Blocurile comuniste, prin „lentilă” de artă: expoziție la Centrul de Interes
Cultură by Actual de Cluj - oct. 24, 2020 1 537
Propunere pentru cei interesați de arta contemporană: la Centrul de Interes s-a deschis o expoziție cu lucrări de fotografie argentică, ce abstractizează construcțiile din epoca socialistă. Expoziția Metablocks, cu lucrări de fotografie alb negru, developate manual, colate, ale artistului Vlad Dinu, este deschisă de vineri la Camera Project Space. Expoziția face parte din proiectul Camera Open Call, în cadrul căruia tineri artiști români care studiază la universități de artă din România au aplicat cu un proiect.
Camera Project Space este un proiect coordonat de artista Irina Dumitrașcu Măgurean și este o extensie a spațiului Camera, una dintre galeriile active în Centrul de Interes. Este un spațiu de proiecte deschis în 2019 și dedicat artiștilor tineri români care folosesc fotografia ca mediu principal de exprimare. Camera Project Space este dedicat artei internaționale, iar spațiul de proiecte s-a născut din necesitatea de a aduce în lumină arta emergentă românească, spune inițiatoarea sa.
Anul trecut, Camera a lansat un Open Call dedicat tinerilor artiști înscriși la universitățiile de artă din România, în urma căruia trei finaliști beneficiază de câte o expoziție personală la Camera Project Space. Cei trei artiști selectați sunt Teodor Ștefan (București), Vlad Dinu (București) și Gavril Pop (Timișoara). Prima expoziție, Transient semnată de Teodor Ște-fan a avut loc în perioada septembrie/octombrie 2020.
A doua expoziție în cadrul Camera Open Call este proiectul Metablocks al artistului Vlad Dinu. Expoziția a fost deschisă vineri, 23 octombrie, cu un program de vizitare de la ora 16 la 19 și va rămâne deschisă până în 27 noiembrie 2020.
Proiectul Metablocks transpune geometria regulată, bine definită a construcților socialiste într-un haos de forme și linii, creând o structură neregulată, străină de forma inițială a “blocului comunist”, explică organizatorii. „Apariția unor linii frânte și linii curbe scoate la suprafață complexitatea estetică care se află în spatele „blocului comunist”. Construcțiile noi care nu mai seamănă cu cele originale au acum forme abstractizate, acele blocuri sunt acum fragmente neregulate, aidoma unor bucăți de pietre sfărâmate”, transmit organizatorii expoziției. Vlad Dinu este un artist vizual, video artist și fotograf român care trăiește la București. Vlad folosește concepte precum sufletul și metamorfoza corpului uman, cercetează și observă natura, mediul urban și arhitectura, printr-un mod abstract de a vedea detaliile nevăzute ale diferitelor nivele de percepție. El are un master în arte vizuale la UNArte – Universitatea Națională de Arte din București în cadrul departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, iar studiile de licență le-a urmat la departamentul Fotografie – Video, Procesarea Computerizată a Imaginii din cadrul aceleiași universități.
Mai multe informații despre proiectele Camera Project Space puteți găsi pagina oficială de Facebook Camera si pe Instagram-ul Camera.
Spațiul găzduiește din 2017, o dată cu deschiderea Centrului de Interes, expoziții ale artiștilor contemporani care folosesc fotografia la baza creației lor artistice, este vorba atât de fotografia directă, cât și cea experimentală. Printre artiștii care au expus se numără Jurriaan Löwensteyn, fiul artistului Ulay, Karel Verhoven, Dries Segers, Franziska Holstein, Ben Alper.
Foto: Metablocks, Vlad Dinu
Este bine sa nu uitam prin ce au trecut parintii nostri!