Închide

Din sufrageria urbană: Cum a refuzat primăria un proiect gratis, anti blocurile gri sau foarte colorate

AdministrațieTop NewsUncategorized by Luminiţa Silea - oct. 21, 2014 0 1953

Propunerea de transformare a blocurilor comuniste în grădini verticale, inclusiv pe acoperiș, prin termoizolarea acestora cu lână de oaie sau cânepă făcută de biroul Raum primăriei clujene a fost fost refuzată prin ignorare. Arhitectul Horațiu Răcășan spune că oferta a implicat un proiect pilot gratis care se putea implementa în oraș pe bani privați

 Primăria nu este un partener viabil. Nu îi interesează nimic ce nu vine dintr-o anumită zonă și mă refer la cea politică sau nu le aduce ceva”, a explicat Răcășan. La începutul anului, prin intermediul biroului său de proiectare acesta a propus primăriei o inovație în materie de reabilitare a blocurilor de locuințe: transformarea acestora în grădini verticale, fațade vegetale având izolator termic și acustic și potențialul a înverzi orașul, inclusiv grădini de legume pe acoperișuri.

Am propus primăriei să facem un proiect pilot, să înverzim după soluția propusă un bloc din oraș și aceasta, gratuit, din bani privați. N-am primit nici un răspuns. Acum nici nu mai știu dacă proiectul mai este gratis. Nu se merită. Mai bine mă duc să lucrez în afară sau mă mut la țară decât să aștept ca primăria clujeană să se trezească. Sunt tâmpiți dacă înainte se gândesc că Răcășan vrea să facă profit din proiectul asta”, spune arhitectul.

Prin propunerea RAUM s-ar încuraja activităţle economice ecologice bazate pe creşterea oilor sau cultivarea cânepei și în plus s-ar renunţa la polistiren, un material nociv prin efectele sale în timp, poluant prin procesul său de fabricaţie, având ca materie primă hidrocarburile. Un alt argument vizează timpul redus de execuţie, dar şi costurile sensibil mai mici.

„Dușmanul” iederei, „dușmanul” blocurilor verzi

Pentru arhitectul-șef al municipiului am tot respectul. Acesta și-a spus părerea și la primăria și în fața studenților despre vegetația. Adică să pui vegetație, iederă pe o casă înseamnă să maschezi o lucrare proastă. Oricum blocurile comuniste sunt sinistre cap-coadă”, a adăugat arhitectul.

20141020_140532

Din suprageria urbană, în mapa Capitalei Culturale Europene

Planșele de înverzire a blocurilor gri au ajuns în sufrageria urbană din paleți a colegului spu arhitetcul Dan Clinci, unde luni s-a vorbit despre colectarea selectivă, orașe sănătoase și orașe verzi. Răcășan a spus că el crede în proiectele verzi, iclusiv în cel de înverzire a blocurilor gri. Aceasta la pachet cu demolarea grajelor și amenajarea unor spații de joacă „cu verde” pentru copii. Un astfel de proiect nu va face decât să crească calitatea vieții în cartierele clujene și în plus ar fi și o premieră pentru Cluj.

În camera de zi urbană, proiectul lui Răcășan este protejat. Două castene împiedică vântul să îl ia. Este același proiect pe care arhitetctul l-a prezentat și primăriei, în cadrul dezbaterii publice a bugetului din acest an.

Lâna de oaie costă doi lei kilogramul și e material de construcție din 2003 în UE

În livingul din Piața Unirii arhitectul clujean a vorbit din nou despre proiectul său pe care l-a depus și la Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturală Europeană. Pe fundal de freză care taie piatra fântânii din centru, afaltă în reparații, sirene de ambulanțe și vânt de toamnă. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare