Închide

EXCLUSIV: A primit într-un singur an 14 apartamente în Cluj-Napoca de la fiul său, un modest angajat al Aeroportului. Cine este consilierul județean care n-are loc de muncă dar care stă pe un imperiu imobiliar

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 22, 2020 1 12365

PSD-istul Laurențiu Oprea este parte din forul administrativ al Consiliului Județean încă din 2013, fără ca până în prezent să se fi remarcat prin vreo ințiativă proprie, sau măcar prin vreo intervenție în ședințele forului deliberativ. Tăcut, fără să atragă atenția, stă la ședințe ca piatra, nu participă cu idei, cu propuneri, n-are reacții sau păreri.

În fiecare an, Laurențiu Oprea și-a depus conștiincios declarația de avere din care reiese că nu a avut niciun loc de muncă, că nu a deținut proprietăți și nici venituri semnificative, cu excepția indemnizației de consilier județean.

La capitolul interese, precizează că este asociat într-o firmă de „dezvoltare și promovare imobiliară”, SC Reider Plus SRL, înființată în 2009 dar cu activitate suspendată din 2013.  În tot acest interval, consilierul sărac n-a declarat dividende sau venituri suplimentare, nici salariu, ci doar indemnizația modestă de consilier, în valoare de aproximativ 900 lei/lună.

O schimbare suspectă și majoră se petrece în 2019. Laurențiu Oprea – care până la acest moment se prezenta drept cel mai sărac consilier județean, fără un loc de muncă – se pricopsește cu nu mai puțin de 14 apartamente, toate în Cluj-Napoca, evaluate – spun surse din domeniul imobiliar – la aproximativ 1 milion de euro (vezi foto jos).

În declarația de avere, Laurențiu Oprea precizează că a obținut apartamentele prin „donație”, fără să dezvăluie cine i le-a donat. Sursele Actual de Cluj au informat că donația ar fi venit din partea fiului, un tânăr care lucrează, împreună cu soția sa, la Aeroportul Cluj.

Chestionat de Actual de Cluj, Laurențiu Oprea recunoaște că are apartamentele de la fiul său, angajat la Aeroport, dar spune că acestea au fost pe numele său înainte de a intra în politică, și că acum n-a făcut decât să și le ia înapoi.

„În 2010 când am decis să intru în politică eu aveam aceste apartamente deja de 7 ani. Am decis să le transfer pe numele copiilor (un băiat și o fată – n.red), ca să intru în politică cu zero”.

Întrebat de ce a considerat că e necesar să intre cu „zero”  în politică, Laurențiu Oprea a răspuns că: „așa mi s-a părut normal”. În același context, el a adăugat că subiectul cu apartamentele sale este de fapt unul foarte vechi, având în vedere că le deține încă din 2003, pe vremea când avea funcția de comisar la Garda Financiară.

La momentul respectiv, în presă (Evenimentul Zilei), a apărut un articol fulminant, în care se sugera că apartamentele lui Oprea ar fi fost obținute ca mită, din calitatea sa de comisar al Gărzii Financiare. „În 13 august au scris despre mine, cum se poate ca eu comisar la Gardă să am atâtea apartamente. M-au făcut în fel și chip (…)”, relatează consilierul județean.

Nu e clar dacă a fost dat afară de la Garda Financiară din pricina acestui scandal, sau dacă a ales să plece singur, cert este că în următorul an, în 2004, Laurențiu Oprea nu mai avea acest loc de muncă. El spune pentru Actual de Cluj că a considerat că locul de muncă de la Garda Financiară nu-l avantaja.

„Am început să mă ocup de construcții, iar locul de muncă mă ținea în loc, nu renta”, a explicat Oprea pentru Actual de Cluj.

Întrebat de ce nu figurează în declarațiile de avere cu firme sau venituri din firme, el a răspuns: „am construit pe persoană fizică”, de parcă veniturile încasate astfel nu ar trebui declarate.

În privința încă unui aspect Laurențiu Oprea se contrazice singur. El susține că și-ar fi construit singur apartamentele, dar în același timp spune că aceste apartamente sunt împrăștiate în imobile diferite, din zone diferite. „Apartamentele sunt și în Zorilor, în Gruia, în Dorobanților. Le-am construit în 2003”, spune Oprea.

Pentru una dintre parcele ar putea invoca o justificare. Consilierul Județean reamintește că în perioada Gheorghe Funar a fost fericitul beneficiar al unei parcele, în regim de concesiune, în Zorilor (zona Cireșilor).  Aici a dezvoltat un imobil, mai târziu și o casă de locuit.

Le-am luat înapoi de la copii pentru că n-am încredere în ei

De ce și-a luat înapoi apartamentele în 2019? Oprea răspunde că și-a dat seama că nu mai prinde mandat de consilier județean și că, oricum, nici nu are încredere în copii.

„Acum că tot termin cu politica am zis să iau apartamentele înapoi. Nu mai vreau să le las la copii pentru că nu am încredere în ei. Am mai avut eu un prieten care tot așa a dat ce a avut și s-a trezit fără nimic”, a spus Laurențiu  Oprea pentru Actual de Cluj.

Pe fiul care a avut apartamentele pe numele său, și care probabil a beneficiat financiar de pe urma lor, îl cheamă tot Laurențiu Oprea. Pe când tatăl era în plin mandat de consilier județean, juniorul Oprea căpăta un loc de muncă la Aeroportul Cluj, respectiv la data de 3 noiembrie 2015. Și soția tânărului, Luminita Oprea, de asemenea a primit loc de muncă la Aeroport.

Aeroportul Cluj se află sub autoritatea Consiliului Județean, iar seniorul Laurențiu Oprea a avut grijă de fiecare dată să sprijine interesele directorului regiei aeroportuare, David Ciceo, să nu nu se opună niciodată cerințelor și pretențiilor lui.

 

Sursa Foto: CJ/Facebook

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.