru execuția lucrărilor termenul a fost estimat la 9 luni de zile. Consilierii locali au aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea lucrărilor de modernizare.

sursa: primăriaclujnapoca.ro

VEZI ȘI:

 

FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă gigantică în acoperiș, să vezi din stradă

Primul concurs după aproape 7 ani de la cel pentru Casa Muzicii. Cum au răspuns arhitecții la provocare

S-a lansat concursul pentru Turnul Pompierilor. Care sunt cerinţele, care sunt termenele şi cine sunt “judecătorii”

S-a ales propunerea câștigătoare pentru porțile orașului. Cum ar putea saluta Cluj-Napoca

FOTO/VIDEO Cum poate fi scrisă povestea Clujului eclectic din Turnul Pompierilor

Povești cu pești? Nicio soluție până acum pentru Turnul Pompierilor, sub lacăt de zeci de ani. Placa pe care Primăria o pune de 4 aniPas înainte – pe hârtie – pentru ruina Turnului Pompierilor

Un interviu despre proiectul câştigător şi paşii următori, dar şi despre necesitatea concursurilor, despre Oraş şi oamenii săi:

Arhitectul premiat de arhitecți, despre oraș și oameni: “Ne plimbăm prin lume, vedem, observăm, ne place şi când ne întoarcem aici uităm totul şi ne întoarcem la aceleaşi vechi obiceiuri”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare