Închide

Când a ajuns primul tren la Cluj și cum arăta gara

Uncategorized by Luminiţa Silea - oct. 21, 2014 0 329

O monografie a gării din Cluj a fost postată pe site-ul proiectului Scena Urbană, după ce la începutul lunii octombrie Ordinul Arhitecților din Transilvania a reactivat poarta de intra a orașului printr-o serie de concerte, expoziții și instalații.

 

Gara din Cluj este veche de 144 de ani iar clădirea în care funcționează este clasificată ca monument istoric. În monografie se prezintă principale evenimente din viața acestei porți de intrare în oraș: când a ajuns primul tren, cum a arătat clădirea în decursul anilor și cum arăta contele proprietar al primei linii ferate care a conecat Clujul de Oradea și Ungaria.

 

Gara e „ruptă” de orașul pentru care e de fapt una dintre porțile de intrare, deși în mari orașe europene zona este una dintre cele mai interesante inclusiv din punct de vedere comercial. Lipsește o legătură cu autogara, dar și cu zona din spatele Pieței Gării, acum teren de dezvoltare imobiliară, dar încă separată de oraș, au fost câteva dintre primele concluzii ale analizelor, explica explica arhitecta Daniela Maier, coordonator al evenimentului Scena Urbană.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare