Închide

Blocul de pe Calea Baciului s-a micit după ce comisia de urbanism a penalizat lăcomia proiectanților

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 22, 2020 0 2571

Imobilul de locuințe de pe Calea Baciului 67-70 catalogat în luna mai (în lipsa primarului) drept o lăcomie de către comisia de urbanism, a fost acceptat după ce proiectantul,  Salha Riyadh de la Maiatec, a revenit cu o soluție prin care a diminuat numărul de apartamente. Proiectul fusese contestat de arhitectul Adrian Iancu care s-a legat și de proiectant că e arab și că nu ar înțelege ce i s-a transmis din comisia operativă privind reconfigurarea proiectului. Noua soluție cu 69 de apartamente a fost pe placul Comisie și a primit avizul.

„Lucrarea a revenit și începe să respecte ceea ce i-am cerut”, a sintetizat arhitectul șef Daniel Pop proiectul imobilului mixt de pe Calea Baciului. Pe o parcelă de peste 2500 de mp de teren (ocupat în prezent de locuințe unifamiliale propuse spre demolare) se intenționează amenajarea unui imobil mixt cu 2 niveluri de subsol, parter, cinci etaje și unul retras. Un total de 69 de apartamente.

Proiectul Maiatec pentru beneficiarii Nelu și Ancuța Fit a fost ultimul de pe ordinea de zi a ședinței din 19 iunie.

Primarul Emil Boc s-a arătat nemulțumit de prezentarea făcută de arhitectul șef remarcând că, de fapt, proiectul nu s-a achitat de solicitări din felul în care i se prezintă lucrurile. „Respectă sau nu respectă ce s-a cerut, clar, concret dacă au făcut, eu așa aștept să discutăm aici la comisie!”, a spus primarul.

Șefa de la Strategii Urbane, Andreea Mureșan, a intervenit și a precizat că s-a spus despre proiectant că a încercat deoarece comisia nu i-a zis cum să facă,ci doar să recalibreze proiectul.

„Acum face mai puține de apartamente. Înainte era un volum masiv, pătrat, nu aveau lumină apartamentele. Io zic că acum e în regulă proiectul”, a mai prins curaj arhitectul șef.

„Nu pot crede că e în regulă, că se respectă toate. Oare Calea Baciului cât mai rezistă?”, a intervenit din nou primarul cuprins de febra traficului de la un punct anterior de pe ordinea de zi a ședinței de urbanism (Imobilul mixt cu locuințe de pe strada Brâncuși al beneficiarului Digger Construct).

„Are gabarit de 4 benzi, problema este la capete”, i-a răspuns Pop. Însă primarul l-a trimis acolo, în 15 octombrie, la 7 dimineața, să vadă că situația este, de fapt, mai gravă.

„Suntem în limite, problema este cât mai rezistă”, a plusat arhitectul șef spre a se înscrie în grațiile primarului.

Boc a folosit prilejul pentru a enunța cât au avansat proiectele de trafic ale orașului din zona Tăietura Turcului – Calea Baciului – 25 milioane de euro din bugetul orașului salvați pentru că pasajul de la Tăietura Turcului a fost inclus în proiectul CFR de modernizare a căii ferate și urmează să intre în licitație, autostrada care să funcționeze ca centură de ocolire a comunei Baciu, după ce se va realiza și centura metropolitană.

Arhitectul Mihai Racu din comisie a intervenit să se intereseze asupra indicatorilor urbanistici și servituții de utilitate publică, ca să găsească totuși ceva minus pentru proiect, mai ales că la ședința precedentă mentorul său, arhitectul Adrian Iancu l-a criticat pe proiectant că nu vorbește bine românește și de aceea nu înțelege ce i se spune în comisie și vine cu proiecte masive. Racu a mai insistat și cu mutarea bicicletelor de la subsol.

Arhitectul Salha Riyadh de la Maiatec a arătat că beneficiarul a dezmembrat o servitute de utilitate publică și dorește să o doneze orașului și că oricum nu a folosit bonusul la indici dictat de prevederile regulamentului și că a prezentat pe planșe o situație în acest sens.Viceprimarul Dan Tarcea l-a feliciat pe proiectant pentru că și-a convins beneficiarul să cedeze terenul Primăriei.

Pop l-a pus la punct pe Racu și i-a spus că ar trebui să mai citească proiectele, i-a mai arătat că la noi, iarna, bicicletele trebuie ținute la interior. Până la urmă, Pop a mai îndulcit situația și a recomandat proiectantului să țină cont de una dintre observațiile lui Racu și să pună parcările de biciclete la primul dintre subsoluri.

În final, proiectul imobilului de locuințe cu 2 subsoluri, parter, 5 etaje și unul retras de pe pe Calea Baciului a fost avizat.

În noua formă, s-a renunțat la 12 apartamente garsoniere (față de prima propunere cu 81 de apartamente) și s-a reconfigurat imobilul cu 69 de apratamente.

Proiectul Maiatec de pe Calea Baciului nr. 67-70 a fost întors din drum la ședința din 22 mai. Clădirea propusă atunci cu 81 de apartamente pe o parcelă de 2500 de mp a fost catalogată ca ceva „mult prea mult” de arhitecții din comisia de urbanism a Primăriei. Imobilul cu două niveluri subsol, parter, 5 etaje și unul retras propus de proiectanți a fost catalogat de arhitecții din comisie ca prea lacom. Ei au arătat că nu creează spații corecte și conforme pentru locuire. Proiectanții au motivat atunci că apartamente așa cum au propus și ei, de 40 de mp pentru 1-2 persoane există propuse și autorizate deja într-un imobil similar, aflat în construcție pe parcela vecină, la nr. 62-67, de la care s-au și inspirat.

Arhitectul Adrian Iancu arăta atunci că a făcut mai multe recomandări după ce a văzut proiectul în ședința comisiei operative și că el apare în aceeași formă. „Clădirea proiectată nu creează spații corecte și conforme pentru locuire. Este mult prea lată. La locuire, locuințele nu respectă bunul-simț, nemaivorbind de lege. Imobilul trebuie reconfigurat, poate să îl rupeți în două corpuri”, a recomandat Iancu.

Iancu a insinuat că arhitectul, fiind arab, nu înțelege românește și nu a dorit să reconfigureze proiectul, deși i s-a spus acest lucru. „Am făcut observații clare. Nu au fost remediate. Nu e bine. E probabil o problemă cu înțelesul”, completa Iancu în 22  mai.

Vezi și: Au penalizat lăcomia arhitecților de a proiecta cât mai multe apartamente pentru beneficiari, fie ele și neconforme pentru locuire

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.